Η σχέση που μπορεί να σου σώσει τη ζωή
- 19 ΝΟΕ 2023
«Μην φύγεις, Ντόρη, θα φαρμακωθώ», έλεγε η αείμνηστη Κατερίνα Χέλμη στον εμβληματικό της ρόλο στα Κόκκινα Φανάρια, χωρώντας σε μόλις 5 λέξεις όλη την ουσία των απόλυτα τοξικών σχέσεων. Ήξερες όμως ότι υπάρχουν σχέσεις που μπορεί πράγματι να λειτουργήσουν σχεδόν όπως και τα φάρμακα ή ένα πολύ καλό ανοσοποιητικό σύστημα;
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη ως μέρος της Αυστραλιανής Διαχρονικής Μελέτης για την Υγεία των Γυναικών από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, υπάρχει μια σχέση που μπορεί πράγματι να σου σώσει τη ζωή, σχεδόν κυριολεκτικά. Βασικά, μπορεί να σε βοηθήσει να ζεις περισσότερο και καλύτερα. Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έχουν υγιείς, ποιοτικές σχέσεις στα 40 και στα 50 τους, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις σε μεγαλύτερη ηλικία.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Xiaolin Xu, από το UQ School of Public Health, διαπίστωσε ότι η ύπαρξη μη ικανοποιητικών κοινωνικών σχέσεων μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ασθένειες, εξισώνοντάς τις μάλιστα με την παχυσαρκία, τη σωματική αδράνεια ή την κατανάλωση αλκοόλ.
«Υπάρχει γνωστή σχέση μεταξύ των κακών κοινωνικών σχέσεων και της κακής υγείας, αλλά μέχρι τώρα η έρευνα επικεντρωνόταν σε μεμονωμένες ασθένειες ή παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση ενός ατόμου ή το μέγεθος του κοινωνικού του δικτύου», είπε ο Δρ Xu.
«Στην πραγματικότητα, οι ζωές μας είναι πιο περίπλοκες – οι άνθρωποι συσσωρεύουν παθήσεις καθώς γερνούν, και είναι πιθανό να είσαι παντρεμένος ή να έχεις ένα μεγάλο κοινωνικό δίκτυο και να είσαι ακόμα βαθιά δυστυχισμένος. Εξετάσαμε αν η ικανοποίηση από τη σχέση έκανε τη διαφορά στη μακροπρόθεσμη υγεία των γυναικών και στον κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλές καταστάσεις υγείας», συνεχίζει ο επικεφαλής Δρ Xu.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 7.694 συμμετέχουσες στην Αυστραλιανή Διαχρονική Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών (ALSWH) που ήταν ηλικίας 45-50 ετών το 1996, με την υγεία και την ευημερία τους να παρακολουθούνται μέσω ερωτηματολογίων περίπου κάθε τρία χρόνια έως το 2016.
Τους ζητήθηκε τακτικά να αναφέρουν το επίπεδο ικανοποίησής τους από τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των συντρόφων, της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επίσης για τις 11 καταστάσεις που προσδιορίστηκαν ως περιοχές Εθνικής Προτεραιότητας στην Αυστραλία: διαβήτης, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθμα, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, καρκίνος, κατάθλιψη και άγχος.
Το 58% των γυναικών που δεν είχαν χρόνιες παθήσεις όταν ξεκίνησε η μελέτη, ανέπτυξαν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις κατά την περίοδο των 20 ετών. «Κυρίως, διαπιστώσαμε ότι οι μεσήλικες γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση, είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις από εκείνες που ήταν πολύ ικανοποιημένες με τις σχέσεις τους», είπε ο Δρ Xu.
Η επικεφαλής της μελέτης και Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνητικής Αριστείας στις Γυναίκες και τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες, η καθηγήτρια του UQ, Gita Mishra, είπε ότι η έρευνα δείχνει ότι η ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την ανάπτυξη προληπτικής στρατηγικής για την υγεία.
«Είναι φυσιολογικό να συσσωρεύονται πολλές χρόνιες παθήσεις καθώς γερνάμε, αλλά οποιαδήποτε πρόοδος κάνουμε προς την πρόληψη ασθενειών θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας και θα μειώσει την επιβάρυνση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής μας», είπε η Mishra.
«Τα lockdown κατά τη διάρκεια του COVID-19 έχουν δείξει τη σημασία της κοινωνικής σύνδεσης με την υγεία, ωστόσο, οι παγκόσμιες στρατηγικές υγείας δεν το περιλαμβάνουν ως παράγοντα κινδύνου για χρόνια νόσο. Υπάρχει ακόμη πολλή έρευνα που πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα, αλλά στο μεταξύ, οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από το να έχουν υψηλής ποιότητας, ποικιλόμορφες σχέσεις», συμπλήρωσε.