ΣΧΕΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Μπορούμε να κάνουμε σεξ με τον σύντροφό μας; Η ειδικός δίνει σημαντικές απαντήσεις

Unsplash

Πριν ξεκινήσει η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, είχαμε ξεκινήσει να αναρωτιόμαστε για το τι γίνεται με το κεφάλαιο σεξ. Υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουμε και να μεταδοθεί με αυτόν τον τρόπο ο ιός; Αν νοσήσει ο ένας, θα πρέπει να μένουμε χωριστά;

Στην πορεία, το θέμα σεξ έγινε μεγαλύτερο και πιο σοβαρό και κρατάμε σωματικές αποστάσεις από όλους. Μπορούμε να κάνουμε σεξ όπως πριν; Αν ζω με τον σύντροφό μου, αλλά δεν νοσεί κανένας από τους δύο, είναι οκ να κάνουμε σεξ; Θέσαμε αυτά τα ερωτήματα στη Δρ. Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγο και Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια. Και μας έδωσε κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα που μας απασχολούν ακόμα περισσότερο, τώρα που μένουμε σπίτι.

Ο τρόπος μετάδοσης του ιού

«Το κεφάλαιο κορονοϊός μάς έχει απασχολήσει όσο κανένα άλλο τις τελευταίες εβδομάδες. Γνωρίζουμε πλέον ότι το νέο στέλεχος του ιού μεταδίδεται με την κοντινή επαφή, από άνθρωπο σε άνθρωπο, με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα. Τα συμπτώματα έχουν χρόνο επώασης έως πέντε μέρες, κατά μέσο όρο. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι και οι κανόνες υγιεινής και ευθύνης που διέπουν τις σεξουαλικές συναναστροφές του ζευγαριού».

Όχι στην πολυγαμία (προσωρινά) όσο διαρκεί ο κορονοϊός

«Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να τονίσουμε ότι η συντροφικότητα και η σεξουαλικότητα δεν πλήττονται στο μονογαμικό στοιχείο τους αλλά σε ό,τι αφορά στις πολλαπλές ή/και εξωσυζυγικές επαφές. Με άλλα λόγια, ένα άτομο που επιδεικνύει πιο ζωηρές σεξουαλικές συνήθειες χρειάζεται όντως να είναι περισσότερο προσεκτικό και να απέχει αυτή την περίοδο, ως μια ένδειξη ατομικής ευθύνης και προστασίας του εαυτού του και των άλλων».

«Συνεπώς, αν κάτι μπαίνει στο στόχαστρο στο εδώ και τώρα, και μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, είναι οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι και οι εξωσυζυγικές περιπέτειες, και όχι η μονογαμία. Αντιθέτως, οι μονογαμικές σχέσεις ενισχύονται, καθ’ότι αρχετυπικά, το άγχος θανάτου που αναδύεται στον εκάστοτε από εμάς απαντάται με ζωή. Και το σεξ, είναι ζωή».

Αυξημένα σεξουαλικά ένστικτα

«Αναφορικά με τη σεξουαλικότητα του ζευγαριού, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ηχηρή πραγματικότητα, καθ’ότι η ανησυχία για κάτι σοβαρό που απειλεί την υγεία μας, σε συνδυασμό με την απομόνωση, ενισχύουν τα σεξουαλικά ένστικτα, κάνοντας το ζευγάρι να αυξάνει τις σεξουαλικές του συναναστροφές ως μια συμπεριφορά ανάκτησης ελέγχου, επικοινωνίας και επιβίωσης».

Τι κάνουμε στην πράξη;

«Στο δια ταύτα, δεν ζητείται από το ζευγάρι να κοιμάται χωριστά, να μην αγκαλιάζεται ή να μην φιλιέται. Αυτές οι απαγορεύσεις θα ήταν επιβαρυντικές για τη σχέση γεμίζοντας τους συντρόφους με φόβο, αγωνία και αποξένωση από το ταίρι τους».

Τι γίνεται αν νοσήσει ο ένας από κορονοϊό;

«Αν ο ένας εκ των δυο συντρόφων τελικά νοσήσει, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι αν συγκατοικούν ή έρθουν σε επαφή θα νοσήσει και ο άλλος, αργά ή γρήγορα. Είναι αναμενόμενο και αναπόφευκτο. Το ζήτημα είναι ότι τα διαφορετικά ανοσοποιητικά συστήματα δεν έχουν τις ίδιες ανοχές και αντοχές. Κάποιες επιστημονικές μελέτες τονίζουν ότι καλό θα ήταν να μειωθεί το εύρος των ασπασμών και επαφών. Μπορεί να είναι αυστηρή σύσταση αλλά παράλληλα είναι άκρως σωστή γραμμή. Όμως, ελάχιστοι θα την τηρήσουν κατά τη γνώμη μου».

*Ευχαριστούμε πολύ την Δρ. Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγο, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια

www.smaroulakyriazidi.com
Τηλ. Επικοινωνίας 2107235590, 6971506859

Exit mobile version