Η καθημερινή δραστηριότητα που μειώνει την όρεξη για σεξ στις γυναίκες
- 28 ΜΑΡ 2025

Η καλή επικοινωνία και η συνεργασία αποτελούν τους πιο σημαντικούς πυλώνες για μια υγιή σχέση με καλή σεξουαλική ζωή. Και αν δεν με πιστεύεις, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior επιβεβαιώνει τα παραπάνω.
Μέσα από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όταν οι γυναίκες αναλαμβάνουν τα περισσότερα από τα οικιακά καθήκοντα, μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν τους συζύγους τους ως εξαρτώμενους αντί ως ίσους, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
Συχνά, όταν οι γυναίκες αναζητούν βοήθεια για τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, οι επαγγελματίες τείνουν να εξετάζουν το πρόβλημα από ιατρική σκοπιά. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η βιολογία δεν είναι πάντοτε η αιτία πίσω από τις δυσκολίες μιας γυναίκας με τη σεξουαλική επιθυμία. Το χρόνιο στρες και το σχεσιακό στρες έχουν εντοπιστεί ως 2 σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
Η Δρ.Emily Harris – που ερευνά την ψυχολογία του φύλου, της σεξουαλικότητας και της εικόνας του σώματος – και οι συνεργάτες της, αναγνώρισαν ότι ελάχιστη έρευνα είχε γίνει για την προέλευση αυτών των αιτιολογικών παραγόντων. Η ερευνητική ομάδα το έθεσε ως εξής: «Ωστόσο, υπάρχουν ανοιχτές ερωτήσεις σχετικά με το γιατί οι γυναίκες μπορεί να βιώνουν στρες, κούραση, γνωστικούς περισπασμούς και επακόλουθη χαμηλή επιθυμία».
Οι συμμετέχουσες βρέθηκαν χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα έρευνας Prolific Academic. 706 γυναίκες πληρούσαν τα ακόλουθα κριτήρια: συμβίωση με κάποιον που προσδιορίζεται ως άνδρας για 6 μήνες ή περισσότερο και ζωή με εξαρτώμενο άτομο ηλικίας 12 ετών ή μικρότερο.
Επιπλέον, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν τον Δείκτη Σεξουαλικής Επιθυμίας Hurlbert, μια λίστα με 109 οικιακές εργασίες και ανέφεραν ποιος συνήθως πραγματοποιεί την εργασία (οι ίδιες ή ο άνδρας). Έκαναν επίσης αξιολογήσεις για να προσδιοριστεί πόσο άδικη θεωρούν τη διαίρεση της εργασίας και σε ποιο βαθμό βλέπουν τον σύντροφό τους ως εξαρτώμενο.
Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, από τα νέα ευρήματα που προέκυψαν φάνηκε ότι, η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να συνδέεται με 2 παράγοντες: 1) την αντίληψη ότι ο καταμερισμός της εργασίας είναι άδικος και 2) την αντίληψη ότι ο σύντροφος είναι εξαρτημένος από εκείνες.
Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν επίσης τη θεωρία ότι οι ανισότητες στην οικιακή εργασία μπορούν να οδηγήσουν σε σύγχυση των ρόλων μητέρας και συντρόφου, και ότι η αίσθηση ότι η σύντροφος μοιάζει με μητέρα, δεν ενισχύει την σεξουαλική επιθυμία της.