ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η πιο δροσερή καλοκαιρινή σούπα που θα σε χορτάσει (και θα σε αδυνατίσει)

Unsplash

Οι σούπες έχουν ξεχωριστή θέση στη διατροφή πολλών από εμάς και ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους. Κατηγοριοποιούνται στη διαυγή και τη συμπυκνωμένη μορφή τους και μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γευστική προτίμηση.

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να τις καταναλώνουμε τον χειμώνα, καθώς μία ζεστή σούπα αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να μας ζεσταίνει ενώ μας χορταίνει σε κάθε εκδοχή της. Για τους φαν αυτής της ξεχωριστής κατηγορίας, στην ιστορία της μαγειρικής, έχουμε καλά νέα. Υπάρχουν πολλές συνταγές για κρύες σούπες τώρα το καλοκαίρι, με αμέτρητους συνδυασμούς. Λαχανικά που τόσο αντιπροσωπεύουν τη μεσογειακή διατροφή, ψάρι, κρέας, αμυλούχες τροφές και όσπρια.

Ένα βαθύ πιάτο κρύας σούπας για κυρίως γεύμα ή ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα μας χορταίνει χωρίς να είναι βαρύ για το στομάχι μας και να δημιουργεί πρηξίματα (ειδικά όταν την επόμενη μέρα θέλουμε να επισκεφθούμε την παραλία). Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας καθώς θρέφει το σώμα μας, με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες να απορροφώνται ευκολότερα. Μάς ενυδατώνουν αφού κατά ένα μεγάλο ποσοστό αποτελούνται από νερό και η σωστή ενυδάτωση βοηθάει (μεταξύ άλλων) και στην ομορφότερη όψη του δέρματος που τόσο εκτίθεται αυτή την εποχή.

Αγαπημένη συνταγή κρύας σούπας γκασπάτσο

Υλικά για 2 μερίδες:

4-5 ντομάτες

1 μεγάλο αγγούρι

2 μικρές κόκκινες πιπεριές

1/2 κρεμμύδι ξερό

1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό

μαϊντανό

1/4 κ.γλ. σκόνη σκόρδο

κύμινο

αλάτι-πιπέρι

λίγο ελαιόλαδο

1 κ.γλ. μπαλσάμικο ξύδι

Εκτέλεση για τη σούπα:

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το αγγούρι, την πιπεριά και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το κύμινο, το αλατοπίπερο και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
  2. Ζεματάμε για 5-7΄ τις ντομάτες σε καυτό νερό, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για 40-45 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε τα μισά από τα υλικά που έχουμε στο μπολ μας στο μπλέντερ μαζί με τις κρύες ντομάτες, το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο και πολτοποιούμε.
  4. Προσθέτουμε τώρα τη σούπα στα υπόλοιπα υλικά μας και προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.

* Εναλλακτικά χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ για πιο βελούδινη γεύση.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα:

200 θερμίδες

15 γρ. υδατάνθρακες

6 γρ. πρωτεΐνες

5 γρ. λίπους

TIP: Άφησε τη φαντασία σου και συνδύασε γεύσεις που σου αρέσουν, όμως προσπάθησε να κρατήσεις τη συνταγή σου απλή.

Συνόδευσε τη βελουτέ σούπα σου με 1 κουταλιά γιαούρτι για να έχεις ένα πλήρες γεύμα που θα σε κρατήσει για ώρες.

Exit mobile version