ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η διαταραχή που σε εμποδίζει να έρθεις σε οργασμό

Unsplash

Πολλές γυναίκες δεν βιώνουν οργασμό μόνο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αλλά η διαταραχή του οργασμού, ή η γυναικεία οργασμική διαταραχή, αναφέρεται στη γενική δυσκολία ή αδυναμία μιας γυναίκας να φτάσει σε οργασμό κατά τη σεξουαλική διέγερση.

Σε αντίθεση με τους άντρες, που προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία, η πρόωρη ή η καθυστερημένη εκσπερμάτιση, είναι εύκολο να διαγνωστούν, η διαταραχή του οργασμού στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει ακόμα πιο έντονη δυσφορία, καθώς είναι δύσκολο και να διαγνωστεί.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κύρια συμπτώματα της οργασμικής διαταραχής είναι:

  • Σημαντική καθυστέρηση, αξιοσημείωτη μη συχνότητα ή απουσία οργασμού.
  • Σημαντικά μειωμένη ένταση των οργασμών.
  • Τα συμπτώματα επιμένουν για ελάχιστη διάρκεια περίπου 6 μηνών.

Πώς η διαταραχή οργασμού επηρεάζει συναισθηματικά τις γυναίκες;

Η αγωνία, που σχετίζεται με τη διαταραχή του οργασμού, μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται απόλυτα απογοητευμένες, που χάνουν μια ευχάριστη και σημαντική εμπειρία ζωής. Μπορεί να συγκρίνουν τον εαυτό τους αρνητικά με άλλες γυναίκες που μπορούν να βιώσουν οργασμό. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι το σώμα τους είναι ανεπαρκές ή ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ή ακόμα, μπορεί να ανησυχούν ότι ο σύντροφός τους είναι απογοητευμένος από την αδυναμία τους να έρθουν σε οργασμό.

Αιτίες

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, μια σειρά παραγόντων μπορεί να συμβάλει στη διαταραχή του οργασμού. Οι ψυχολογικοί παράγοντες περιλαμβάνουν πράγματα όπως το άγχος, το στρες, καθώς και πιθανές ανησυχίες σχετικά με μία εγκυμοσύνη. Οι βιολογικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη γενετική, ιατρικές καταστάσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, τη βλάβη των πυελικών νεύρων από ριζική υστερεκτομή και τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, αλλά και φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά.

Οι κοινωνικοί παράγοντες περιλαμβάνουν προβλήματα σχέσεων και στάσεις απέναντι στους ρόλους των φύλων και τη θρησκεία. Όλοι αυτοί οι παράγοντες πιθανότατα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με μοναδικούς τρόπους για να προκαλέσουν τη διαταραχή.

 

Οι ειδικοί επίσης χαρακτηρίζουν την οργασμική διαταραχή ως δια βίου ή επίκτητη. Η δια βίου γυναικεία οργασμική διαταραχή υποδηλώνει ότι οι οργασμικές δυσκολίες ήταν πάντα παρούσες, ενώ ο επίκτητος υποτύπος ισχύει για οργασμικές δυσκολίες που αναπτύχθηκαν μετά από μια περίοδο φυσιολογικής λειτουργίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η οργασμική διαταραχή;

Για να αντιμετωπιστεί η οργασμική δυσλειτουργία, η υποκείμενη ιατρική κατάσταση, η φαρμακευτική αγωγή ή η διαταραχή της διάθεσης χρειάζεται αξιολόγηση και θεραπεία. Ο ρόλος των συμπληρωμάτων ορμονών στη θεραπεία της οργασμικής δυσλειτουργίας είναι αμφιλεγόμενος και οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν ασαφείς. Εάν συνυπάρχουν και άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες (όπως έλλειψη ενδιαφέροντος και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μέρος του σχεδίου θεραπείας.

Οι δυσκολίες στις σχέσεις επίσης, παίζουν μερικές φορές κάποιο ρόλο. Η θεραπεία μπορεί μερικές φορές να χρειάζεται να περιλαμβάνει εκπαίδευση επικοινωνίας και βελτίωση των σχέσεων. Μια σειρά από ασκήσεις για την εξάσκηση της επικοινωνίας, την αποτελεσματικότερη διέγερση και το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει.

Η ενσωμάτωση της διέγερσης της κλειτορίδας στη σεξουαλική δραστηριότητα, μπορεί να είναι το μόνο απαραίτητο για μια γυναίκα για να βιώσει οργασμό. Ο αυνανισμός επίσης συνίσταται ως μέρος της θεραπείας.

Είναι επίσης σημαντικό να εξακριβωθεί ότι το πρόβλημα είναι μόνο ένα πρόβλημα οργασμού και όχι συνυπάρχον πρόβλημα με αναστολή της σεξουαλικής επιθυμίας. Μερικές γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία μπορεί να αντιμετωπίσουν μια αποσύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος.

Exit mobile version