ΣΧΕΣΕΙΣ

Η φοβία του σεξ που δεν ήξερες καν ότι υπάρχει

Pexels

Ο φόβος του σεξ είναι ένας τύπος συγκεκριμένης φοβίας που είναι γνωστή ως ερωτοφοβία. Αυτή η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από γενική απέχθεια ή συναισθήματα άγχους για το σεξ. Τα άτομα με ερωτοφοβία βιώνουν σοβαρό, έντονο φόβο που προκαλεί σοβαρή δυσφορία και παρεμποδίζει την ικανότητά τους να λειτουργούν κανονικά.

Αυτός ο φόβος συνδέεται μερικές φορές με άλλους τύπους φόβου και φοβίες και μπορεί να προκληθεί από σωματικές ανησυχίες, τραύμα, πολιτισμικούς παράγοντες και άγχος για τη σεξουαλική απόδοση. Κι όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την σεξουαλική υγεία, αλλά και τη γενική ευημερία των ατόμων που τη βιώνουν.

Τι είναι ο φόβος του σεξ;

Η φοβία του σεξ που μάλλον δεν ήξερες καν ότι υπάρχει Pexels

Η ερωτοφοβία είναι μια φοβία ή υπερβολικός και παράλογος φόβος για το σεξ. Αυτή η κατάσταση είναι συχνά πολύπλοκη καθώς τα άτομα με ερωτοφοβία, μπορεί να φοβούνται το σεξ με περισσότερους από έναν τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να φοβούνται την πράξη της σεξουαλικής επαφής (γενοφοβία) μαζί με το φόβο ότι θα τους αγγίξουν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ερωτοφοβία δεν είναι μια απλή αποστροφή για το σεξ, τις σεξουαλικές πράξεις ή την οικειότητα. Το επίπεδο φόβου που δημιουργείται από αυτή την κατάσταση προκαλεί πραγματική αγωνία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν και άλλες φοβίες που σχετίζονται με τημ ερωτοφοβία και μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα:

  • Νοσοφοβία: φόβος να κολλήσετε κάποια ασθένεια ή ιό.
  • Γυμνοφοβία: φόβος για το γυμνό (να βλέπεις τους άλλους γυμνούς, να σε βλέπουν γυμνοί ή και τα δύο).
  • Ετεροφοβία: φόβος για το αντίθετο φύλο.
  • Φόβος της αφής (Haphephobia): φόβος της σωματικής επαφής, στην αποφυγή του χαδιού.
  • Τοκοφοβία: φόβος εγκυμοσύνης ή τοκετού.

Συμπτώματα

Για να αυξηθεί ο φόβος του σεξ στο επίπεδο που να γίνει φοβία, ο φόβος πρέπει να είναι υπερβολικός, παράλογος, να δημιουργεί μεγάλο άγχος ή στενοχώρια και να εμφανίζεται για τουλάχιστον 6 μήνες. Με λίγα λόγια, δεν είναι απλώς «να φοβάσαι το σεξ». Κάτι που μπορεί να να είναι φυσικό, ακόμη και αναμενόμενο σε ορισμένες καταστάσεις και για μερικούς ανθρώπους. Τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια που προδίδουν την ερωτοφοβία είναι:

  • Έντονα αρνητική στάση απέναντι στο σεξ.
  • Ισχυρά αρνητική απόκριση σε ένα σεξουαλικό ερέθισμα.
  • Αρνητικά συναισθήματα σε ό,τι έχει να κάνει με το σεξ.

Υποκείμενοι φόβοι

Υπάρχουν ορισμένοι υποκείμενοι φόβοι που επίσης μπορεί να είναι σημάδια ή ακόμα και να συμβάλλουν σε αυξημένο φόβο για το σεξ.

  • Φόβος οικειότητας: Ο φόβος της οικειότητας συχνά, αν και όχι πάντα, έχει τις ρίζες του στον φόβο της εγκατάλειψης ή του δίδυμου του, του φόβου της κατάρρευσης. Όσοι φοβούνται την οικειότητα δεν φοβούνται απαραίτητα την ίδια τη σεξουαλική πράξη, αλλά φοβούνται τη συναισθηματική εγγύτητα που μπορεί να φέρει.
  • Φόβος ευαλωτότητας: Όπως ο φόβος της οικειότητας, ο φόβος της ευαλωτότητας συνδέεται συχνά με τον φόβο της εγκατάλειψης ή τον φόβο της κατάρρευσης. Σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι φοβούνται ότι αν είναι εντελώς ο εαυτός τους, δεν θα αρέσουν στους άλλους. Ο φόβος της ευαλωτότητας μπορεί να επηρεάσει όλους τους τύπους σχέσεων, τόσο σεξουαλικές όσο και μη σεξουαλικές.

Τι προκαλεί τον φόβο του σεξ;

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί μια συγκεκριμένη αιτία της ερωτοφοβίας, μερικοί άνθρωποι μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη φοβία.

  • Σεξουαλική κακοποίηση

Αν και δεν έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά όλοι όσοι αντιμετωπίζουν ερωτοφοβία, όσοι έχουν υποστεί σεξουαλικά τραύματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια μορφή ερωτοφοβίας.

  • Άλλα τραύματα

Τα άτομα που έχουν περάσει από άλλους τύπους σοβαρών τραυμάτων, έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των φοβιών.

Εάν το τραύμα ήταν σωματικό, για παράδειγμα, μπορεί να αναπτυχθεί μια ερωτοφοβία που σχετίζεται με την αφή. Αντίθετα, όσοι έχουν υποστεί ψυχολογική ή συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν φόβους οικειότητας ή ευαλωτότητας.

  • Προσωπικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά ήθη

Πολλές θρησκείες και κοινωνίες αποδέχονται τη σεξουαλική επαφή, μόνο για λόγους τεκνοποίησης. Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια θετική σχέση μεταξύ της ερωτοφοβίας και του να μεγαλώνεις σε μια θρησκεία με ισχυρές πεποιθήσεις γύρω από το σεξ και τι είναι κατάλληλο ή όχι.

  • Άγχος σεξουαλικής απόδοσης

Μερικές φορές, στην πραγματικότητα δεν φοβόμαστε το σεξ. Αντίθετα, μπορεί να ανησυχούμε για την ικανότητά μας να ευχαριστήσουμε έναν σύντροφο. Το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης είναι πολύ συχνό, επηρεάζει έως και 25% των ανδρών και 16% των γυναικών και μπορεί να επηρεάσει τη σωματική λειτουργία κατά τη διάρκεια του σεξ ή να αναστείλει τη σεξουαλική επιθυμία.

  • Ηλικία

Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι οι ηλικιωμένοι, όπως εκείνοι σε γηροκομεία, μπορεί να αναπτύξουν ερωτοφοβία λόγω της αντίληψης ότι το σεξ σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα μπορεί να είναι παθολογικό ή ότι δεν πρέπει να εμφανίζεται. Αυτό αναφέρεται συχνά ως ηλικιακή ερωτοφοβία.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Επειδή η ερωτοφοβία είναι τόσο περίπλοκη, συνιστάται η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Μερικοί επαγγελματίες συνταγογραφούν φάρμακα για να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων στους ασθενείς. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση συγκεκριμένων φοβιών. Μερικοί ασθενείς έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζουν φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.