ΥΓΕΙΑ

Η πολυτιμη βιταμίνη που δεν ξέρεις ότι παίρνεις από τον καφέ

Pexels

Μια από τις πιο αγαπημένες καθημερινές σου συνήθειες, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία σου.

Μετά το νερό, ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο. Πέρα όμως από αγαπημένη συνήθεια, ο καφές προσφέρει πολλά περισσότερα στον οργανισμό μας. Και ενώ μπορεί να γνωρίζεις ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης ανεβάζει τον μεταβολισμό, καταστέλλει την όρεξη και συνδέεται με μειωμένο σωματικό λίπος, κάτι που μπορεί να μην ξέρεις είναι ότι το αγαπημένο σου ρόφημα, είναι μια υγιεινή επιλογή, καθώς εκτός από αντιοξειδωτικά περιέχει και βιταμίνες. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις ποια είναι η πολύτιμη βιταμίνη που κρύβει κάθε κούπα από τον αγαπημένο σου καφέ.

Η πολύτιμη βιταμίνη που δεν ήξερες ότι κρύβει ο καφές

Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη

Πρόκειται για μια πολύτιμη βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Όλες οι βιταμίνες μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες είτε υδατοδιαλυτές είτε λιποδιαλυτές. Η βιταμίνη Β2 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη επομένως διαλύεται στο νερό. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος της απορροφάται από το λεπτό έντερο. Η ριβοφλαβίνη, αποτελεί απαραίτητο δομικό στοιχείο δύο ενζύμων που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, συμμετέχει στην ορθή λειτουργία των κυττάρων, στην ανάπτυξη, στο μεταβολισμό του λίπους και των φαρμάκων.

Η βιταμίνη Β2 υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, προστίθεται τεχνητά σε άλλα προϊόντα και φυσικά μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα. Κάθε φλιτζάνι καφέ, καλύπτει ένα εντυπωσιακό 11% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για βιταμίνη Β2.

Εκτός από βιταμίνη Β2, ο αγαπημένος σου καφές είναι πλούσιος σε μέταλλα όπως κάλιο και μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά. Το μόνο που έχεις να προσέξεις είναι η ποσότητα που καταναλώνεις. Έτσι αν πίνεις μέχρι 400 mg την ημέρα, είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα, που μπορείς να καταναλώσεις.

Πώς η βιταμίνη Β2 θωρακίζει την υγεία σου

Η ανεπάρκεια της ριβοφλαβίνης (αριβοφλαβίνωση) μπορεί να οδηγήσει σε στοματίτιδα. Λόγω παρεμβολής στην απορρόφηση σιδήρου, ακόμη και ήπια έως μέτρια ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης οδηγεί σε αναιμία με φυσιολογικό μέγεθος κυττάρου και φυσιολογική περιεκτικότητα σε αιμοσφαιρίνη. Αυτό διαφέρει από την αναιμία που προκαλείται από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος (B9) ή κυανοκοβαλαμίνης (B12), η οποία προκαλεί αναιμία με μεγάλα κύτταρα του αίματος (μεγαλοβλαστική αναιμία).

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων συγγενών καρδιακών ανωμαλιών και παραμορφώσεων των άκρων. Η παρατεταμένη ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί εκφυλισμό του ήπατος και του νευρικού συστήματος

Σε ποιους δεν συνιστάται ο καφές;

Η κατανάλωση καφεΐνης εντός των συστάσεων από υγιείς ενήλικες, δεν έχει αρνητικές επιδράσεις για την υγεία. Έρευνες μάλιστα έχουν συνδέσει την καθημερινή κατανάλωση του καφέ με την καλύτερη υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία. Εάν όμως ανήκεις σε πιο ευαίσθητη κατηγορία όπως αν είσαι έγκυος ή θηλάζουσα, έχεις στεφανιαία νόσο ή έλκος στομάχου, κάνεις ομοιοπαθητική ή θέλεις απλά να απολαύσεις ένα φλιτζάνι παραπάνω, υπάρχει πάντα η επιλογή του ντεκαφεϊνέ, με μόλις 1-3mg καφεΐνης.

Exit mobile version