ΥΓΕΙΑ

Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απόλυτη προτεραιότητα

Pexels

Τουλάχιστον ένας στους οκτώ από εμάς επηρεάζεται από προβλήματα ψυχικής υγείας. Και η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022, στις 10 Οκτωβρίου, είναι μια ευκαιρία να αναθερμάνουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και τη βελτίωσή της, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η πανδημία COVID-19 από μόνη της προκάλεσε αύξηση 25% στον επιπολασμό του άγχους και της κατάθλιψης παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δημιούργησε μια παγκόσμια κρίση για την ψυχική υγεία, ενώ οι υπηρεσίες, οι δεξιότητες και η χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία παραμένουν ελλιπείς, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Εκτός από το άγχος και την κατάθλιψη που προκάλεσε η πανδημία, οι αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η βία και οι έκτακτες ανάγκες δημόσιας υγείας, που επηρεάζουν ολόκληρους πληθυσμούς, απειλούν τη βελτίωση της ψυχικής ευημερίας μας.

Ψυχική υγεία και ευημερία ως παγκόσμια προτεραιότητα

Το κενό θεραπείας

Τουλάχιστον 84 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές το 2021. Την ίδια στιγμή που, οι αρμόδιες υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, με το χάσμα θεραπείας να διευρύνεται.

Τα άτομα με ψυχικές παθήσεις πεθαίνουν πρόωρα -έως και 20 χρόνια νωρίτερα από τον μέσο όρο- λόγω σωματικών καταστάσεων που μπορούν να προληφθούν. Είναι επίσης πιο πιθανό, να υποστούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακρίσεις και στίγμα σε ορισμένες χώρες.

Εκτιμάται ότι 12 δισεκατομμύρια εργάσιμες ημέρες χάνονται κάθε χρόνο από την κατάθλιψη και το άγχος, Ημέρες που σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ακόμη και όπου υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια, το στίγμα και οι διακρίσεις, εμποδίζουν πολλούς ανθρώπους να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται.

Ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καλεί το 80% των εθνών να ενσωματώσουν την ψυχική υγεία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι το 2030. Ωστόσο, τα στοιχεία του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκαν το 2021, έδειξαν ότι μόνο το 25% των εθνών είχε ένα σύστημα για να το κάνει.

Βοηθώντας την ψυχική υγεία των νέων

Οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα από προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο ΠΟΥ λέει ότι σχεδόν ένας στους επτά έφηβους ηλικίας 10 έως 19 ετών ζει με κάποια μορφή πάθησης ψυχικής υγείας. Η αυτοκτονία είναι η πέμπτη πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα – 45.800 πεθαίνουν κάθε χρόνο, ένας κάθε 11 λεπτά.

Σχεδόν ένας στους πέντε 15-24 ετών σε μια παγκόσμια έρευνα για τον ΠΟΥ, ανέφερε ότι συχνά νιώθει κατάθλιψη και ότι δεν ενδιαφέρεται να κάνει πράγματα. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι μισές παθήσεις ψυχικής υγείας δημιουργούνται στην ηλικία των 14 ετών και το 75% μέχρι την ηλικία των 24 ετών.

Η πλατφόρμα Uplink του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βοηθά στην εύρεση νέων τρόπων βοήθειας νέων. Το Youth Mental Health Challenge προσέλκυσε 75 λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 14 καινοτομίες – από θεραπεία και εκπαίδευση με smartphone για νέους σε ζώνες συγκρούσεων, έως μια συμβουλευτική υπηρεσία κρίσεων για άτομα LGBTQI+ – θα λάβουν τώρα χρηματοδότηση για να γίνουν λειτουργικές.

 

Ανάληψη δράσης

Το θέμα της φετινής #WorldMentalHealthDay είναι: «Κάντε την ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα». Στα πλαίσια της, διοργανώνεται ένα διεθνές συνέδριο για επαγγελματίες ψυχικής υγείας στην Ιταλία, αλλά και μια αυτοσχέδια θεατρική εκδήλωση στο Δελχί της Ινδίας, για την ευαισθητοποίηση του στίγματος γύρω από τις αυτοκτονικές τάσεις.

Ο ΠΟΥ είναι ξεκάθαρος για το τι πρέπει να συμβεί:

«Πρέπει να εμβαθύνουμε την αξία και τη δέσμευση που δίνουμε στην ψυχική ευημερία ως άτομα, κοινότητες και κυβερνήσεις. Παράλληλα χρειάζεται περισσότερη δέσμευση και επενδύσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, σε όλους τους τομείς».

Exit mobile version