ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας: Η αληθινή ιστορία που θα σε κάνει να κλείσεις άμεσα ραντεβού για τεστ ΠΑΠ

Pexels

Η μητέρα μου πέθανε από καρκίνο στον τράχηλο -τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο που εμφανίζεται στις γυναίκες. Μας ‘χαιρέτησε’ το 1998. Σε ηλικία 54 χρόνων. Η μητέρα μου ήταν άτυχη μέσα στην τύχη της, καθώς από τότε ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου θεωρείτο ιάσιμος. Όταν εντοπιζόταν νωρίς. Έξι μήνες μετά την εμφάνιση του, η ιστορία ήταν άρδην διαφορετική για την Ειρηνούλα. Και οι πιθανότητες θεραπείας ελάχιστες.

Fact: ο καρκίνος του τραχήλου είναι τύπος που εμφανίζεται στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας -είναι το κάτω μέρος, που συνδέεται με τον κόλπο. Συνήθως (99% όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) προκαλείται λόγω παρατεταμένης μόλυνσης από τον ιό HPV (Human Papillomavirus Infection -Iός των ανθρώπινων θηλωμάτων), μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι το κάπνισμα, η πρώιμη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα, οι πολλοί και διαφορετικοί σεξουαλικοί σύντροφοι και η κακή υγιεινή των γεννητικών οργάνων.

Η μάνα μου αρνείτο πεισματικά να πάει στον γιατρό, τις πρώτες ημέρες της αιμορραγίας που θα της έκανε παρέα έως το τέλος της ζωής της. Μετά τον θάνατο του αδελφού μου (στο χειρουργείο, όπου είχε μπει για να του γίνει αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλο, το σωτήριο έτος 1978 – όταν δεν θα έλεγες πως ήταν απλή η μέχρι σήμερα πολύ περίπλοκη υπόθεση με αυτά τα χειρουργεία), προτιμούσε τον θάνατο, από την επίσκεψη στο γιατρό. Η διεστραμμένη μοίρα (ή όπως λέγεται αυτό που είναι εκεί επάνω και γελάει με τις αποφάσεις μας), φρόντισε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της.

Άρχισαν που λες οι αιμορραγίες, της έλεγαν οι φίλες της «είναι γιατί μπαίνεις στην εμμηνόπαυση», εκείνη είχε καταλάβει πως ενδεχομένως να μην ήταν αυτή η πραγματικότητα κάπου στο δίμηνο, εντούτοις το «γιατί» των φιλενάδων της (που ξέρω ότι θα σε σοκάρω αν σου πω ότι δεν ήταν γιατροί), της φαινόταν πιο ανακουφιστικό από επίσκεψη σε γιατρό.

Ώσπου η αιμορραγία δεν σταματούσε και αναγκάστηκε να επισκεφτεί ειδικό

Όπως μου είπαν αργότερα (ανήμερα του θανάτου της, όταν έκανα όλες τις ερωτήσεις που αρνείτο να μου απαντήσει εκείνη για έξι μήνες που βασανιζόταν), ο γυναικολόγος την ενημέρωσε ότι είχε αργήσει χαρακτηριστικά και πως αυτό που θα ξεκινούσαν, ήταν μια προσπάθεια που είχε πολύ λίγες πιθανότητες να είναι αποτελεσματική.

Τότε ψέλλισε το «θέλω να ζήσω». Δυστυχώς, δεν το είχε αποδείξει με τις πράξεις της.

Τώρα διαβάζω πως μια γυναίκα από το Houston των ΗΠΑ που είχε διαγνωστεί με σταδίου 4 καρκίνο στον τράχηλο προ 25ετίας, επιβίωσε. Η Yolanda Lopez δεν είχε συμπτώματα. «Μόνο μια μικρή αιμορραγία μετά το σεξ. Αλλά ήταν ανεπαίσθητη». Στο ετήσιο τεστ ΠΑΠ (που δεν έκανε ποτέ η μάνα μου) ο γιατρός βρήκε κάτι, την οδήγησε σε περαιτέρω εξετάσεις και έτσι ανακαλύφθηκε το πρόβλημα. Και το στάδιο του. «Έχασα τη δυνατότητα να γεννήσω ένα ακόμα παιδί -το υιοθέτησα. Σώθηκε όμως, η ζωή μου» εξηγεί σήμερα.

Λέει και ότι ο καρκίνος είναι προβλέψιμος

Κατ’ αρχάς πρέπει να γνωρίζουμε και να ακούμε το σώμα μας. Δεύτερον, οφείλουμε να πάρουμε προληπτικά μέτρα, δηλαδή να κάνουμε ένα τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο. Υπάρχουν βέβαια, πολλές διαφορετικές εξετάσεις που δείχνουν την κατάσταση μας (πχ η μαστογραφία). Θα σας παρακαλούσα να τις κάνετε όλες. Τρίτον είναι χρήσιμο να κάνουμε το εμβόλιο, που υπάρχει πια για να προφυλάσσει από τον ιό HPV και έχει σώσει πολλές ζωές.

Αν ανήκετε στις γυναίκες που τείνουν να φοβούνται περισσότερο να πάνε σε γιατρούς και λένε πως είναι απασχολημένες -με τη φροντίδα των παιδιών ή της οικογένειας- είναι χρήσιμο να ξέρετε πως αν δεν είστε καλά, δεν θα είναι κανείς καλά. Για πολλά χρόνια.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα

Οι κηλίδες αίματος
Η ελαφριά αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά την περίοδο
Η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή,
Όταν στο ντους ή σε εξέταση πυέλου αυξάνονται οι κολπικές εκκρίσεις
Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
Η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
Ο ανεξήγητος και επίμονος πόνος στην πύελο ή την πλάτη
Το αίσθημα κνησμού ή/και καψίματος στον κόλπο
Η ανεξήγητη κόπωση
Η συχνοουρία
Η επείγουσα ούρηση
Το φούσκωμα στην κοιλιά

Τι μπορείς να κάνεις για εσένα

Να κόψεις το κάπνισμα
Να γυμνάζεσαι τακτικά
Να αποφεύγεις τα αντισυλληπτικά χάπια
Να αποφεύγεις την τακτική αλλαγή σεξουαλικών παρτενέρ
Να κάνεις κάθε χρόνο τεστ ΠΑΠ
Να προσπαθείς να τρως φρούτα, λαχανικά και γενικά να αποκτήσεις διατροφή που να είναι υγιεινή, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να εμφανίσουν καρκίνο τραχήλου.

Exit mobile version