ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η πανδημία αύξησε το άγχος και την κατάθλιψη (κυρίως) στις γυναίκες σύμφωνα με έρευνα

Pexels

Τα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους αυξήθηκαν παγκοσμίως το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το ιατρικό περιοδικό The Lancet. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη, η πανδημία άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στην παγκόσμια ψυχική υγεία, με τις περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και αγχώδους διαταραχής να σημειώνουν αύξηση κατά 28% και 26% αντίστοιχα.

Η εμφάνιση της πανδημίας της COVID-19 έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο επιδεινώνονται πολλοί καθοριστικοί παράγοντες για την ψυχική υγεία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανάγκη για ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της COVID-19 στην ψυχική υγεία με τρόπο που να ενημερώνει τα εθνικά συστήματα υγείας είναι επιτακτική. Μια πρόσφατη μελέτη ποσοτικοποιεί τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία παγκοσμίως το 2020. Η μελέτη είναι η πρώτη που εκτιμά τις παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας σε μείζονες καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, τοποθετώντας τις αναλυτικά κατά ηλικία, φύλο και τοποθεσία σε 204 χώρες και περιοχές το 2020.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επιστημόνων από το Queensland Center for Mental Health Research, στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υγείας της Αυστραλίας, δείχνουν ότι το 2020, οι περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και αγχώδους διαταραχής αυξήθηκαν κατά 28% και 26% αντίστοιχα. «Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, προσθέτοντας ότι «ακόμη και πριν την πανδημία, τα συστήματα φροντίδας ψυχικής υγείας στις περισσότερες χώρες δεν είχαν επαρκείς πόρους και ήταν ανοργάνωτα. Η αντιμετώπιση αυτής της πρόσθετης ανάγκης (…) θα είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην γίνει τίποτα».

Γυναίκες και νέοι τα πιο συχνά θύματα ψυχικών διαταραχών

Τα αποτελέσματα της μελέτης φέρνουν στην επιφάνεια και ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της πανδημίας. Έτσι σε θέματα ψυχικής υγείας οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο από τους άνδρες και οι νεότεροι επίσης περισσότερο από τις μεγαλύτερες ηλιακές ομάδες. «Η πανδημία Covid-19 έχει επιδεινώσει πολλές υπάρχουσες ανισότητες και κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της ψυχικής ασθένειας. Δυστυχώς, για πολλούς λόγους, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αυτής της πανδημίας», αναφέρουν σχετικά οι ερευνητές.

Η κατάθλιψη και το άγχος βρισκόταν πριν την πανδημία μεταξύ των 25 συχνότερων ασθενειών με 193 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να έχουν υποστεί σοβαρές καταθλιπτικές διαταραχές, ενώ κατά την διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 53 εκατομμύρια, ή 28%, σε 246 εκατομμύρια κρούσματα. Από το επιπρόσθετο αυτό ποσοστό, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν 35 εκατομμύρια έναντι 18 εκατομμυρίων στους άνδρες. Οι ερευνητές καθόρισαν παρόμοιους αριθμούς για τις διαταραχές άγχους. Πριν την πανδημία, υπήρχαν 298 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία προκάλεσε 76 εκατομμύρια επιπλέον ασθένειες σημειώνοντας αύξηση κατά 26%, με τον αριθμό να διαμορφώνεται σε 374 εκατομμύρια κρούσματα. Στο ποσοστό αύξησης συμπεριλαμβάνονται 52 εκατομμύρια γυναίκες και 24 εκατομμύρια άνδρες. Περισσότερο από καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους επηρεάστηκαν το 2020, οι νεότεροι άνθρωποι με την μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 24 ετών.

Μετά την πανδημία τι;

Αυτή η πανδημία έχει δημιουργήσει μια επείγουσα ανάγκη για την ενίσχυση των συστημάτων ψυχικής υγείας στις περισσότερες χώρες. Οι στρατηγικές άμβλυνσης θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τρόπους για την προώθηση της ψυχικής ευημερίας, να στοχεύσουν στους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία και να βοηθήσουν στη θεραπεία εκείνων με ψυχική διαταραχή. Η ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της καταθλιπτικής διαταραχής και των διαταραχών άγχους δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή. Ως εύλογο συμπέρασμα, τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης, δείχνουν ότι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία της COVID 19 το 2020, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον επιπολασμό ψυχικών διαταραχών. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η μελέτη τους ήταν περιορισμένη από την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από χώρες υψηλού εισοδήματος στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία, άρα οι παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, μπορεί να είναι και αρκετά υψηλότερες, ειδικά επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τη Νότια Αμερική και την Αφρική.

Exit mobile version