ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Υπογονιμότητα & Eξωσωματική γονιμοποίηση: Η ψυχολογία της γυναίκας που την επιλέγει ως λύση

iStock

Ο ερχομός ενός παιδιού για τις περισσότερες γυναίκες πιστοποιεί την ταυτότητά τους και ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους. Η μητρότητα θεωρείται από την κοινωνία μας ως πρωταρχική εργασία για τις γυναίκες. Η ανακοίνωση μιας πιθανής υπογονιμότητας αρχικά έχει τη δύναμη να κλονίσει μία γυναίκα σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς μεταφράζεται από τις περισσότερες ως αδυναμία και βιώνεται ως μία πολυσύνθετη απώλεια.

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την ψυχολογία της γυναίκας, η οποία αποφασίζει να μπει στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αποκτήσει ένα παιδί χρειάζεται να δούμε την ψυχοσύνθεσή της ολιστικά.

Πιο συγκεκριμένα είναι σημαντικό να ανατρέξουμε πρώτα στην ψυχική της κατάσταση αμέσως μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γιατρού για τη δυσκολία αναπαραγωγής και έπειτα να ελέγξουμε τόσο τα συναισθήματα που την συνόδεψαν όταν πήρε την απόφαση να προβεί στη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όσο και την ψυχολογική της κατάσταση ούσα στην θεραπεία αυτή καθαυτή.

Ανάμεικτα συναισθήματα

Αρχικά, η διάγνωση της δυσχέρειας για αναπαραγωγή, οδηγεί τις γυναίκες σε ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων με κυρίαρχα αυτά της ευαλωτότητας και της ανημπόριας. Ο ψυχισμός τους περνά τα ίδια στάδια ψυχολογικής αντίδρασης με αυτά που βιώνει κάποιος στη διαδικασία του πένθους (έκπληξη, άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, αποδοχή). Όταν οι αναπαραγωγικές δυνάμεις τους δεν ανταποκρίνονται, οι γυναίκες νιώθουν ότι χάνουν ένα κομμάτι εαυτού, πίστης και δημιουργικότητας. Την έκπληξη και το σοκ σταδιακά διαδέχονται η άρνηση, ο θυμός και η απομόνωση. Τα συναισθήματα ενοχής, βαθιάς θλίψης ή ακόμη και κατάθλιψης συχνά είναι παρόντα. Επομένως, η γυναίκα εισέρχεται συνήθως στην υποβοηθούμενη γονιμοποίηση με μία ψυχική επιβάρυνση ανάλογη με αυτή που αισθάνεται μία γυναίκα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσωπικότητα και η ψυχοσύνθεση της κάθε γυναίκας είναι διαφορετικές και επομένως και η διάρκεια και η ένταση των ανωτέρω συναισθημάτων.

Η σκέψη της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης δεν αργεί να έρθει στο μυαλό τους αλλά η εμπλοκή της σε αυτή επηρεάζεται πολύ από τα βιώματα, τις εμπειρίες, τα πιστεύω, τις απόψεις του οικογενειακού αλλά και φιλικού περιβάλλοντός της.
Η στάση και η θέση που έχει ο σύντροφος στη ζωή της διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο για την ομαλή έκβασή της σε μία εξωσωματική γονιμοποίηση. Όταν η γυναίκα ξεκινάει την προσπάθεια τεκνοποίησης με διάφορες μεθόδους, η ψυχολογία της αρχίζει σταδιακά να βελτιώνεται και να κυριαρχεί η αγωνία. Εάν η σύλληψη συμβεί με την πρώτη φορά και χωρίς ματαιώσεις και ταλαιπωρία, η αποκατάσταση των συναισθημάτων της γίνεται και με πιο γρήγορους ρυθμούς. Κατά τη διάρκεια της κύησης τα συναισθήματα των γυναικών είναι όμοια με αυτά της κάθε εγκύου. Το πρώτο χρονικό διάστημα υπάρχει ανησυχία για πιθανή αποβολή αλλά έπειτα η ένταση αυτή μειώνεται.

Χρήσιμα Tips για τις γυναίκες που επιλέγουν την εξωσωματική γονιμοποίηση:

  • Να μην προσπαθήσουν να αρνηθούν την κατάσταση επενδύοντας κάπου αλλού την ενέργειά τους πχ στην εργασία τους
  • Να μοιραστούν την απογοήτευσή τους
  • Να μην ενοχοποιηθούν
  • Να μην ψάξουν για εγωκεντρικά υποκατάστατα
  • Να μην παλινδρομήσουν σε μικρότερα ηλικιακά στάδια
  • Να μην επενδύσουν στο εξωτερικό κομμάτι του εαυτού τους χάνοντας τον εσωτερικό εαυτό τους
Exit mobile version