Κουίζ: Πόσο εξαρτημένη είσαι από το κινητό σου;
- 17 ΦΕΒ 2016
Ρημαδοτεχνολογία. Μπορεί να έχει φέρει ένα σωρό καλά στη ζωή μας, όπως για παράδειγμα το ότι τα πιάτα πλένονται μόνα τους ή ότι επικοινωνούμε ζωντανά με ανθρώπους που βρίσκονται χίλια μίλια μακρυά, αλλά μας έχει κάνει και κακό. Αποξένωση, εξάρτηση, απάθεια είναι μερικά από τα ουσιαστικά που μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση μας.
Πας για καφέ και η μισή παρέα ασχολείται με το κινητό. Είσαι στο σινεμά και ανοίγουν οι οθόνες μια εδώ και μια εκεί. Περπατάς στο δρόμο και βλέπεις μάτια κολλημένα στις οθόνες. Αυτή η κατάσταση έχει όνομα. Λέγεται nomophobia και πριν σου πούμε περισσότερα, κάνε το τεστ να δεις αν έχεις έστω και λίγο ή τα έχεις καταφέρει να έχεις τον έλεγχο.
Οι ερωτήσεις που βρήκες στο κουίζ, ήταν βασισμένες στις βασικές πληροφορίες που έχουμε για τη συγκεκριμένη φοβία και έχουν δημοσιευτεί στο Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, το Nomophobia είναι η “No mobiile phone phobia”. Αν δεν πηγαίνεις πουθενά χωρίς το κινητό σου τηλέφωνο, αν φοβάσαι μήπως χάσεις το σήμα και δε μπορείς να μιλήσεις, ή τρέμεις στην ιδέα ότι μπορεί να μείνεις χωρίς μπαταρία τότε μάλλον είσαι nomophobική.
Τα σημάδια που πρέπει να θεωρούμε ανησυχητικά μιας τέτοιας κατάστασης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Saferinternet, είναι τα εξής:
– Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας.
– Να ελέγχουμε μανιωδώς ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.
– Να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία.
– Να μην πηγαίνουμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό μας.
Και τι μπορώ να κάνω;
Ένα μεγάλο βήμα είναι ότι αναγνωρίζεις το πρόβλημα. Για αρχή, μπορείς να το συζητήσεις με τους γύρω σου. Ξέρεις, οικογένεια, φίλοι κλπ για να πεις πως νιώθεις και να σου δώσουν τις συμβουλές τους.
Αν νομίζεις ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και όσο και να προσπαθείς δεν καταφέρνεις να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη, τότε ίσως θα πρέπει να δοκιμάσεις μια γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Πρόκειται για μέθοδο ψυχοθεραπείας.
Μη σου φαίνεται περίεργο. Οι ειδικοί κατατάσσουν τη nomophobia ως μια ψυχολογική διαταραχή η οποία έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τις κρίσεις πανικού. Όσοι έχουν αυτή τη φοβία, συχνά έχουν ταχυκαρδίες, αίσθημα πανικού, ακόμα και ήπιας μορφής κατάθλιψη.
Αν για αρχή θέλεις να προσπαθήσεις μόνη σου να κάνεις κάτι για αυτή σου την εμμονή με το κινητό, τότε υπάρχει μια εφαρμογή που μπορεί να σε βοηθήσει. Λέγεται Μoment και καταγράφει το χρόνο που περνάς με ενεργό το κινητό σου.
Βουρ για απεξάρτηση!