Καφές: Έχεις υπερένταση από την ποσότητα; 4 τρόποι να χαλαρώσεις
- 16 ΑΥΓ 2020
Αυτή η μυρωδιά που έχει ο πρωινός καφές. Η λαχτάρα να πιεις την πρώτη γουλιά ώστε να είσαι σε θέση να αλληλεπιδράσεις με τους συνανθρώπους σου. Όλα καλά κι όλα ωραία μέχρι τη στιγμή που καταλαβαίνεις ότι το έχεις παρακάνει με την ποσότητα.
Ακόμα και αν είσαι από τους ανθρώπους που ο καφές είναι ο καλύτερός τους φίλους, έχεις κι εσύ ένα όριο. «Οι υγιείς άνθρωποι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 400 mg ημερησίως, δηλαδή περίπου 4 φλιτζάνια.
Τα συμπτώματα που σου λένε ότι ήπιες πολύ καφέ
Όταν ξεπερνάς τα προτεινόμενα mg, σώμα στέλνει μηνύματα. Τα πιο κλασικά είναι νευρικότητα, πονοκέφαλοι, τρέμουλο, ζαλάδα, στομαχικές διαταραχές και ταχυκαρδίες. «Εννοείται ότι νιώθεις έντονο άγχος, ειδικά εάν είσαι επιρρεπής, και φυσικά αϋπνία. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η πολλή καφεΐνη είναι ο βασικός λόγος που έχεις ταχυκαρδία.
Αν το κακό έγινε, υπάρχουν τρόποι να χαλαρώσεις και να περιορίσεις την υπερένταση. Περιμένεις να μεταβολιστεί, αλλά μπορείς να κάνεις και κάποια πράγματα για να βοηθήσεις την κατάσταση.
Πιες νερό (ο καφές πρέπει να έρχεται δεύτερος)
Άρπαξε το μπουκάλι με το νερό. Η καφεΐνη λειτουργεί σαν ήπιο διουρητικό και η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει την υπερένταση. Να ενυδατώνεσαι πάντα, και όχι μόνο λόγω καφέ.
Κάνε μία βόλτα (να πάει κάτω ο καφές)
Το περπάτημα βοηθά την πέψη, ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και μειώνει τη νευρικότητα που προκαλεί ο καφές. Σε γενικές γραμμές η γυμναστική μειώνει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου. Εκτός από το περπάτημα, εξίσου καλές επιλογές είναι οι pilates και η yoga.
Τεχνικές αναπνοής
Οι βαθιές τεχνικές αναπνοής μπορούν να σε βοηθήσουν να αποβάλεις το έξτρα άγχος. Ξεκίνα με μία πολύ απλή τεχνική. Ξάπλωσε, ανάπνευσε όσο περισσότερο μπορείς μέσα από το στομάχι φουσκώνοντάς το σαν μπαλόνι. Κράτα την αναπνοή σου για λίγα δευτερόλεπτα και εκπνοή μέσα από το στήθος και μετά από το στομάχι.
Διαλογίσου
Όσο είσαι ξαπλωμένη και αναπνέει, βάλε μέσα και λίγο διαλογισμό. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα αυξάνοντας το οξυγόνο στον εγκέφαλο.