ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κρίσεις πανικού: 3 σημάδια και πώς να τις αντιμετωπίσεις

iStock

Συνήθως ξεκινούν ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή. Όταν οδηγείς, όταν κοιμάσαι ή στη μέση μιας επαγγελματικής συνάντησης. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν κρίσεις πανικού για πρώτη φορά, στην ηλικία των 20-25 ετών. Η κατάσταση είναι περίπου 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκες. 

Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικές, έντονες εκρήξεις φόβου, πανικού ή άγχους και έχουν σωματικά καθώς και συναισθηματικά συμπτώματα. Οι περισσότερες διαρκούν από 5 έως 30 λεπτά. Ορισμένα συμπτώματα, όπως το τρέμουλο και η δύσπνοια, είναι πιο γνωστά. Άλλα είναι πιο απροσδόκητα, αλλά εξίσου συνηθισμένα. Παρακάτω εξετάζουμε 3 χαρακτηριστικά σημάδια και πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις.

Οι κρίσεις πανικού σε κάνουν να νιώθεις ότι χάνεις το μυαλό σου

Οι κρίσεις αυτές, μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις ότι τρελαίνεσαι, ειδικά επειδή πολλές φορές εμφανίζονται χωρίς εμφανές έναυσμα. Όταν το σώμα αρχίζει να αντιδρά και δεν μπορείς να καταλάβεις τι πυροδοτεί συμπτώματα όπως τρέμουλο, εφίδρωση και ταχυκαρδία, είναι εύκολο να αρχίσεις να ανησυχείς ότι «χάνεις το μυαλό σου».

Αισθάνεσαι εκτός πραγματικότητας

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται εντελώς αποκομμένοι ή αποσυνδεδεμένοι από τον κόσμο γύρω τους, ενώ παθαίνουν κρίση πανικού. Μπορεί να έχεις μια παραμορφωμένη αίσθηση του χώρου, του χρόνου ή του μεγέθους. Το περιβάλλον γύρω σου μπορεί να μοιάζει θολό και ασαφές. Μπορεί ακόμα και να νιώθεις σαν να είσαι παγιδευμένη σε ένα όνειρο (ή έναν εφιάλτη).

Έχεις μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, βιώνουν μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής πριν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα. Μπορούν δηλαδή να νιώσουν ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί. Αυτό ισχύει και για μερικούς ανθρώπους που παθαίνουν κρίσεις πανικού. Πριν εμφανιστούν τα σωματικά συμπτώματα μιας κρίσης, μπορεί να αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

Τι να κάνεις σε μια κρίση πανικού

  • Αναγνώρισε την κρίση πανικού

Αναγνωρίζοντας ότι βιώνεις μια τέτοια κρίση, μπορείς να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι είναι κάτι προσωρινό, κάτι που σύντομα θα περάσει και ότι είσαι καλά. Απομάκρυνε το φόβο θανάτου ή καταστροφής. Αυτό μπορεί να σου επιτρέψει να εστιάσεις σε άλλες τεχνικές για να μειώσεις τα συμπτώματά σου.

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφύγεις τα ερεθίσματα για μια κρίση πανικού, αλλά εάν γνωρίζεις τι την πυροδοτεί, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι δεν πρόκειται για κάτι άλλο.

  • Βαθιές ανάσες

Ενώ ο υπεραερισμός είναι ένα σύμπτωμα κρίσεων πανικού που μπορεί να αυξήσει τον φόβο, η βαθιά αναπνοή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα πανικού κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Κάθε τεχνική χαλάρωσης που μετριάζει την αντίδραση του οργανισμού στο στρες, βασίζεται στη σωστή αναπνοή και ιδιαίτερα στις βαθιές εισπνοές.

  • Εστίασε σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να βρουν κάτι στο οποίο να εστιάσουν όλη τους την προσοχή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Διάλεξε ένα αντικείμενο που βλέπεις καθαρά και παρατήρησε λεπτομέρειες  σχετικά με αυτό. Περίγραψε τα σχέδια, το χρώμα, τα σχήματα και το μέγεθος του αντικειμένου. Εστίασε όλη σου την ενέργεια σε αυτό το αντικείμενο και τα συμπτώματα της κρίσης πανικού, σταδιακά θα υποχωρήσουν.

Να θυμάσαι

Εάν αντιμετωπίζεις κρίσεις πανικού, είναι σημαντικό να ζητήσεις άμεσα επαγγελματική συμβουλή, ώστε να μάθεις να τις διαχειρίζεσαι.

Η γνωσιακή- συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και άλλοι τύποι συμβουλευτικής μπορούν συχνά να βοηθήσουν άτομα που έχουν κρίσεις και διαταραχές πανικού. Η γνωσιακή- συμπεριφορική ψυχοθεραπεία στοχεύει να σε βοηθήσει να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις προκλητικές ή τρομακτικές καταστάσεις και να σε βοηθήσει να βρεις νέους τρόπους για να προσεγγίσεις αυτές τις προκλήσεις καθώς προκύπτουν.

Exit mobile version