ΥΓΕΙΑ

Είναι ασφαλής ο κλιματισμός λόγω COVID-19; Οδηγίες για τη σωστή χρήση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Unsplash

Έχουμε μπει αισίως στον Ιούλιο και η θερμοκρασία έχει ανέβει επικίνδυνα. Ξέρουμε εδώ και μήνες ότι το κεφάλαιο κλιματισμός έχει γίνει κάπως περίεργο και ότι οι κανονισμοί έχουν αλλάξει λόγω κορονοϊού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο κλιματισμός στο σπίτι, το αυτοκίνητο και τον χώρο εργασίας.

Κλιματισμός στο σπίτι

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα μίας οικογένειας δεν διατρέχουν κίνδυνο, εάν ο κλιματισμός λειτουργεί κανονικά, εκτός αν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα κορονοϊού. Κατά τα άλλα, συνίσταται παντού η ανανέωση του αέρα στους χώρους, ανοίγοντας τα παράθυρα ή τις πόρτες. Ακόμα και αν το κλιματιστικό λειτουργεί non stop, μην ξεχνάς να το κλείνεις για λίγο και να αερίζεις το σπίτι.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστή εγκατάσταση, τακτική συντήρηση και ανανέωση των φίλτρων. Λόγω καλοκαιριού, μπορεί να χρειάζεται συχνότερη συντήρηση. Επίσης, δεν προτείνεται κάποια αλλαγή ρυθμίσεων θερμοκρασίας και υγρασίας στα συστήματα κλιματισμού, αφού η ανθεκτικότητα του ιού ενδέχεται να μειωθεί σε υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας.

Κλιματισμός στο αυτοκίνητο

Μπορεί να χρησιμοποιείται στο αυτοκίνητο όταν είναι μαζί τα μέλη μίας οικογένειας ή ανθρώπων που ζουν μαζί. Αλλά και πάλι, συστήνεται να είναι ανοιχτά τα παράθυρα.

Στη δουλειά

Στον χώρο εργασίας υπάρχει κεντρικός κλιματισμός, με συστηματική συντήρηση. Αν δεν υπάρχει, τοποθετούνται οικιακά κλιματιστικά οροφής με τα πτερύγια του αέρα στραμμένα προς την οροφή. Τα κλιματιστικά δαπέδου πρέπει να είναι 40 εκατοστά απόσταση από το δάπεδο και πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά με υγρό απολυμαντικό.