ΥΓΕΙΑ

Η πιο σημαντική συνήθεια για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα

Photo: CBS via Getty Images/Ideal Images

Η ποιότητα του ύπνου είναι ένα από τα στοιχεία-κλειδιά σε ό,τι αφορά στη μακροζωία. Όμως αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο, ίσως οι συνολικές ώρες που κοιμάσαι το βράδυ, δεν είναι η μόνη παράμετρος που θα πρέπει να επανεξετάσεις.

Αν και ο επαρκής ύπνος έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της μακροζωίας φαίνεται να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Sleep, η συνέπεια, το να κοιμάσαι και να ξυπνάς δηλαδή, περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, είναι ισχυρότερος παράγοντας για τη μακροζωία.

Η μελέτη ουσιαστικά διαπιστώνει ότι ο χρόνος ύπνου-αφύπνισης, μπορεί να είναι ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για ορισμένα προβλήματα υγείας, συγκριτικά με τις συνολικές ώρες που μπορεί να κοιμόμαστε το βράδυ.

Τα νέα, επιστημονικά ευρήματα, συμπληρώνουν όσα γνωρίζουμε ήδη για τον ύπνο από μια μεγάλη παγκόσμια έρευνα, που έχει δείξει ότι αν κοιμάσαι σταθερά, είτε πολύ λίγο, είτε πολλές ώρες, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι ενήλικες γενικά χρειάζονται τουλάχιστον περίπου 7 έως 8 ώρες βραδινής ξεκούρασης. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ακόμα κι αν κοιμάσαι 6 ώρες τη νύχτα σε ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα πιθανότατα βρίσκεσαι σε καλύτερη μοίρα από κάποιον που μπορεί να κοιμάται 8 ώρες, αλλά κοιμάται και ξυπνά με ένα ασταθές πρόγραμμα.

Η συγκεκριμένη επιστημονική διαπίστωση, δίνει ελπίδα για όσους από εμάς ζούμε (και κοιμόμαστε) στον πραγματικό κόσμο. Το να κοιμάσαι λιγότερο από 8 ώρες το βράδυ, δεν σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένη να ζήσεις λιγότερο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κανονικότητα του ύπνου μπορεί να είναι ένας απλός, αποτελεσματικός στόχος για τη βελτίωση της γενικής υγείας με στόχο τη μακροζωία.

Η σημασία της συνέπειας στη ρουτίνα του ύπνου

Ύπνος: Η πιο σημαντική συνήθεια για να ζήσεις ως τα γεράματα Pexels

Στην εν λόγω μελέτη, συμμετείχαν 60.977 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία λίγο κάτω από τα 63 έτη. Μέσα σε οκτώ χρόνια, 1.859 είχαν πεθάνει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη συνέπεια στο πρόγραμμα ύπνου, συσχετίστηκε με 20-48% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, 16-39% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο και 22-57% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικής θνησιμότητας, που περιλαμβάνει ζητήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η χρόνια φλεγμονή ή επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Σε αντίθεση με την σταθερότητα αυτής της ρουτίνας ύπνου και αφύπνισης, η διάρκεια δεν επηρέασε τους θανάτους από καρκίνο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η διάρκεια του ύπνου δεν έχει καμία απολύτως σημασία όταν μιλάμε για μακροζωία. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν αρκετά και σταθερά, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Συμπλήρωσε ωστόσο, πως οι σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης, με 1-2 ώρες απόκλιση, είναι γενικά πιο σημαντικές.

Σε τι συμφωνούν οι ειδικοί

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα ασυνεπή προγράμματα ύπνου έχουν συνδεθεί με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καρκίνο και ζητήματα ψυχικής υγείας. Υπογραμμίζουν επίσης ότι 1 ή 2 επιπλέον ώρες ύπνου τις μη εργάσιμες μέρες της εβδομάδας, μπορούν να ωφελήσουν τους περισσότερους ανθρώπους που δεν καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Τέλος, ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, δεν είναι μόνο σημαντικό για την αποφυγή ζητημάτων υγεία, αλλά για την εξασφάλιση σημαντικών οφελών, όπως η καλύτερη πνευματική συγκέντρωση, η ενισχυμένη καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, αλλά και η ψυχική ευεξία.