Κλαις όταν θυμώνεις; 4 τρόποι για να μην σε παίρνουν τα κλάματα σε στιγμές έντασης
- 10 ΑΠΡ 2025

Το κλάμα κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης ή έντονης συζήτησης είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν στιγμές που θα θέλαμε να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας και να εκφραστούμε με περισσότερη ηρεμία και καθαρότητα. Εάν ανήκεις σε εκείνους που κλαίνε εύκολα όταν έρχονται αντιμέτωποι με έντονα συναισθήματα, αυτό το άρθρο είναι για σένα. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και ποιες πρακτικές μπορείς να εφαρμόσεις για να ελέγξεις τη συναισθηματική σου αντίδραση.
Γιατί κλαίμε όταν τα πράγματα γίνονται έντονα;
Το κλάμα είναι μια φυσιολογική, σωματική αντίδραση σε καταστάσεις έντονου στρες ή συναισθηματικής φόρτισης. Όταν αισθανόμαστε απειλή, πίεση ή υπερβολικό συναισθηματικό βάρος—όπως λύπη, θυμό ή ακόμη και έντονη χαρά—ο οργανισμός μας αντιδρά με δάκρυα. Είναι ένας τρόπος αποφόρτισης και αυτορρύθμισης.
Οι ειδικοί, εξηγούν ότι μερικοί άνθρωποι είναι απλώς πιο ευαίσθητοι από άλλους, και μια απλή διαφωνία μπορεί να προκαλέσει έντονες εσωτερικές αντιδράσεις. Μπορεί, επίσης, να δυσκολεύονται να εκφράσουν λεκτικά τα συναισθήματά τους, οπότε το κλάμα λειτουργεί ως μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας.
Πώς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου σε στιγμές έντασης
Αν και το κλάμα είναι υγιές, υπάρχουν τεχνικές που μπορείς να εφαρμόσετε για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου στις δύσκολες στιγμές:
1. Εξασκήσου στην βαθιά αναπνοή
Η βαθιά αναπνοή βοηθά το νευρικό σου σύστημα να ηρεμήσει. Δοκίμασε την τεχνική 4-4-4 γνωστή και ως boxing breathing: εισπνοή για 4 δευτερόλεπτα, κράτημα της αναπνοής για άλλα 4 και εκπνοή για 4. Εφάρμοσε την πριν από μια δύσκολη συζήτηση ή ακόμη και κατά τη διάρκειά της, αν νιώθεις τα δάκρυα να ανεβαίνουν στα μάτια.
2. Χρησιμοποίησε τεχνικές «γείωσης»
Οι τεχνικές γείωσης, βοηθούν να επανασυνδεθείς με το παρόν και να μειώσεις την ένταση. Π.χ., πες το αλφάβητο ανάποδα ή εφάρμοσε τη μέθοδο 5-4-3-2-1: 5 πράγματα που βλέπεις, 4 που αγγίζεις, 3 που ακούς, 2 που μυρίζεις, 1 που γεύεσαι.
3. Δώσε στον εαυτό σου ένα ενθαρρυντικό μήνυμα
Οι θετικές δηλώσεις λειτουργούν ενισχυτικά. Πες στον εαυτό σου φράσεις όπως: «Είμαι ήρεμος/ήρεμη και έχω τον έλεγχο» ή «Κάνω το καλύτερο που μπορώ και αυτό είναι αρκετό». Έτσι, απομακρύνεις τις αρνητικές σκέψεις που πυροδοτούν τα δάκρυα και ενισχύεις την αυτοπεποίθησή σου.
4. Κάνε ένα διάλειμμα
Αν όλα τα παραπάνω δεν λειτουργούν και νιώθεις το κλάμα να πλησιάζει, απομακρύνσου ευγενικά. Πες: «Αυτή η συζήτηση είναι σημαντική για μένα, αλλά χρειάζομαι λίγα λεπτά για να ηρεμήσω και να επανέλθω συγκεντρωμένος/η». Πρότεινε πότε θα συνεχίσετε, ώστε να μην φανεί ότι αποφεύγεις τη συζήτηση.
Και με πιάνουν τα κλάματα
Το κλάμα είναι μια φυσιολογική και συχνά απαραίτητη αντίδραση του σώματος. Δεν είναι δείγμα αδυναμίας, αλλά τρόπος έκφρασης και αυτοφροντίδας. Ωστόσο, αν θέλετε να μπορέσετε να διαχειριστείτε καλύτερα τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, οι παραπάνω τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο και να επικοινωνείτε με ηρεμία και καθαρότητα.
Είτε λοιπόν θέλετε να διατηρείτε τα μάτια σας στεγνά είτε απλώς να αισθάνεστε πιο συγκεντρωμένοι στις δύσκολες στιγμές, το πρώτο βήμα είναι η επίγνωση. Με λίγη εξάσκηση, θα δείτε ότι η διαχείριση των συναισθημάτων σας είναι κάτι που μαθαίνεται.