ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Όσα πρέπει να ξέρεις για τον ιό και τα μέτρα πρόληψης

Lapresse via AP Claudio Furlan

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με το Υπουργείο Υγείας να συνιστά ψυχραιμία, καθώς η νόσος παραμένει γενικά ήπια. Εξέδωσε επίσημες οδηγίες προστασίας από τον ιό και μάς ενημέρωσε για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ταξιδιού στις πληγείσες περιοχές.

Τι είναι ο κορονοϊός;

Ο κορονοϊός είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών, που μπορεί να προκαλέσει νόσο, τόσο σε ζώα όσο και στους ανθρώπους. Η νέα μορφή του (Covid-19), που ξεκίνησε ως επιδημία, στην περιοχή Γιουχάν της Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, είναι ένα νέο στέλεχος που δεν είχε ανιχνευθεί παλαιότερα. Υπήρξαν κρούσματα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η βόρειος Ιταλία είναι η πιο κοντινή σε εμάς περιοχή και σήμερα σημειώθηκε κρούσμα στην Ελλάδα, από γυναίκα που επέστρεψε από την πληγείσα περιοχή.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός;

Πρόκειται για μία λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως η καταρροή, ο πονόλαιμος, ο πυρετός και ο βήχας. Μπορεί να γίνει σοβαρότερο, με πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή, ενώ σπάνια οδηγεί σε θάνατο. Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη.

Πώς ξεκίνησε η μετάδοση του ιού;

Αν και δεν έχει εντοπιστεί η ακριβής προέλευση του κορονοϊού, το πιθανότερο είναι ότι προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Ωστόσο, δεν κινδυνεύετε να κολλήσετε από το κατοικίδιό σας.

Μέτρα πρόληψης από το Υπουργείο Υγείας

Πλύσιμο χεριών

Να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και τρεχούμενο νερό όταν τα χέρια σας είναι εμφανώς λερωμένα. Αν δεν είναι, καθαρίστε τα συχνά με αλκοολούχο διάλυμα χεριών ή σαπούνι και νερό. Πάντα πριν το φαγητό, μετά τη χρήση τουαλέτας, μετά από βήχα ή φτάρνισμα, πριν το φαγητό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού και κατά τη φροντίδα ασθενών. Επίσης, και μετά από επαφή με ζώα ή απόβλητα ζώων.

Αναπνευστική υγιεινή

Πάντα καλύπτετε τη μύτη και το στόμα κατά τη διάρκεια βήχα ή φτερνίσματος με χαρτομάντιλο. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε απλή χειρουργική μάσκα στις μετακινήσεις σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι καλύπτεται το στόμα και η μύτη. Μην την αγγίζετε αφότου τη φορέσετε και πετάξτε την αμέσως μετά τη χρήση. Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες με κοινά απολυμαντικά ή με απορρυπαντικό και νερό.

Προστασία των γύρω σας

Αποφύγετε την κοντινή επαφή όταν παρουσιάζετε συμπτώματα πυρετού και βήχα, την απόπτυση σε δημόσιους χώρους και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια αν παρουσιάζετε συμπτώματα βήχα, πυρετού ή δυσκολίας στην αναπνοή.

Τι κάνουμε όταν παρουσιάζουμε τα συμπτώματα του κορονοϊού

Σε περίπτωση που παρουσιάσουμε συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό (πάνω από 38.5), επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (210-5212000, 210-5212054) και παραμένουμε στο σπίτι μας. Δεν πηγαίνουμε στο νοσοκομείο και δεν λαμβάνουμε φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού. Τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. Σε περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψουμε, επικοινωνούμε με τον ΕΟΔΥ για να μας ενημερώσει για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Εάν έχετε μόλις επιστρέψει από χώρα με κρούσματα κορονοϊού, πρέπει να παρακολουθήσετε την υγεία σας για 14 ημέρες. Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ (210-5212000, 210-5212054).

Exit mobile version