ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η δραστηριότητα στο σπίτι που σου κάνει το ίδιο καλό με το περπάτημα

Unsplash

Δεν θα την έλεγα ακριβώς δραστηριότητα γιατί είναι κάτι περισσότερο. Κάτι σαν χόμπι. Αν όμως έχεις φυτά στο μπαλκόνι, οφείλεις να τα φροντίζεις καθημερινά και να μην τα αμελείς. Επομένως, αποτελεί μία υποχρέωση. Που αποδεικνύεται ότι κάνει τεράστιο καλό στην ψυχική σου υγεία.

Πριν σκεφτείς να παραπονεθείς επειδή έχεις ένα μικρό μπαλκονάκι, οι ειδικοί σου λένε ότι έστω και ένα κακτάκι μπορεί να βοηθήσει. «Η δουλειά με το χώμα είναι μία δραστηριότητα που σε βοηθά να επικεντρωθείς και το πότισμα είναι μία μορφή διαλογισμού», εξηγεί ο ψυχολόγος Δρ. Gregory Nawalanic. Λέει επίσης ότι η κηπουρική σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις τον έλεγχο και βλέπεις άμεσα αποτελέσματα μέσα από μικρές πράξεις.

Η δύναμη του πράσινου

Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται πάντα θετικά στα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Έρευνα έχει δείξει ότι το πράσινο που βρίσκεις έξω στη φύση μειώνει συμπτώματα άγχους και άλλων διαταραχών. Η κηπουρική στο σπίτι βελτιώνει τη διάθεση (σαν το περπάτημα), μας κάνει να νιώθουμε κοινωνικά συνδεδεμένοι και βοηθά τον εγκέφαλο να παράξει περισσότερη σεροτονίνη.

Μείνε σπίτι και άδραξε τα οφέλη

Έρευνα αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται καν να κάνουμε βόλτα στη φύση (αν και χρειάζεται πού και πού). Η κηπουρική μας δίνει τα ίδια συναισθηματικά και ψυχικά οφέλη με το περπάτημα ή ποδηλατάδα. Ειδικά οι γυναίκες ένιωθαν φανταστικά αφότου φρόντιζαν τα φυτά τους. Και μόνο η έκθεση στον ήλιο ενισχύει την παραγωγή της τόσο απαραίτητης βιταμίνης D.

Το δημιουργικό κομμάτι του εγκεφάλου

Είτε είσαι σε καραντίνα είτε θες απλώς να χαλαρώσεις, αποδεικνύεται ότι η κηπουρική είναι η απόλυτη διέξοδος. Δεν σκέφτεσαι αυτά που σε αγχώνουν και ενεργοποιείς τα δημιουργικά κομμάτια του εγκεφάλου. Όταν ποτίζεις, δεν υπάρχουν υποχρεώσεις και προγράμματα.

Μήπως να κάνεις μποστάνι;

Εκτός του ότι τρως φρέσκα προϊόντα κατευθείαν από την αυλή σου, νιώθεις ότι έχεις δημιουργήσει κάτι εσύ η ίδια. Δεν βασίζεσαι στη λαϊκή της γειτονιάς σου και νιώθεις υπερήφανη. Ανταλλάσσεις και απόψεις με τους γείτονες. «Εσάς φυτρώνει η βουκαμβίλια; Μα γιατί δεν ανθίζει η ελιά μου»; Και έρχεσαι πιο κοντά με τους άλλους.

Exit mobile version