ΥΓΕΙΑ

Κι όμως το κινητό σου μπορεί να «προβλέψει» τον θάνατό σου

Pexels

Δεν είναι αστείο: Το smartphone σου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση του κινδύνου θανάτου σου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, οι συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης smartphone μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου τα επόμενα 5 χρόνια.

Στην έρευνα, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι τα δεδομένα του αισθητήρα κίνησης σε ένα «έξυπνο» κινητό, από μόλις 6 λεπτά περπάτημα, ήταν αρκετά για να προβλέψουν τον κίνδυνο θνησιμότητας 5 ετών, με την ίδια ακρίβεια με άλλες κορυφαίες μεθόδους.

Κι όμως το κινητό σου μπορεί να «προβλέψει» το θάνατό σου

Προηγούμενες μελέτες έχουν υπολογίσει τον κίνδυνο θνησιμότητας, χρησιμοποιώντας το καθημερινό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, που μετράται από φορητούς αισθητήρες κίνησης σε συσκευές όπως τα ρολόγια γυμναστικής. Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των έξυπνων ρολογιών και fitness trackers, εξακολουθούν να φοριούνται κυρίως από μια εύπορη μειοψηφία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν smartphone με παρόμοιους αισθητήρες, αλλά ο υπολογισμός του κινδύνου θνησιμότητας από τα δεδομένα δραστηριότητας που συγκεντρώνουν είναι δύσκολος, επειδή σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι δεν κουβαλούν τα τηλέφωνά τους πάνω τους όλη την ημέρα.

Για να βρουν έναν εναλλακτικό προγνωστικό παράγοντα που να είναι μετρήσιμος με smartphone, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 100.655 συμμετέχοντες για την υγεία των μεσήλικων και ηλικιωμένων ενηλίκων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από 15 χρόνια. Ως μέρος αυτής της μελέτης, οι συμμετέχοντες φορούσαν αισθητήρες κίνησης στους καρπούς τους για μία εβδομάδα. Περίπου το 2% συμμετεχόντων πέθανε τα επόμενα 5 χρόνια.

Οι ερευνητές έτρεξαν τα δεδομένα αισθητήρων κίνησης και θανάτου από περίπου το ένα δέκατο των συμμετεχόντων μέσω ενός μοντέλου μηχανικής μάθησης, το οποίο ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που υπολόγιζε τον κίνδυνο θνησιμότητας 5 ετών, χρησιμοποιώντας την επιτάχυνση σε ένα περπάτημα διάρκειας μόλις 6 λεπτών.

«Για πολλές ασθένειες, ειδικά καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις, υπάρχει ένα πολύ χαρακτηριστικό μοτίβο όπου οι άνθρωποι επιβραδύνουν όταν τους κόβεται η αναπνοή και επιταχύνουν ξανά σε σύντομες δόσεις», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δοκίμασαν το μοντέλο, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους άλλους συμμετέχοντες και προσδιόρισαν το c-index. Μια μέτρηση που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιοστατιστική, για την αξιολόγηση της ακρίβειας. Η ανάλυση μέσω τεχνητής νοημοσύνης – με τη βοήθεια αλγόριθμου που έκανε εκτίμηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου με βάση μόνο την επιτάχυνση στη διάρκεια μιας βόλτας 6 λεπτών – έδειξε ότι όταν υπάρχουν ασθένειες όπως της καρδιάς και των πνευμόνων, οι άνθρωποι επιβραδύνουν συχνά τον βηματισμό τους και μετά τον επιταχύνουν ξανά σε μικρές δόσεις.

Το νέο μοντέλο, μπορεί να προβλέψει με βάση την ανάλυση της επιτάχυνσης και επιβράδυνσης τον μελλοντικό κίνδυνο θανάτου, έχοντας ακρίβεια ανάλογη άλλων πιο παραδοσιακών δεικτών, όπως.μέσω ερωτηματολογίων υγείας ή της συνολικής ημερήσιας δραστηριότητας.

Μολονότι η νέα έρευνα χρησιμοποίησε αισθητήρες κίνησης φορεμένους στον καρπό του χεριού, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα «έξυπνα» κινητά μπορούν να μετρήσουν επίσης την επιτάχυνση στη διάρκεια μιας σύντομης βόλτας, κάτι που επιτρέπει μια ανάλογη πρόγνωση κινδύνου.

Οι ερευνητές προτείνουν μάλιστα ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα σε επίπεδο ολόκληρου του πληθυσμού μιας χώρας, για να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας των κατοίκων.

Exit mobile version