ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η τροφή που σε κάνει πραγματικά χαρούμενη (δεν είναι η σοκολάτα)

iStock

Ενώ η συζήτηση για τη σχέση διατροφής και διάθεσης είναι δύσκολη, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αισθάνεσαι «πεσμένη».

Συγκεκριμένα, επιστημονική μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα ψάρια, είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η εξήγηση για αυτή τη συσχέτιση δεν είναι αμέσως σαφής, αλλά οι ερευνητές έχουν τις θεωρίες τους σχετικά με το γιατί τα ψάρια αναδεικνύονται στην κορυφαία τροφή που μπορεί να σε κάνει χαρούμενη, κλέβοντας τη δόξα, ακόμα κι από τη μαύρη σοκολάτα.

Η αναπάντεχη τροφή που σε κάνει χαρούμενη

Η τροφή που σε κάνει χαρούμενη (δεν είναι αυτή που νομίζεις) Pexels

Πολλοί ειδικοί λοιπόν υποστηρίζουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η κατανάλωση περισσότερων ψαριών, θα μπορούσε να είναι δείκτης μιας πιο υγιεινής διατροφής συνολικά. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, έχεις πλέον ακόμα έναν καλό λόγο για να προσθέσεις άλλο ένα πιάτο με ψάρι στο εβδομαδιαίο μενού σου.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health, οι επιστήμονες εξέτασαν τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης ψαριών. Ανέλυσαν συνολικά 26 μελέτες παρατήρησης που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2001 και 2014. Καθεμία από τις μελέτες, εξέτασε τη συσχέτιση κατανάλωσης ψαριών και κατάθλιψης, σε συνολικά 150.278 άτομα. Τι διαπίστωσαν; Ότι τα άτομα που έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια, είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης από τα άτομα που έτρωγαν τα λιγότερα ψάρια.

Μια πιο υγιεινή διατροφή συνολικά, μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη διάθεση μας, επισημαίνουν οι συγγραφείς της έρευνας, και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, μπορεί να τροποποιήσουν τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, γνωστές και ως «ορμόνες της χαράς». Επίσης, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να σχετίζεται με την καλή διάθεση, καθώς αυξάνουν τη ροή του αίματος στο σώμα, ενώ τα ωμέγα-3 να μειώνουν τη φλεγμονή. Κάτι που επίσης μπορεί να παίζει ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.