ΣΧΕΣΕΙΣ

Η άνοδος του «γκρι διαζυγίου»: Τι είναι αυτή η τάση χωρισμού;

iStock

Τα διαζύγια δεν είναι κάτι νέο, και είναι γνωστό ότι πολλοί γάμοι δεν αντέχουν στην πίεση του χρόνου. Αλλά δεν είναι όλοι οι χωρισμοί ίδιοι. Μια ενδιαφέρουσα και αυξανόμενη τάση είναι το φαινόμενο του «γκρίζου διαζυγίου», δηλαδή τα διαζύγια που συμβαίνουν μετά την ηλικία των 50 ετών. Τα τελευταία χρόνια, αυτός ο τύπος διαζυγίου έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο και οι ειδικοί έχουν διάφορες εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο.

Η άνοδος του «γκρι διαζυγίου»: Αιτίες και παράγοντες

Η αύξηση του ποσοστού των διαζυγίων για άτομα άνω των 50 ετών είναι εντυπωσιακή. Το 1990, το 8,7% των διαζυγίων αφορούσαν άτομα άνω των 50, ενώ το 2019 αυτό το ποσοστό είχε φτάσει το 36%, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Journals of Gerontology.

Η κύρια αιτία αυτής της τάσης είναι ότι το φαινόμενο αφορά κυρίως τη γενιά των boomers (γεννημένοι μεταξύ 1946 και 1964), οι οποίοι βιώσαν την «επανάσταση των διαζυγίων» τη δεκαετία του 1970. Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, η νομική διαδικασία του διαζυγίου έγινε πιο κοινωνικά αποδεκτή και προσβάσιμη, ενώ ταυτόχρονα οι γυναίκες απέκτησαν περισσότερα δικαιώματα και οικονομική ανεξαρτησία. Αυτές οι αλλαγές συνδυάστηκαν με το κίνημα για την απελευθέρωση των γυναικών και η επιρροή τους είναι ακόμα εμφανής σήμερα.

Δεύτεροι γάμοι

Η άνοδος του «γκρι διαζυγίου»: Τι είναι αυτή η τάση χωρισμού;

Ένας άλλος παράγοντας που ενισχύει τα «γκρι διαζύγια» είναι οι δεύτεροι γάμοι, οι οποίοι συχνά είναι λιγότερο σταθεροί από τους πρώτους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που έχουν ήδη βιώσει έναν χωρισμό είναι πιο πιθανό να θεωρήσουν το διαζύγιο ως φυσικό και αποδεκτό τρόπο να ξεφύγουν από έναν άτυχο γάμο. Οι δεύτεροι γάμοι συχνά δεν είναι τόσο ανθεκτικοί, επειδή οι άνθρωποι αποκτούν μια πιο χαλαρή στάση απέναντι στην έννοια του θεσμού.

Μακροζωία και η στάση προς το διαζύγιο

Επιπλέον, οι άνθρωποι ζουν πλέον περισσότερο. Το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί από τα 70 έτη το 1960 στα 77,5 το 2022. Έτσι, το να παραμένει κάποιος σε έναν δυστυχισμένο γάμο για πολλές δεκαετίες, όταν έχει την επιλογή να φύγει, είναι λιγότερο ελκυστικό, ειδικά για όσους είναι πάνω από 50.

Η υγεία επίσης παίζει ρόλο, καθώς οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας μπορεί να ζουν περισσότερο, αλλά με χειρότερη υγεία, κάτι που καθιστά τον γάμο ιδιαίτερα δύσκολο, αν περιλαμβάνει τη φροντίδα του άλλου σε δύσκολες καταστάσεις.

Προκλήσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης

Το «γκρι διαζύγιο» μπορεί να είναι δύσκολο για πολλά άτομα. Όσο περισσότερο καιρό είναι ένα ζευγάρι μαζί, τόσο πιο δύσκολο είναι να αποσυνδεθεί ο ένας από τον άλλο. Οι ειδικοί συγκρίνουν συχνά το «γκρι διαζύγιο» με την απώλεια του συντρόφου, καθώς τα συναισθήματα της απώλειας και της αλλαγής είναι έντονα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς οι μεγαλύτεροι ενήλικες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από ένα διαζύγιο, σε σύγκριση με τους νεότερους.

Επιπλέον, τα οικονομικά είναι πάντα ένα δύσκολο κομμάτι του διαζυγίου, ειδικά για τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και χαμηλότερη συσσώρευση πλούτου από τους άντρες. Η άνιση κατανομή του πλούτου και η διαφορά αμοιβών μεταξύ των φύλων ενισχύουν αυτές τις δυσκολίες.

Στρατηγικές αντιμετώπισης «γκρι διαζυγίου»

  • Δημιούργησε ένα σύστημα υποστήριξης: Περιτριγύρισε τον εαυτό σου με φίλους και οικογένεια, καθώς η κοινωνική απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος.
  • Ζήτησε υποστήριξη από ψυχολόγο: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία των συναισθημάτων και των αιτίων του διαζυγίου, ενώ μπορεί να σε βοηθήσει να ανακτήσεις την αυτοεκτίμησή σου και να μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος.
  • Οικονομικός σχεδιασμός: Είναι σημαντικό να κάνεις έναν οικονομικό προγραμματισμό για να διασφαλίσεις ότι θα μπορέσεις να στηρίξεις οικονομικά τον εαυτό σου μετά το διαζύγιο.
  • Σχεδίασε το μέλλον σου: Δες το διαζύγιο ως μια ευκαιρία για ανανέωση και προσωπική ανάπτυξη. Δοκίμασε νέες δραστηριότητες και χόμπι που μπορείς να ξεκινήσεις.

Το «γκρι διαζύγιο» είναι μια αυξανόμενη τάση που σχετίζεται με την αλλαγή των κοινωνικών αξιών και την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Παρόλο που το διαζύγιο σε πιο ώριμες ηλικίες μπορεί να είναι συναισθηματικά και οικονομικά δύσκολο, προσφέρει και νέες ευκαιρίες για προσωπική ελευθερία και ανάπτυξη.

Με την κατάλληλη υποστήριξη και στρατηγική, μπορείς να διαχειριστείς αυτή τη μετάβαση και να αναδείξεις τα θετικά της νέας φάσης της ζωής σου.

Exit mobile version