ΥΓΕΙΑ

Οι 5 ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει μία γυναίκα κάθε χρόνο

Unsplash

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Προσέχουμε για να έχουμε και κάνουμε αυτό το δώρο στον εαυτό μας κάθε χρόνο. «Είναι πολύ σημαντικό να προσεγγίζεις την υγεία σου με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα και αν είσαι νέα και υγιής, προλαβαίνεις οποιαδήποτε νόσο όσο είναι στην αρχή της μέσα από τις ιατρικές εξετάσεις. Και επηρεάζεις μακροπρόθεσμα την υγεία σου συνολικά», τονίζει η παθολόγος Δρ. Nina He.

Την επόμενη φορά που θα ακυρώσεις τον ετήσιο στοματικό έλεγχο, σκέψου ότι αυτό μπορεί να σε οδηγήσει με πόνους στα επείγοντα, επειδή δεν είχες καταλάβει ότι έχεις χαλασμένο δόντι. Ή δεν πρέπει να ξεχνάς πόσο σημαντικό είναι να κάνεις γενικό τσεκάπ, ώστε να είσαι σίγουρη ότι όλα λειτουργούν ρολόι. Βρες τον μήνα του χρόνου που σε βολεύει περισσότερο και φρόντισε να κάνεις τις 5 βασικές ιατρικές εξετάσεις που καμία γυναίκα δεν πρέπει να αμελεί. Για σένα τώρα νοιάσου, νοιάσου κι εξετάσου.

Γενικό τσεκάπ

Γιατί να κάνω ετήσιες γενικές εξετάσεις; Αν δεν νιώσω καλά, θα πάω αμέσως στο γιατρό. Αυτή δεν είναι η σκέψη που ίσως περνά από το μυαλό σου; Το Γραφείο Πρόληψης Νόσων και Προώθησης της Υγείας συστήνει σε όλες τις γυναίκες να κάνουν ετήσιο τσεκάπ. Όταν ο γενικός γιατρός έχει το ιστορικό σου, μπορεί να σε καθοδηγήσει σωστά σε άλλους γιατρούς, ανάλογα με το τι χρειάζεσαι. Και έχεις πάντα κάποιον για να σου λύσει κάθε απορία γύρω από την υγεία σου.

«Κάθε ασθενής είναι ξεχωριστή περίπτωση. Οι νέες, υγιείς γυναίκες από 20 έως 34 ετών πρέπει να κάνουν ετήσιο τσεκάπ, να τρώνε ισορροπημένα, να ασκούντα και να κοιμούνται καλά«, εξηγεί η Δρ. He. Οι γενικές ιατρικές εξετάσεις αίματος περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έλεγχο των καρδιακών παλμών, της χοληστερίνης, της πίεσης και του σωματικού βάρους.

Στοματικός έλεγχος

Κάθε καλός οδοντίατρος θα σου πει ότι δεν αρκεί να βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα. Η συχνότητα του καθαρισμού εξαρτάται από την υγεία των δοντιών σου. Αν έχεις πρόβλημα με τα ούλα ή εμφανίζεις συχνά πλάκα, ίσως χρειαστεί να κάνεις 2-3 φορές τον χρόνο. «Δε χρειάζεται να φτάσεις στο σημείο του να κάνεις σφράγισμα επειδή έχεις ένα χαλασμένο δόντι. Ο έλεγχος δείχνει τα αρχικά στάδια που μπορούν να θεραπευτούν με ειδική οδοντόκρεμα ή/και διατροφή», επισημαίνει η οδοντίατρος των celebrities, Dr. Jennifer Jablow. Όσο αγνοείς την ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για χρόνιες φλεγμονές. Και μην ξεχνάς ότι η υγεία των δοντιών συνδέεται και με την υγεία της καρδιάς.

Δερματικός έλεγχος

Έχουμε τη λανθασμένη αντίληψη ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στον δερματολόγο, είναι εκείνοι με ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως η ακμή. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φροντίδας του Δέρματος, 1 στους 5 Αμερικανούς εμφανίζουν καρκίνο του δέρματος. «Είναι καλό να ελέγχεις το δέρμα σου μία φορά τον χρόνο, ακόμα και αν δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη. Αν περνάς πολύ χρόνο στον ήλιο ή αν έχεις καεί σε καλοκαιρινές διακοπές, ένας δερματολόγος θα σε συμβουλέψει σωστά και θα ελέγξει την υγεία του δέρματός σου. Και είναι μία από τις πιο υποτιμημένες ιατρικές εξετάσεις που υπάρχουν.

Κολπικός έλεγχος

«Ανεξαρτήτως ηλικίας, κάθε γυναίκα πρέπει να είναι πιστή στο ετήσιο ραντεβού με τον γυναικολόγο της», επιμένει η γυναικολόγος-ενδοκρινολόγος Δρ. Taraneh Nazem. O κολπικός έλεγχος συνοδεύεται συνήθως από μαστογραφία. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσεις τον γιατρό που σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Θα πρέπει να μπορείς να συζητάς μαζί του για τυχόν απορίες και προβλήματα που εντοπίζεις.

Τεστ ΠΑΠ

Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η εξέταση πηγαίνει πακέτο με τον κολπικό έλεγχο. Και είναι πιο βολικό να τα βάλεις όλα σε μία επίσκεψη. Η διαδικασία του τεστ ΠΑΠ περιλαμβάνει λήψη δείγματος από τον κόλπο και έπειτα ελέγχεται για ανωμαλίες στην περιοχή. Ο εντοπισμός του ιού HPV και οι πρόωρες ενδείξεις καρκίνου στη μήτρα, είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους απαιτείται να κάνεις τεστ ΠΑΠ. Μην το βλέπεις σαν κάτι καταναγκαστικό, αλλά σαν ένα δώρο στον εαυτό σου. Και την υγεία σου.