ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η τροφή που κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα. Καλύτερη μνήμη και γνωστική λειτουργία

iStock

Από τη στιγμή που έρχονται στον κόσμο, αλλά και καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, μία από τις κύριες έγνοιες των γονέων είναι η σωστή διατροφή τους. Να καταναλώνουν τροφές δηλαδή πλούσιες σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αναδόμηση των κυττάρων. Μια τέτοια τροφή είναι το αυγό.

Το αυγό περιέχει βιταμίνες και μέταλλα όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών. Επίσης, έχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες παθήσεις της όρασης.

Στα social media κυκλοφορεί πλήθος βίντεο που υποστηρίζουν ότι το να τρώνε ένα αυγό την ημέρα τα μικρά παιδιά θα αυξήσει το IQ τους κατά 15 μονάδες κατά μέσο όρο, ωστόσο παρόλο που αυτό το συμπέρασμα έχει βασιστεί σε επιστημονική έρευνα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι (οι μονάδες ήταν 4 και τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ανεπάρκεια ιωδίου). Ωστόσο και αυτή η έρευνα όπως κι αυτή που ακολουθεί, διαπίστωσε τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας.

Η συμπερίληψη των αυγών σε μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά τα παιδιά να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βασικά θρεπτικά συστατικά, υποστηρίζοντας την ομαλή φυσική και νοητική τους ανάπτυξη. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Neuroscience με τη συμμετοχή 79 συμμετεχόντων μεταξύ 18 και 75 ετών, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση αυγών βελτίωσε τη γνωστική τους λειτουργία. 

Η τροφή που κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα, σύμφωνα με μελέτες Unsplash

Σε δημοσίευση του American Journal of Clinical Nutrition αναφέρθηκε ότι μια πρόσφατη μελέτη έχει αναδείξει τη σημασία της χολίνης, μιας απαραίτητης θρεπτικής ουσίας που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στα αυγά. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η χολίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία της μνήμης και τη γνωστική ανάπτυξη στα παιδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επαρκής κατανάλωση χολίνης ενισχύει τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη μάθηση. Επιπλέον, η χολίνη συμβάλλει στη βελτίωση της δομής των εγκεφαλικών κυττάρων, υποστηρίζοντας έτσι την ομαλή γνωστική λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά. Το ίδιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα αυγά.

Πότε πρέπει να καταναλώσει ένα αυγό το παιδί;

Στον πρώτο χρόνο, αυστηρά μετά από 6 μήνες, ένα παιδί μπορεί να φάει ένα καλομαγειρεμένο αυγό. Όσο νωρίτερα φάει το πρώτο του αυγό, τόσο μικρότερη πιθανότητα υπάρχει να αποκτήσει αλλεργία σε αυτό. Όσον αφορά την ποσότητα, ιδανικά ξεκινούν από μικρές ποσότητες όπως 1/4 κουταλάκι του γλυκού, αναμεμειγμένο με οποιοδήποτε άλλο φαγητό και όχι παραπάνω από 2 φορές την εβδομάδα.

Η προσθήκη των αυγών στη διατροφή ενός παιδιού στα πρώτα χρόνια

  • Λιωμένος κρόκος σε πουρέ: Μπορείς να ανακατέψεις τον κρόκο με άλλες τροφές, όπως πουρέ λαχανικών ή φρούτων, για μια πιο ομαλή γεύση και υφή.
  • Scrambled eggs: Όταν το μωρό είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορείς να φτιάξεις μαλακά scrambled eggs χρησιμοποιώντας μόνο τον κρόκο ή ολόκληρο το αυγό.
  • Ομελέτα: Μετά τον πρώτο χρόνο, μπορείς να φτιάξεις πολύ μαλακή ομελέτα με μικρά κομμάτια που να είναι εύκολα να καταποθούν.

Βεβαιώσου ότι το αυγό είναι καλά μαγειρεμένο (δεν πρέπει να υπάρχει υγρό ασπράδι ή κρόκος) για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της σαλμονέλας. Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν παιδίατρο πριν το παιδί καταναλώσει το αυγό.