FITNESS

Η άσκηση που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων κατά 9 χρόνια

iStock

Το τρέξιμο είναι ένα είδος άσκησης που βοηθά στην καύση θερμίδων, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού και στη μείωση του στρες. Μια νέα έρευνα δείχνει ένα ακόμα σημαντικό όφελος που προκύπτει από το τρέξιμο και αυτό είναι η επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων. Όμως, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η συχνότητα άσκησης, για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Ένας ερευνητής από το Brigham Young University in Provo, ανακάλυψε ότι το τρέξιμο για 30-40 λεπτά την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα μπορεί να επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση κατά 9 χρόνια και να μειώσει τη συρρίκνωση των τελομερών. Τελομερή ονομάζονται τα ακραία μέρη των χρωμοσωμάτων. Τα τελομερή ενεργούν ως προστατευτικό κάλυμμα στα άκρα των χρωμοσωμάτων, καθώς αποτρέπουν τις άκρες των χρωμοσωμάτων από το να φθείρονται και να κολλούν με άλλα χρωμοσώματα. Παρομοιάζονται συνήθως με τα πλαστικά άκρα των κορδονιών, αφού αυτά δεν επιτρέπουν στα κορδόνια να καταστραφούν.

Τα τελομερή θεωρούνται δείκτης βιολογικής ηλικίας. Καθώς μεγαλώνεις, το μήκος των τελομερών μειώνεται. Όταν τα τελομερή γίνονται πολύ μικρά, δεν είναι πλέον σε θέση να προστατεύσουν τα χρωμοσώματα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή της λειτουργίας των κυττάρων και τον θάνατο.

Ο κακός τρόπος ζωής, μέρος του οποίου αποτελεί η έλλειψη άσκησης μπορεί επίσης να συμβάλει στη συρρίκνωση των τελομερών προκαλώντας οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών συστημάτων στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που περιέχουν οξυγόνο με περισσότερα από το κανονικό ηλεκτρόνια.

Η άσκηση που μπορεί να επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση κατά 9 χρόνια

Τι έδειξε νέα μελέτη για την κυτταρική γήρανση;

Η νέα μελέτη – που διεξήχθη από καθηγητή του Τμήματος Επιστημών Άσκησης στο Brigham, δείχνει πόσο σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα, για την προστασία από την κυτταρική γήρανση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Preventative Medicine.

Για την έρευνά του μελέτησε 5,823 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής το 1999-2002. Εκείνος εξέτασε το μήκος των τελομερών του κάθε συμμετέχοντα. Επιπλέον, εξέτασε τη συμμετοχή των ατόμων σε 62 σωματικές δραστηριότητες σε μια περίοδο 30 ημερών, χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, για να υπολογίσει τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας.

Οι ιδιαίτερα δραστήριοι βρέθηκαν να έχουν μήκη τελομερών με βιολογική ηλικία 9 έτη μικρότερη από εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή και 7 έτη μικρότερη σε σύγκριση με εκείνους που ήταν μέτρια ενεργοί. Για τις γυναίκες η υψηλή δραστηριότητα είναι τα 30 λεπτά την ημέρα τρέξιμο και για τους άντρες τα 40 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα αντίστοιχα. Από το αποτέλεσμα της έρευνας καταλαβαίνεις ότι για να επιβραδύνεις τη μείωση των κυττάρων, απαιτείται αφοσίωση ως προς την καθημερινή άσκηση, ειδικά στο τρέξιμο.

Exit mobile version