ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κορονοϊός: 4 τρόποι να διαχειριστείς το άγχος σου και να παραμείνεις ψύχραιμη

Shutterstock

Τα κρούσματα του κορονοϊού είναι συνεχώς αυξανόμενα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσο κι αν οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, εσύ έχεις αρχίσει να το «χάνεις». Δεν είσαι η μόνη. Δες πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος και να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου αυτές τις δύσκολες μέρες.

Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που χάρηκα κάπως μέσα μου όταν έμαθα ότι ακυρώθηκε μία συναυλία που ήθελα πολύ να πάω. Η Ματούλα Ζαμάνη δεν θα τραγουδήσει αυτή την Παρασκευή στο Piraeus 117 Academy. Μέτρα έχουν πάρει επίσης η Εθνική Λυρική Σκηνή, πολλά θέατρα και πολιτισμικοί οργανισμοί. Ο κορονοϊός πλήττει τη δημόσια υγεία, πλήττει την οικονομία, τον πολιτισμό και τη ψυχική μας υγεία. Και για να προφυλάξεις -όσο μπορείς- την υγεία σου πλένεις τα χέρια σου, ακυρώνεις ταξίδια, προσπαθείς να μην συνωστίζεσαι. Τι κάνεις όμως για να προφυλάξεις την ψυχική σου υγεία; Σε περιπτώσεις κινδύνου πανδημίας ο φόβος, η καχυποψία, η επαγρύπνηση και η παράνοια κατακλύζουν την ψυχή μας. Γι’ αυτό καλό θα είναι να έχεις στο μυαλό τα 4 tips που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου.

Φόβος: Αν βγάζεις εύκολα συμπεράσματα θέτεις σε κίνδυνο την ψυχική σου υγεία

Το newsfeed σου είναι γεμάτο με νέα σχετικά με το πόσο καταδικασμένοι είμαστε όλοι στον κορονοϊό. Φυσικά είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι. Φρόντισε όμως να είσαι σίγουρη για την πηγή και για το πόσο αξιόπιστα είναι όσα γράφονται. Επίσης, σημαντικό είναι να ενεργοποιείς τη λογική και όχι το συναίσθημά σου σε όσα ακούς και διαβάζεις. Αν κάποια πληροφορία σε κάνει να αισθανθείς φοβισμένη ή αισιόδοξη, ελέγξε διπλά από που προέρχεται η είδηση προτού αντιδράσεις.

Υποψία: Μίλα με τους δικούς σου ανθρώπους

Μην πιστεύεις όποια φήμη ακούς, απλά και μόνο επειδή το λέει κάποιος αγαπημένος σου άνθρωπος. Για παράδειγμα, τη μητέρα σου όταν σε συμβουλεύει να φορέσεις μάσκα για να πας στην τράπεζα (οι μάσκες δεν μας προφυλάσσουν από τον ιό, παρά μόνο όταν τις φορούν οι ασθενείς, μαμά). Ή τον συνάδελφο που κάθε φορά που βήχει σε πιάνει πανικός. Επικοινώνησε με τους γύρω σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι όντως να συνδεθείς ακόμα περισσότερο μαζί τους. Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει με κορονοϊό, βρείτε από τώρα τον τρόπο να κρατήσετε την επαφή σας και ορίστε μαζί τους τρόπους που θα βοηθήσει ο ένας τον άλλον.

Επαγρύπνηση: Να είσαι προετοιμασμένη αλλά σε λογικά πλαίσια

Ναι, ξέρω ότι είναι τρομακτικό όταν οι συνάδελφοι στη δουλειά συζητούν σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν τον ιό -κι εσύ νιώθεις λες και έρχεται η Αποκάλυψη. Όπως τρομακτικό είναι όταν ακούς ότι η Μαρία από το δίπλα γραφείο αγόρασε 48 πακέτα μακαρόνια σε περίπτωση που έρθει το τέλος. Ναι, να είσαι προετοιμασμένη. Μπορείς να πάρεις όσα χρειάζεσαι σε περίπτωση καραντίνας. Όχι όμως να αδειάσεις τα ράφια στο σούπερ μάρκετ λες και δεν πρόκειται να βγεις από το σπίτι σου για τον επόμενο χρόνο. Φτιάξε ένα πλάνο στο μυαλό σου με όσα πρόκειται να χρειαστείς σε περίπτωση που ο κορονοϊός πλήξει τον χώρο εργασίας σου ή εσένα.

Παράνοια vs ψυχική υγεία: Βρες τον εντελώς δικό σου τρόπο αυτο-φροντίδας

Φυσικά δεν σου λέω ότι πρέπει να αποκλείσεις εντελώς τις σχέσεις σου με άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Όμως, αν δεν νιώθεις καλά να πας στο γυμναστήριο και να χρησιμοποιήσεις τα όργανα γυμναστικής που αγγίζει πολύς κόσμος, τότε καλύτερα να μην πας. Σε περίπτωση λοιπόν που τα γκρουπ στα οποία ανήκεις σε yoga, pilates ή διαλογισμό σε ηρεμούν, τότε βρες εναλλακτικούς τρόπους να κάνεις την πρακτική σου μόνη σου στο σπίτι.

 

Exit mobile version