FITNESS

Οι λόγοι που το τρέξιμο είναι η ιδανική επιλογή όταν έχεις (πάρα) πολλά νεύρα

Unsplash

Σου λέει κάτι αυτή η στιγμή που το αίμα ανεβαίνει επικίνδυνα προς το κεφάλι, δεν σε χωράει ο τόπος και πρέπει να κάνεις κάτι εκείνη τη στιγμή για να μην κάνεις που αργότερα θα μετανιώσεις; Σου έχει συμβεί άπειρες φορές, εκτός αν είσαι ρομπότ και δεν αντιδράς σε αυτά που συμβαίνουν γύρω σου (και μέσα σου).

Ποια μπορεί να είναι η καλύτερη σωματική εκτόνωση εκείνη τη στιγμή; Μα το τρέξιμο φυσικά. Το rage running σε ωθεί να αυξήσεις ταχύτητα χωρίς καν να το καταλάβεις και να αποβάλεις τον πολύ θυμό, μαζί με το άγχος. Δεν είναι η μόνη απάντηση φυσικά, αλλά είναι σίγουρα μία καλή αρχή. Και σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας, το τρέξιμο είναι μία μορφή self care που μπορούμε να βάλουμε στην καθημερινότητά μας.

Πώς βοηθά το τρέξιμο στα νεύρα

Είναι πολύ απλό. Να ευγνωμονείς τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της καλής διάθεσης που σε βοηθούν να νιώσεις πολύ καλύτερα, έστω κι αν είναι παροδικό. Επίσης, σε περιόδους αβεβαιότητας, σαν αυτή που διανύουμε, το τρέξιμο γίνεται ένα από τα πράγματα που είσαι σε θέση να ελέγξεις και επικεντρώνεσαι σε αυτό για όσο διαρκεί.

Γιατί τρέχεις πιο γρήγορα όταν έχεις νεύρα

Και μάλιστα χωρίς να το καταλάβεις. Όταν το σώμα παράγει περισσότερη αδρεναλίνη (γνωστή και ως επινεφρίνη) ή ορμόνη του άγχους, αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση ενώ τα περάσματα στου αέρα στους πνεύμονες ανοίγουν περισσότερο. «Ο εγκέφαλος αντιδρά στον θυμό έτσι όπως αντιδρά όταν φοβάσαι ή όταν βρίσκεσαι σε κίνδυνο. Αναλαμβάνει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και στέλνει μηνύματα άγχους, από τον εγκέφαλο σε όλο το σώμα. Σε αυτό το στάδιο, το σώμα προσπαθεί απλώς να επιβιώσει και για αυτό νιώθεις να υπερλειτουργούν όλα», τονίζει η κλινική και αθλητική ψυχολόγος Gloria Petruzzelli.

Υπάρχει φυσικά και η επικίνδυνη πλευρά, που δεν πρέπει να αγνοείς. Το τρέξιμο με νεύρα και ένταση στο σώμα πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνες. Κι αυτό γιατί δεν δίνεις προσοχή σε τυχόν πόνους ή τραυματισμούς. Αν σου συμβεί λοιπόν κάτι και δεν το νιώσεις, το τρέξιμο σε βάζει σε ρίσκο. Το κάνουμε λοιπόν αλλά δεν είναι και ο κανόνας. Το τρέξιμο εξάλλου δεν θα έπρεπε να είναι η μόνη απάντηση στην κακή ψυχολογική κατάσταση.

Τα βήματα για σωστό τρέξιμο με νεύρα

Μην παρακολουθείς τον ρυθμό σου στο πρώτο μισό του τρεξίματος. Κάνε το στο δεύτερο μισό. Μπορείς να επαναλαμβάνεις μία φράση από μέσα σου που ξέρεις ότι θα σε βοηθήσει να αντικαταστήσεις τον θυμό με κάτι πιο αισιόδοξο και θετικό. Ναι, μπορεί να είναι και βρισιές. Ό,τι λειτουργεί για εσένα. Πάρε ρεπό από τη γυμναστική την επόμενη μέρα για να ξεκουραστείς. Και πάρε αυτόν τον χρόνο για αν εντοπίσεις τι είναι αυτό που πυροδοτεί τον θυμό και τι μπορείς να κάνεις για να το αλλάξεις.

Exit mobile version