ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υποθυρεοειδισμός: Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Pexels

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης, της επιδιόρθωσης των κυττάρων και του μεταβολισμού. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανίσουν κόπωση, απώλεια μαλλιών και αύξηση βάρους, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει το 1-2% των ανθρώπων παγκοσμίως και είναι 10 φορές πιο πιθανό να επηρεάσει τις γυναίκες από τους άνδρες. Οι τροφές από μόνες τους δεν θα θεραπεύσουν τον υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, ένας συνδυασμός των σωστών θρεπτικών συστατικών και φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων.

Υποθυρεοειδισμός:

Ο υποθυρεοειδισμός στο μικροσκόπιο

Ο θυρεοειδής αδένας, είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται κοντά στη βάση του λαιμού. Παράγει και αποθηκεύει θυρεοειδικές ορμόνες που επηρεάζουν σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας λαμβάνει ένα σήμα που ονομάζεται θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH), απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το σήμα αποστέλλεται από την υπόφυση, έναν μικρό αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, όταν τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είναι χαμηλά.

Περιστασιακά, ο θυρεοειδής αδένας δεν απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες, ακόμη και όταν υπάρχει άφθονη TSH. Μια κατάσταση που ονομάζεται πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός και ο πιο κοινός τύπος υποθυρεοειδισμού. Περίπου το 90% του πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού προκαλείται από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται κατά λάθος στον θυρεοειδή.

Άλλες αιτίες πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού είναι η ανεπάρκεια ιωδίου, μια γενετική διαταραχή, η λήψη ορισμένων φαρμάκων και η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί μέρος του θυρεοειδούς. Άλλες φορές, ο θυρεοειδής αδένας δεν λαμβάνει αρκετή TSH. Αυτό συμβαίνει όταν η υπόφυση δεν λειτουργεί σωστά μια κατάσταση που ονομάζεται, δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός.

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά;

Πολλά θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία του θυρεοειδούς.

  • Ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που απαιτείται για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Έτσι, τα άτομα με ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο υποθυρεοειδισμού. Η έλλειψη ιωδίου είναι πολύ συχνή και επηρεάζει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Εάν έχεις έλλειψη ιωδίου, πρόσθεσε ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι στα γεύματά σου ή τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο, όπως ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά και σαλέπι θαλάσσης.

  • Σελήνιο

Το σελήνιο βοηθά στην «ενεργοποίηση» των ορμονών του θυρεοειδούς, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό. Αυτό το απαραίτητο μέταλλο έχει επίσης αντιοξειδωτικά οφέλη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα από ελεύθερες ρίζες. Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε σελήνιο στη διατροφή, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσεις τα επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό. Φιστίκια Βραζιλίας, τόνος, σαρδέλες, αβγά και όσπρια, είναι εξαιρετικές πηγές σεληνίου.

  • Ψευδάργυρος

Όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος βοηθά το σώμα να «ενεργοποιήσει» τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ρυθμίσει την TSH, την ορμόνη που λέει στον θυρεοειδή αδένα να απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες. Εάν έχεις υποθυρεοειδισμό, φρόντισε η διατροφή σου να συμπεριλαμβάνει τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως στρείδια και άλλα οστρακοειδή, βοδινό κρέας και κοτόπουλο.

Exit mobile version