«Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Πώς να προφυλαχθείς από τα κουνούπια
- 15 ΜΑΙ 2024
Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε ετήσια βάση, σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο και στην Ελλάδα.
Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών κατά την τρέχουσα περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, όπως και σε κάθε περίοδο μετάδοσης. Μάλιστα, φέτος, εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών του χειμώνα, εκτιμώνται ως ευνοϊκές οι συνθήκες για την πρώιμη έναρξη της περιόδου υψηλής εποχικής δραστηριότητας των κουνουπιών και για την καταγραφή αυξημένων πληθυσμών και έντονης κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου.
Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου από τα κουνούπια;
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων, κοινών κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους με άμεση επαφή.
Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή/ χρόνια υποκείμενα νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια
Καθώς η επιδημιολογία του ιού του Δυτικού Νείλου είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας τους:
- Χρησιμοποίησε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες.
- Προτίμησε ανοιχτόχρωμα, μακριά ρούχα
- Μην αφήνεις στάσιμα νερά πουθενά. Έτσι, βοηθάς ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Πράγματα που δεν ήξερες για τα κουνούπια
Η ομάδα αίματος
Μπορεί τα ενήλικα αρσενικά κουνούπια να επιβιώνουν με νέκταρ, αλλά τα θηλυκά, βασίζονται στην πρωτεΐνη του ανθρώπινου αίματος για την παραγωγή των αυγών τους. Είναι ενδιαφέρον μάλιστα ότι βρίσκουν ορισμένους τύπους αίματος πιο επιθυμητούς από άλλους. Η έρευνα έχει δείξει ότι διαφορετικά είδη κουνουπιών, έχουν διαφορετικές προτιμήσεις για τύπους αίματος. Για παράδειγμα, το κουνούπι Aedes albopictus προτιμά την ομάδα αίματος 0, ενώ το Anopheles gambiae δεν μπορεί να αντισταθεί στην ομάδα ΑΒ. Επιπλέον, περίπου το 80% των ανθρώπων παράγει μια έκκριση που σηματοδοτεί σε ποια ομάδα αίματος ανήκουν.
Θερμότητα και υδρατμοί
Το σώμα μας παράγει θερμότητα και τα επίπεδα υδρατμών κοντά στο δέρμα, μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Καθώς ένα κουνούπι πλησιάζει κοντά μας, μπορεί να ανιχνεύσει αυτή τη θερμότητα και τους υδρατμούς. Κάτι που μπορεί να παίξει ρόλο στο αν αποφασίσει να τσιμπήσει ή όχι. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι τα κουνούπια κινούνται προς κοντινές πηγές θερμότητας, που βρίσκονται στην επιθυμητή για το «τέλειο τσίμπημα» θερμοκρασία.
Αγαπούν το αλκοόλ
Σχετική έρευνα, εξέτασε τις επιπτώσεις, που μπορεί έχει η κατανάλωση αλκοόλ και τη σχέση που μπορεί να έχει με τα κουνούπια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει μπύρα είχαν περισσότερα τσιμπήματα, από τα άτομα που δεν είχαν πιεί.