ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Υπεραναλύεις τα πάντα; 3 tips για να πάρεις επιτέλους αποφάσεις

Unsplash

Κάθε μέρα, παίρνεις χιλιάδες αποφάσεις. Eίτε το συνειδητοποιείς, είτε όχι. Κάποιες από αυτές έχουν μικρή σημασία για το μέλλον σου. Άλλες πάλι μπορεί να απαιτούν σοβαρή ανάλυση και σύγκριση πλεονεκτημάτων-μειονεκτημάτων.

Το να ζυγιάζεις τόσες πολλές αποφάσεις και να σκέφτεσαι όλα τα πιθανά σενάρια, μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτικό. Ειδικά αν τείνεις να περιπλέκεις ακόμη και τα πιο απλά πράγματα στη ζωή. Και το άγχος δεν σταματά πάντα εκεί: Ακόμα και αφού τελικά πάρεις μια απόφαση, μπορεί να νιώθεις απόλυτα εξαντλημένη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να σκέφτεται υπερβολικά σχεδόν όλα όσα λέει και κάνει, αλλά η λεγόμενη «παράλυση της ανάλυσης», είναι συνήθως ένα σύμπτωμα τελειομανίας. Την επόμενη φορά που θα κληθείς να πάρεις μια απόφαση, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν αυτή είναι, αντί να πελαγώσεις υπεραναλύοντας τα πάντα μπορείς να δοκιμάσεις τις 3 παρακάτω συμβουλές.

Υπεραναλύεις τα πάντα; 3 tips για να πάρεις επιτέλους απόφαση

«Σπάσε» τις μεγάλες αποφάσεις σε μικρότερα βήματα

Δεν μιλάμε για επιλογές όπως ποιο σαμπουάν να αγοράσεις ή τι βιβλίο να διαβάσεις. Όταν πρόκειται για αποφάσεις με υψηλότερο ρίσκο, μπορείς χωρίσεις την απόφαση σε πιο απλά, μικρότερα και λιγότερο εκφοβιστικά μέρη. Η εξέταση του θέματος από την άποψη των πιο διαχειρίσιμων και εφικτών βημάτων, μπορεί να μειώσει το άγχος σου.

Ζήτα μια φιλική συμβουλή

Εάν υπεραναλύεις τα πάντα στο κεφάλι σου, ξέρεις ότι μπορεί να φτάσεις από το σενάριο Α στο σενάριο ΙΣΤ με κάθε πιθανό plot twist. Σε τέτοιο σημείο και βαθμό που χάνεις, πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια. Όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε δύο επιλογές, μπορείς πάντα να ζητήσεις τη γνώμη ενός φίλου ή ενός αγαπημένου σου προσώπου που εμπιστεύεσαι. Ακόμη και για άκρως προσωπικές αποφάσεις, ένας άνθρωπος που σε ξέρει, μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκολλήσεις. Όποιον κι αν αποφασίσεις να συμβουλευτείς, φρόντισε απλώς να μην τον καλείς κάθε φορά που δεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση. Το να ζητάς επανειλημμένα συμβουλές μπορεί να είναι υπερβολικό (και κάπως ενοχλητικό) για το αγαπημένο σου πρόσωπο και ας το παραδεχτούμε: Θα χρειαστεί να πάρεις κάποιες αποφάσεις ζωής μόνη σου.

Συνειδητοποίησε ότι πραγματικά δεν υπάρχουν «τέλειες» αποφάσεις στη ζωή

Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παίρνεις επιπόλαια αποφάσεις ή ότι δεν θα κάνετε ποτέ λάθος επιλογές. Όμως αντί να πιέζεις τον εαυτό σου για να κάνεις το «σωστό» ή να αυτοτιμωρείσαι, μάθε να είσαι πιο επιεικής μαζί σου.

Αναρωτήσου λοιπόν: Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε πραγματικά να συμβεί; Και προτού καταστροφολογήσεις, σκέψου τις λογικές, μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ακόμη και στις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής, υπάρχουν συνήθως επιλογές ακόμα κι αν νιώθουμε εγκλωβισμένοι μεταξύ «άσπρου/μαύρου».  Ανεξάρτητα από την υπερανάλυσή που θα κάνεις, θα πάρεις ένα σωρό αποφάσεις στη ζωή. Κάποιες καλές, κάποιες όχι ακριβώς ιδανικές. Σκέψου επίσης, ότι αυτό που μπορεί να θεωρείς «λάθος» επιλογή, μπορεί να μην  είναι απαραίτητα κακή μακροπρόθεσμα. Ειδικά αν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να μάθεις πράγματα.

Exit mobile version