ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να βάζεις στον καφέ αν θες να είσαι πιο υγιής

iStock

Αν δεν μπορείς να ξεκινήσεις (ή να συνεχίσεις) την ημέρα σου, χωρίς τον αγαπημένο σου καφέ, αλλά ανησυχείς για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει στην υγεία σου, υπάρχουν τρόποι για να κάνεις την καθημερινή σου «ένοχη» συνήθεια πιο υγιεινή.

Ακόμα κι αν δεν είσαι ακριβώς περήφανη για την εξάρτησή σου από την καφεΐνη, αλλά παρ’ όλα αυτά οι πιθανότητες να κόψεις τον καφέ δεν είναι και πολλές, μπορεί να αναρωτιέσαι πώς μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον αγαπημένο σου καφέ, για να ενισχύσεις την υγεία σου. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να προσθέσεις λίγη κανέλα.

Το γευστικό δίδυμο της υγείας

Καφές και κανέλα

Η κανέλα είναι ήδη ένα αρκετά δημοφιλές πρόσθετο καφέ και για καλό λόγο. Όχι μόνο δίνει υπέροχη γεύση και άρωμα στο αγαπημένο σου ρόφημα, αλλά χαρίζει επίσης πολλαπλά οφέλη και στην υγεία σου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κανέλα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά. Μια ημερήσια δόση του μπαχαρικού μπορεί επίσης να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πέψη.

Κανέλα και καφές για περισσότερα αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Η κανέλα είναι γεμάτη με ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών. Μάλιστα, η αντιοξειδωτική δράση της κανέλας είναι τόσο ισχυρή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων. Βασικό χαρακτηριστικό του καφέ, εκτός της καφεΐνης που περιέχει, είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Στον καφέ έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 1.000 ουσίες, που χαρακτηρίζονται ως «αντιοξειδωτικά».

Ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδεις combo

Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα και τα αντιοξειδωτικά της, έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κανέλα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κινναμαλδεΰδη, η οποία υπάρχει και στο ελαιόλαδο και συνδέεται με αντιφλεγμονώδη οφέλη. Επιπλέον, η κανέλα περιέχει και ορισμένες επιπλέον βιοδραστικές ενώσεις, όπως κατεχίνες και προκυανιδίνες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Παράλληλα, πρόσφατη επιστημονική έρευνα διαπίστωσε πως η κατανάλωση καφέ μπορεί στην πραγματικότητα να χαρίζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Ο καφές της καρδιάς σου

Η κανέλα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, που είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται με συνέπεια, για τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Από την άλλη νέες επιστημονικές μελέτες, καθησυχάζουν ότι ο καφές δεν δημιουργεί νέα καρδιαγγειακά προβλήματα. Επίσης δεν επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα, ενώ φαίνεται να λειτουργεί και προστατευτικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, 2 έως 3 καφέδες τη μέρα, φαίνεται να κάνουν καλό στην καρδιά, μειώνοντας τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, καρδιακή αρρυθμία και ανεπάρκεια, ενώ ευνοεί και την μακροζωία.

Καφές και κανέλα για την υγεία του εγκεφάλου

Καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ, είναι πιο συχνές καθώς γερνάμε και χαρακτηρίζονται από προοδευτική εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων. Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, πρωτεΐνες δημιουργούν τοξικές μάζες και οδηγούν τα εγκεφαλικά κύτταρα σε θάνατο, με αποτέλεσμα την έκπτωση μνήμης. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν οι πρωτεΐνες αυτές, αρχίζουν να συσσωρεύονται, παρεμβαίνοντας στην κυτταρική δομή. Η κανέλα περιέχει ενώσεις που φαίνεται να αναστέλλουν τη συσσώρευση αυτών των πρωτεϊνών.

Από την άλλη δύο κύρια συστατικά του καφέ – η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά – μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου. Η καφεΐνη έχει μια σειρά από θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, όπως:

  • Αυξημένη εγρήγορση
  • Βελτιωμένη διάθεση
  • Αυξημένη συγκέντρωση

Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση καφέ συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο νευρολογικών ασθενειών, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

Exit mobile version