ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε πρέπει να τρως για να έχεις καλύτερη διάθεση

Pexels

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι η κατάθλιψη, με τις γυναίκες να είναι μάλιστα πιο ευάλωτες σε σχέση με τους άνδρες. Και ενώ οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη ποικίλουν, πρόσφατη επιστημονική έρευνα βάζει στο μικροσκόπιο τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των εργαζομένων με ακανόνιστα ωράρια εργασίας. 

 

Κατάθλιψη και ώρες γευμάτων 

Η καθημερινή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη Pexels

Συγκεκριμένα, πρόσφατη αμερικανική έρευνα, μελέτησε τις επιπτώσεις του χρονισμού των γευμάτων στη διάθεση εργαζομένων σε νυχτερινές βάρδιες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το φαγητό μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με το φαγητό κατά τη διάρκεια  της νύχτας, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ψυχική διάθεση.

Οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες ή/και ακανόνιστα ωράρια εργασίας, απορρυθμίζουν συχνά το ρυθμό του βιολογικού τους ρολογιού.

Μελέτες δείχνουν ότι ο κακός κιρκάδιος ρυθμός, έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεση και στον ύπνο. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες, έχουν 25-40% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους, σε σχέση με άλλους εργαζόμενους. Ωστόσο, σύμφωνα με την νέα έρευνα, το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και με ακανόνιστες ώρες ύπνου, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού κιρκάδιου ρυθμού.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, για να δουν πώς το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τη διάθεση μεταξύ εκείνων που εργάζονταν σε περιβάλλον προσομοίωσης εργασίας με νυχτερινές βάρδιες.

Διαπίστωσαν ότι ενώ οι συμμετέχοντες που έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσίασαν αλλαγές στη διάθεσή τους, εκείνοι που έτρωγαν εκτός από τη μέρα και αργά το βράδυ, είχαν κατά 26% αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικής διάθεσης και κατά 16% άγχους.

Επιδράσεις του χρονισμού των γευμάτων στους κιρκάδιους ρυθμούς

Εξηγώντας πώς ο χρόνος των γευμάτων μπορεί να αλληλεπιδράσει με το βιολογικό μας ρολόι, οι ερευνητές επισημαίνουν:

«Το κιρκάδιο σύστημά μας αποτελείται από ένα κύριο κιρκάδιο ρολόι στον εγκέφαλο και περιφερειακά ρολόγια στους ιστούς σε όλο το σώμα. Ενώ το κύριο ρολόι συγχρονίζεται κυρίως με τον ημερήσιο κύκλο φωτός-σκότους, πολλά περιφερειακά ρολόγια συγχρονίζονται πιο έντονα (π.χ. ο χρόνος λήψης τροφής). Ως εκ τούτου, η κατανάλωση γευμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας,  μπορεί να προκαλέσει αποσύνδεση μεταξύ των περιφερειακών κιρκάδιων ρυθμών και του κεντρικού ρολογιού».

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως η κατάθλιψη και το άγχος, μπορούν να προκαλέσουν κιρκαδική δυσλειτουργία, καθώς τα πρότυπα ύπνου των ασθενών συχνά διαταράσσονται:

«Αυτή η απορρύθμιση μπορεί να προκαλέσει αποσύνδεση από τον έξω κόσμο, καθώς ένα άτομο κοιμάται ίσως μέσω δεσμεύσεων μόνο για να ξυπνήσει και να βιώσει αυξημένη κατάθλιψη/άγχος ή απέχθεια για τον εαυτό του. Αυτό τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο που επιδεινώνει την εμπειρία τους από κατάθλιψη ή άγχος , όσον αφορά το να αισθάνονται απελπισμένοι ή αβοήθητοι για την κατάστασή τους», επισημαίνουν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους, προσφέρουν μια απόδειξη ότι η ώρα των γευμάτων μπορεί να αποτρέψει την ευαλωτότητα της διάθεσης.

Άλλες επιπτώσεις

Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαχείριση της ψυχικής υγείας, για εργαζόμενους με ακανόνιστα ωράρια, υποδεικνύοντας την ανάγκη για επανεξέταση της ποσότητα του φαγητού (ιδιαίτερα των υδατανθράκων) τη νύχτα.

 

Οι επιστήμονες επίσης επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από ψυχοθεραπευτές που παρακολουθούν εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες, οι οποίοι  παλεύουν με την κατάθλιψη και το άγχος.

«Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει μια πιθανή συμπεριφορική θεραπευτική παρέμβαση με τη μορφή διατροφικών συστάσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ουσιαστικού οδικού χάρτη για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.