ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η επιστήμη αποδεικνύει ότι οι περισσότερες ανησυχίες μας είναι αβάσιμες

Unsplash

Πόσες φορές σου έχει τύχει να ξαπλώσεις και πριν κοιμηθείς να σου «χτυπήσουν την πόρτα» όλες οι ανησυχίες και οι φόβοι σου, με αποτέλεσμα να χάσεις τον ύπνο σου αναρωτώμενη, «τι θα συμβεί αν γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα;». Αρκετές θα πούμε εμείς, αφού το ποσοστό των ανθρώπων με αϋπνία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ παρόμοιες σκέψεις μέσα στη μέρα οδηγούν σε αγχώδη διαταραχή και όχι μόνο.

Ο άνθρωπος που έχει μία γενικευμένη ανησυχία, μία υπερβολική και επίμονη ανησυχία για γεγονότα και καταστάσεις της καθημερινής ζωής έχει ένα επίμονο αίσθημα άγχους, συχνά χωρίς την ύπαρξη εμφανούς λόγου, εξαιτίας της υποκειμενικής εκτίμησης και πεποίθησης ότι τα πράγματα στη ζωή του θα εξελιχθούν προς το χειρότερο. Επίσης, εξαιτίας αυτού έχει αναποφασιστικότητα και φόβο λήψης αποφάσεων και δυσκολία συγκέντρωσης.

Προετοιμάζεται για μία επερχόμενη καταστροφή και ανησυχεί υπερβολικά για θέματα, όπως: οικονομική κατάσταση, υγεία, οικογένεια, εργασία, σπουδές, προσωπική ζωή. Παρότι η ανησυχία μπορεί να αφορά σε θέματα που είναι δυνατόν να απασχολούν και άλλους ανθρώπους, εντούτοις η ένταση και η διάρκεια είναι τέτοια που ξεπερνά το απλό άγχος που θα βίωναν οι περισσότεροι άνθρωποι κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Το Πανεπιστήμιο Cornell που βρήκε ενδιαφέρον το παραπάνω φαινόμενο, έκανε μια μελέτη και αποκάλυψε ότι ένα σημαντικό ποσοστό, συγκεκριμένα το 85% των ανησυχιών των ανθρώπων, δεν έχουν γίνει ποτέ πραγματικότητα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις ανησυχίες των συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα αυτών των ανησυχιών ήταν αβάσιμες.

Ακόμη και το 15% των ανησυχιών που όντως υλοποιήθηκαν, το 79% των ατόμων ανέφεραν ότι χειρίστηκαν τις καταστάσεις καλύτερα από το αναμενόμενο ή ότι τα αποτελέσματα ήταν οφέλιμα, οδηγώντας σε προσωπική ανάπτυξη ή διορατικότητα. Αυτό υποδηλώνει ότι το 97% των ανησυχιών μας είναι είτε αβάσιμες είτε λιγότερο σοβαρές από ό,τι περιμένουμε να είναι.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημαντική ποσότητα συναισθηματικής και διανοητικής ενέργειας που σπαταλιέται σε περιττές ανησυχίες. Η κατανόηση ότι οι περισσότερες ανησυχίες είναι αβάσιμες μπορεί να είναι απελευθερωτική και τα άτομα να διαχειριστούν το άγχος τους πιο αποτελεσματικά, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε θετικές και παραγωγικές πτυχές της ζωής.

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των γνωστικών-συμπεριφορικών στρατηγικών στη διαχείριση της ανησυχίας. Τεχνικές όπως η ενσυνειδητότητα, η οποία επικεντρώνεται στο να παραμένει το άτομο στο παρόν και να αποφεύγει υποθετικά μελλοντικά σενάρια, και η γνωστική αναδιάρθρωση, η οποία περιλαμβάνει την πρόκληση και την αλλαγή μη βοηθητικών σκέψεων, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Exit mobile version