ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μόνη κουταλιά που χρειάζεσαι κάθε μέρα (και μάλλον δεν τρως)

Pexels

Η πολυάσχολη καθημερινότητά μας, συχνά μπαίνει εμπόδιο στις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές μας. Κάπως έτσι, παραλείπουμε γεύματα ή κάνουμε «φτωχές» επιλογές τροφίμων, με τη μπαταρία μας να «αδειάζει» νωρίτερα και να νιώθουμε κούραση πολύ γρήγορα. Ευτυχώς μια συγκεκριμένη κουταλιά έρχεται για να μας χαρίσει, όχι μόνο άμεση ενέργεια, αλλά και πλήθος άλλων σημαντικών οφελών για την υγεία και ευεξία μας. Ο λόγος για το ταχίνι.

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο, είτε με τον φλοιό του (ολικής άλεσης) και έπειτα αλέθεται. Γνωστό για την απαλή του υφή και την πλούσια γεύση του, το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ, άλειμμα, ντρέσινγκ σαλάτας ή καρύκευμα.

Διαθέτει επίσης μια μακρά λίστα θρεπτικών συστατικών και πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το απαραίτητο για το ντουλάπι της κουζίνας σου.

Μια κουταλιά ταχίνι είναι εξαιρετικά θρεπτική

Το ταχίνι είναι γεμάτο με καλά λιπαρά λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, μόνο 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας, για ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα εξής:

  • Θερμίδες: 90 θερμίδες
  • Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
  • Λίπος: 8 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
  • Θειαμίνη: 13%
  • Βιταμίνη Β6: 11%
  • Φώσφορος: 11%Μαγγάνιο: 11%

Το ταχίνι είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι επίσης πλούσιο σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, περίπου το 50% του λίπους στο ταχίνι προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Ενισχύει το μυαλό και το νευρικό σύστημα

Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια.

Τα συστατικά του σουσαμιού έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Σχετική μελέτη δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού πλακών βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ.

Προστατεύει τα νεφρά και το συκώτι

Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που ενισχύουν την προστασία του ήπατος και των νεφρών. Αυτά τα όργανα είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα μας.

Η κατανάλωση σπόρων σουσαμιού προάγει την καλύτερη ηπατική λειτουργία. Αυξάνει την καύση λίπους και μειώνει την παραγωγή λίπους στο ήπαρ, μειώνοντας τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου.

Μια κουταλιά πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας.

Σε υψηλές ποσότητες, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τους ιστούς, ενώ συμβάλουν στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Το ταχίνι έχει αντιοξειδωτική δράση, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, προστατεύοντας το συκώτι από τις ελεύθερες ρίζες.

Ταχίνι for the win

Με βάση όλα τα παραπάνω, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως μια κουταλιά ταχίνι είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προσθέσεις ισχυρά αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά στη διατροφή σου, καθώς και αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και την προστασία της υγείας του εγκεφάλου. Συνολικά, το ταχίνι είναι μια απλή, υγιεινή και γευστική προσθήκη στη διατροφή μας.

Exit mobile version