Η δύναμη των επιλογών: 6 πράγματα που δεν ήξερες για την αντισύλληψη
- 26 ΣΕΠ 2023
Σχεδόν κάθε γυναίκα θα χρησιμοποιήσει αντισύλληψη κάποια στιγμή στη ζωή της. Πολλές μάλιστα θα χρησιμοποιήσουν περισσότερους από έναν τύπους τον ίδιο μήνα. Με τα χρόνια, ορισμένοι τύποι αντισύλληψης έχουν κερδίσει δημοτικότητα, ενώ άλλοι έχουν περιθωριοποιηθεί. Αυτά ισχύουν βέβαια για τις γυναίκες που έχουν επιλογές και δικαιώματα στην αναπαραγωγική τους υγεία.
Κάθε χρόνο η 26η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 12 εκατομμύρια γυναίκες μπορεί να έχουν χάσει την πρόσβαση στην αντισύλληψη. Ταυτόχρονα σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες, συνολικά 121 εκατομμύρια κάθε χρόνο παγκοσμίως, είναι ακούσιες.
Το κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης, είναι Η Δύναμη των Επιλογών. Ο ουσιαστικός ρόλος που παίζουν οι αντισυλληπτικές επιλογές δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να πάρουν τον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους υγείας. Επειδή λοιπόν η γνώση είναι δύναμη, ακολουθούν 6 χρήσιμα στοιχεία για την αντισύλληψη, που μπορεί να σε εκπλήξουν.
1. Οι νεαρές γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη από τις μεγαλύτερες
Περίπου το 62% γυναικών 20 έως 29 ετών χρησιμοποιούν σήμερα κάποια μορφή αντισύλληψης. Από την άλλη, το ίδιο ποσοστό στις ηλικίες 30 έως 39, φτάνει στο 72% και το σχεδόν 74% στις γυναίκες 40 ετών και άνω.
2. Αν και η γυναικεία στείρωση είναι μόνιμη, είναι επίσης δημοφιλής
Η πιο συνηθισμένη μέθοδος γυναικείας στείρωσης είναι η απολίνωση σαλπίγγων. Η διαδικασία αποτρέπει μόνιμα την εγκυμοσύνη κλείνοντας ή μπλοκάροντας τις σάλπιγγες, ώστε τα ωάρια να μην μπορούν να γονιμοποιηθούν από το σπέρμα. Η στείρωση δεν επηρεάζει το αναπαραγωγικό και σεξουαλικό σύστημα της γυναίκας. Μέχρι την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες της συνεχίζουν να απελευθερώνουν τα ωάριά τους. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η μέθοδος χρησιμοποιείται επί του παρόντος από το 18,6% των γυναικών. Η χρήση αυξάνεται με την ηλικία, από περίπου 1 στις 20 γυναίκες ηλικίας 20 έως 29 ετών, σε σχεδόν 2 στις 5 γυναίκες άνω των 40 ετών.
3. Το αντισυλληπτικό χάπι αν και δημοφιλές, δεν είναι για όλες
Αν και το αντισυλληπτικό χάπι παραμένει ο πιο δημοφιλής αναστρέψιμος τύπος αντισύλληψης, δεν είναι πάντα μια καλή επιλογή για κάθε γυναίκα. Εκτός από την απαραίτητη πειθαρχία που απαιτείται για τη λήψη ενός χαπιού την ίδια ώρα κάθε μέρα, τα αντισυλληπτικά που περιέχουν προγεστίνη και οιστρογόνα, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ναυτία, αλλαγές διάθεσης, πονοκεφάλους και αύξηση βάρους. Και για ορισμένες γυναίκες, όπως εκείνες με ιστορικό καρκίνου του μαστού ή καπνίστριες άνω των 35 ετών, το χάπι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων.
4. Μόνο ένας τύπος αντισύλληψης προστατεύει από ΣΜΝ
Η χρήση προφυλακτικών ως μέθοδος αντισύλληψης, έχει ποσοστό αποτυχίας περίπου 13%. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που τα προφυλακτικά σταματούν την εγκυμοσύνη περίπου στο 98% του χρόνου υπό εργαστηριακές συνθήκες, στον πραγματικό κόσμο, 13 στις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν μόνο προφυλακτικά μένουν έγκυες κάθε χρόνο. Αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 21% για τα γυναικεία προφυλακτικά.
Ωστόσο, όσον αφορά την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), τα προφυλακτικά (γυναικεία και ανδρικά) είναι η μόνη μορφή αντισύλληψης που μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση των λοιμώξεων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν χρησιμοποιείς άλλη αντισυλληπτική μέθοδο για να αποτρέψεις μια εγκυμοσύνη, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείς προφυλακτικά για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους συντρόφους σου από ΣΜΝ.
5. Το ιατρικό ιστορικό επηρεάζει τις επιλογές σου
Εάν υπάρχει ένα ιστορικό ορισμένων ιατρικών καταστάσεων ή παραγόντων κινδύνου, ορισμένες μέθοδοι αντισύλληψης μπορεί να είναι ασφαλέστερες από άλλες. Για παράδειγμα, ορισμένοι τύποι αντισυλληπτικών περιέχουν οιστρογόνα. Αυτοί οι τύποι αντισυλληπτικών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων και εγκεφαλικού. Ο γιατρός σου μπορεί επίσης να σε ενθαρρύνει να αποφύγεις αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα εάν καπνίζεις, έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση ή διακρίνει άλλους παράγοντες κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση, πριν δοκιμάσεις έναν νέο τύπο αντισυλληπτικού, αναζήτησε ιατρική συμβουλή για τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους.
6. Ο καλύτερος έλεγχος των γεννήσεων είναι αυτός που σου ταιριάζει
Πριν καταλήξεις σε μια συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης, σκέψου το κατά πόσο μπορείς να είσαι συνεπής στο να παίρνεις φάρμακα καθημερινά, εάν σκοπεύεις να κάνεις παιδιά (και πότε) και το προϋπάρχον ιατρικό σου ιστορικό. Στη συνέχεια, μίλα ανοιχτά με το γιατρό σου για τις ανάγκες και τις επιλογές σου.