ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η πιο συχνή διατροφική διαταραχή για την οποία κανείς δεν μιλά

Pexels

Έχεις φάει ποτέ ένα κουτί με μπισκότα ή ένα οικογενειακό παγωτό τόσο γρήγορα που μόλις και μετά βίας πρόσεξες τι έκανες μέχρι να τελειώσεις; Έχεις φάει ποτέ τόσο πολύ που να πονάει το σώμα σου; Ένιωθες ενοχές, ντροπή και άσχημα για τον εαυτό σου; Αν ναι, ξέρεις τι είναι η υπερφαγία. Κι αν αυτό συμβαίνει πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα, ενώ υπόσχεσαι ότι το αύριο θα είναι διαφορετικό, ίσως μιλάμε για διαταραχή υπερφαγίας.

Κάποτε θεωρούσαμε ότι διατροφικές διαταραχές ή αλλιώς διαταραχές πρόσληψης τροφής, είναι μόνο η ανορεξία ή η βουλιμία. Όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Με τη διαταραχή υπερφαγίας, το φαγητό είναι το «φάρμακο» σου. Το χρησιμοποιείς μόνο του και το χρησιμοποιείς κρυφά. Μερικές φορές δεν ξέρεις καν τι κάνεις μέχρι να τελειώσεις.

Η πιο συχνή διατροφική διαταραχή για την οποία κανείς δε μιλά

Κι ενώ η διαταραχή υπερφαγίας, είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές παγκοσμίως, λαμβάνει ελάχιστη προσοχή. Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Καταρχάς, οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν διατροφική διαταραχή. Υποθέτουν ότι τα κρυφά φαγοπότια τους, είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί αν μπορούσαν απλώς να τηρήσουν τη διατροφή τους.

Επίσης δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για άτομα που πάσχουν από διαταραχή υπερφαγίας. Τα άτομα που υπερκαταναλώνουν τροφές, είναι επίσης συχνά ευάλωτα στην επόμενη γρήγορη λύση, στην επόμενη δίαιτα και στο επόμενο πρόγραμμα άσκησης που θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος.

Αξίζει να αναφέρουμε κάπου εδώ, ότι σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νευρικής Ανορεξίας και Σχετικών Διαταραχών (ANAD), οι διαταραχές πρόδσληψης τροφής επηρεάζουν το 9% του πληθυσμού παγκοσμίως. Επηρεάζουν δυσανάλογα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας και τα άτομα με αναπηρίες. Δεύτερες μετά την υπερδοσολογία οπιοειδών, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, συγκαταλέγονται στις πιο θανατηφόρες ψυχικές ασθένειες με 10.200 θανάτους κάθε χρόνο ως άμεσο αποτέλεσμα μιας διαταραχής πρόσληψης τροφής. Δηλαδή ένας θάνατος κάθε 52 λεπτά.

Πώς αντιμετωπίζεται η διαταραχή υπερφαγίας;

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής και ψυχικής υγείας, τονίζουν:

Η παγίδα της δίαιτας

Η δίαιτα σε κρατά στον κύκλο της υπερφαγίας. Εάν οι δίαιτες είχαν αποτέλεσμα, μία θα ήταν αρκετή. Αντίθετα, άρχισε να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, κατευθυνόμενη από τις ανάγκες του σώματός σου.

Ζήτα βοήθεια

Η συμμετοχή σε μια ομάδα ατόμων με την ίδια διατροφική διαταραχή θα μειώσει το αίσθημα μοναξιάς στις προσπάθειές σου. Η υπερφαγία είναι κάτι που οι άνθρωποι κάνουν μόνοι και απομονωμένοι, ωστόσο, η ανάρρωση γίνεται με βοήθεια, αγάπη και υποστήριξη.

Αφουγκράσου το σώμα και τα συναισθήματά σου

Παρατήρησε τι μπορεί να σε προκαλεί συναισθηματικά και σωματικά, καθώς και ποια είναι τα ερεθίσματα της υπερφαγίας, ώστε να κατανοήσεις τι μπορεί να την προκαλεί. Η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις περισσότερο έλεγχο.

Exit mobile version