3 λόγοι για να βάλεις το μοσχοκάρυδο στις γιορτινές συνταγές σου (και όχι μόνο)
- 23 ΔΕΚ 2020
Αν κλείσεις τα μάτια σου και σκεφτείς ποιες είναι οι μυρωδιές των Χριστουγέννων, θα σκεφτείς σίγουρα το πορτοκάλι, την κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο που μπαίνει κυρίως στις αλμυρές συνταγές σου αλλά και σε ροφήματα.
«Το μοσχοκάρυδο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μπαχαρικό εξαιτίας της γλυκιάς αλλά και ταυτόχρονα πικάντικης γεύσης του. Δεν αρέσει σε όλους, αλλά ίσως και να μην γνωρίζουν τα απίστευτα οφέλη που έχει για την υγεία μας», τονίζει η διατροφολόγος Brigitte Zeitlin.
Μάς δίνει λοιπόν μερικά οφέλη από ένα μπαχαρικό που εμείς εδώ καταναλώνουμε αρκετά συχνά. Και θα μάς δώσουν μερικούς λόγους να συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Κουβαλά βασικά θρεπτικά συστατικά
Το μοσχοκάρυδο είναι πηγή βασικών θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Όλα αυτά σε βοηθούν στα να έχεις πολύ καλύτερη διάθεση και στο να βελτιώνεται συμπτώματα διαβήτη εξαιτίας των καλών λιπαρών και της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Άριστη πηγή αντιοξειδωτικών
Τα αντιοξειδωτικά είναι οι πολεμιστές του ανοσοποιητικού και τώρα χρειάζεσαι περισσότερη προστασία από ποτέ. Τώρα που είμαστε πιο ευάλωτοι σε ιούς και γρίπες, δεν μάς παίρνει να αρρωστήσουμε. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, μόρια που σχετίζονται με ιούς, καρκίνο και καρδιακή νόσο. Τα αντιοξειδωτικά στο μοσχοκάρυδο ενισχύουν τη γνωστική και πνευματική λειτουργία και σε γλιτώνουν από ρυτίδες και πρόωρο γήρας.
Το μοσχοκάρυδο μειώνει τις φλεγμονές και αυξάνει τη λίμπιντο
Μία έρευνα του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Phytochemistry Reviews, το μοσχοκάρυδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κυρίως σε περιπτώσεις, όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και η καρδιακή νόσος. Άλλη έρευνα του 2005 στο BMC Complementary and Alternative Medicine κατέληξε στο ότι αυξάνει την όρεξη για σεξ. Ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες.
Πώς να φας μοσχοκάρυδο τα Χριστούγεννα
Δώσε γεύση στο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα που θα φτιάξεις ή στη βελουτέ κολοκυθόσουπά σου. Το πιο εύκολο είναι να βάλεις λίγο στο τσάι ή σε ένα ζεστό ρόφημα. Αλλά και στον πρωινό καφέ.