ΕΡΕΥΝΑ

Η 5η Συμφωνία του Μπετόβεν μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα, υπάρχει έρευνα

Michael Dwyer/AP Images

Η 5η Συμφωνία του Μπετόβεν μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα. Αυτό υποστηρίζει αυτή η έρευνα του Instituto de Biofísica Carlos Chagas Filho, του Πανεπιστημίου του Rio de Janeiro. Η μελέτη έγινε in vitro, όχι ακόμα σε άνθρωπο. Ξέρουμε σίγουρα ότι η προσθήκη μουσικής στο θεραπευτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, εστιάζει περισσότερο στην αντιμετώπιση του πόνου ή χρησιμεύει στα πλαίσια παρηγορικής φροντίδας.

Με επικεφαλής την Δρ. Márcia Alves Marques Capella, η ομάδα εξέθεσε τόσο υγιείς όσο και καρκινικές κυτταρικές καλλιέργειες σε διαφορετικά είδη μουσικής. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Συμφωνία Νο. 5 του Μπετόβεν κατέστρεψε περίπου το 20% των καρκινικών κυττάρων, αφήνοντας ανεπηρέαστα τα υγιή κύτταρα. Παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε με το Atmosphères του György Ligeti. Η έρευνα για  τις δυνατότητες της μουσικής ως μη επεμβατικής θεραπείας του καρκίνου βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Η μελέτη σχεδιάστηκε για να κατανοήσει καλύτερα τις άμεσες επιπτώσεις των ακουστικών δονήσεων, με τη μορφή μουσικής, σε ανθρώπινα κύτταρα σε καλλιέργεια. 

Η έκθεση στη μουσική μεταβάλλει τη βιωσιμότητα των κυττάρων;

Τα κύτταρα εκτέθηκαν για 30 λεπτά στην 5η Συμφωνία του Μπετόβεν. Μετά από έκθεση σε μουσική τα κύτταρα επωάστηκαν για 24, 48 και 72 ώρες. Κάθε φορά, τα υπερκείμενα των καλλιεργειών κυττάρων συλλέχθηκαν σε κωνικούς σωλήνες (προκειμένου να συλλεχθούν κύτταρα εναιωρήματος) και τα απομένοντα συνδεδεμένα κύτταρα πλύθηκαν 2 φορές με αλατούχο ρυθμιστικό διάλυμα φωσφορικών (PBS), συλλέχθηκαν με θρυψίνη και συλλέχθηκαν στον ίδιο κωνικό σωλήνα. Κάθε πείραμα επαναλήφθηκε τουλάχιστον 3 φορές. Το ποσοστό των ζωντανών κυττάρων μειώνεται σημαντικά 48 ώρες μετά την ακουστική έκθεση στην 5η Συμφωνία του Μπετόβεν.

Η Συμφωνία Νο. 5 του Μπετόβεν ως εναλλακτική θεραπεία; 

Ένας αριθμός μελετών υποδηλώνει ότι η μουσική μπορεί να είναι χρήσιμη στην ιατρική περίθαλψη, ανακουφίζοντας από το άγχος και τον πόνο ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και ασθενείς με καρκίνο και εγκαύματα, αλλά οι μηχανισμοί με τους οποίους συμβαίνουν αυτά τα αποτελέσματα είναι ακόμα άγνωστοι. Στις ΗΠΑ, υπάρχουν 30 κέντρα κατά του καρκίνου, του National Cancer Institute, που προσφέρουν μουσικοθεραπεία ως μέρος της αγωγής κατά του καρκίνου. Έρευνες σε υγιείς εθελοντές ανακάλυψαν ότι η ακρόαση μουσικής οδήγησε σε αύξηση του αριθμού και της δραστηριότητας των κυττάρων δολοφόνων (μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος) στον οργανισμό. Άραγε, η ακρόαση μουσικής έχει ευεργετικές ιδιότητες (αντικαρκινικές ιδιότητες) στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο;

Θα μπορούσε το μέλλον της θεραπείας του καρκίνου να περιλαμβάνει τη μουσικοθεραπεία παράλληλα με τις παραδοσιακές μεθόδους;

Exit mobile version