ΕΡΕΥΝΑ

Η ηλικία της ευτυχίας: Πότε είμαστε πιο ευτυχισμένοι;

iStock

Η ευτυχία είναι μια από τις πιο βαθιές επιθυμίες του ανθρώπου. Κάθε μέρα, κάθε απόφαση, κάθε όνειρο μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από τη δίψα μας για στιγμές χαράς και πληρότητας. Κι όμως, πολλοί/ές από εμάς νιώθουν ότι η ευτυχία είναι μια φευγαλέα εμπειρία, ή ακόμα χειρότερα, ότι οι πιο ευτυχισμένες μας μέρες έχουν περάσει. Τι θα έλεγες όμως αν μάθαινες πως η ευτυχία αυξάνεται με τα χρόνια και κορυφώνεται σε ηλικία που κανείς δεν περιμένει;

Μια μεγάλη διεθνής μελέτη από ερευνητές στη Γερμανία και την Ελβετία, με πάνω από 460.000 συμμετέχοντες από διάφορες χώρες και πολιτισμικά υπόβαθρα, κατέληξε σε ένα απρόσμενο αλλά ενθαρρυντικό συμπέρασμα: η ηλικία στην οποία οι άνθρωποι νιώθουν πιο ευτυχισμένοι είναι τα 70 έτη. Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Susanne Bücker, οι ερευνητές εστίασαν σε 3 βασικούς δείκτες ευημερίας: την ικανοποίηση από τη ζωή, τις θετικές συναισθηματικές εμπειρίες και τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • Η ικανοποίηση μειώνεται από την παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία (9-16 ετών),
  • Αρχίζει να αυξάνεται σταδιακά και κορυφώνεται στα 70 έτη,
  • Έπειτα μειώνεται ελαφρώς μέχρι τα 96, τη μεγαλύτερη ηλικία του δείγματος.

Ο λόγος; Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι στα 70 έχουν λιγότερες επαγγελματικές ή οικονομικές πιέσεις, περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους, και νιώθουν ότι τα πιο δύσκολα της ζωής έχουν πλέον ξεπεραστεί. Η σοφία, η εμπειρία και η αίσθηση επίτευξης φαίνεται πως χαρίζουν καθημερινή ηρεμία και ψυχική ανθεκτικότητα.

Εναλλακτικές θεωρίες

Η ηλικία της ευτυχίας. Πότε είμαστε πιο ευτυχισμένοι;

Δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με την άποψη ότι τα 70 είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής. Ερευνητές του London School of Economics υποστηρίζουν ότι η ευτυχία κορυφώνεται στα 23 έτη, όταν οι νέοι είναι πιο αισιόδοξοι και γεμάτοι προσδοκίες για το μέλλον.

Άλλες μελέτες, όπως εκείνη του Harvard, επισημαίνουν ότι τα 35 έτη είναι το σημείο ευτυχίας, καθώς οι περισσότεροι έχουν σταθεροποιηθεί επαγγελματικά, οικογενειακά και κοινωνικά. Αυτό που φαίνεται να συμφωνούν όλοι, είναι ότι η ευτυχία δεν είναι στατική, αλλά εξελίσσεται, κυμαίνεται και εξαρτάται από την προσωπική μας αντίληψη και τις προτεραιότητές μας.

Υπάρχει «η πιο δύσκολη» ηλικία για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Όπως η ευτυχία δεν έχει μία μόνο «κορύφωση», έτσι και οι δυσκολίες της ζωής εμφανίζονται σε διαφορετικές φάσεις. Πολλοί ψυχολόγοι θεωρούν την εφηβεία (13-18 ετών) ως την πιο ταραχώδη περίοδο, λόγω έντονων αλλαγών και κοινωνικών πιέσεων. Άλλοι, όπως ερευνητές του Princeton University, υποστηρίζουν ότι η ηλικία των 45-48 ετών είναι η πιο στρεσογόνα, με επαγγελματικά, οικογενειακά και υπαρξιακά βάρη να κορυφώνονται.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κάθε ζωή είναι μοναδική, με τα δικά της «ψηλά» και «χαμηλά» σημεία.

Η ευτυχία είναι επιλογή και στάση ζωής

Ανεξαρτήτως ηλικίας, το σημαντικότερο μάθημα είναι ότι η ευτυχία είναι μια διαρκής άσκηση ζωής. Δεν την ορίζει ένα νούμερο, αλλά οι μικρές, καθημερινές μας επιλογές. Το χαμόγελο ενός αγαπημένου προσώπου, μια βόλτα στον ήλιο, μια βαθιά ανάσα ευγνωμοσύνης. Όλα αυτά αποτελούν τα «μικρά θαύματα» που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα της ευτυχίας.

Και αν υπάρχει ένα κοινό μήνυμα από όλες τις επιστημονικές έρευνες, είναι αυτό: η ευτυχία δεν είναι προορισμός, είναι τρόπος να ταξιδεύεις.

Exit mobile version