ΥΓΕΙΑ

Ο σημαντικός λόγος που πρέπει να τρως μανιτάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα

Unsplash

Σκέψου το σαν μία κίνηση επένδυσης για το μέλλον. Τρως τώρα, φροντίζεις για μετά. Εκεί οδηγεί πολύ απλοϊκά η προσθήκη των μανιταριών στην εβδομαδιαία διατροφή σου. Τα θες στο σάντουιτς, τα θες στη σαλάτα, στην ομελέτα, σαν σούπα ή έστω στην πίτσα; το καλό θα γίνει. Και αφορά στη μακροχρόνια υγεία του εγκεφάλου σου.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τη Σιγκαπούρη που φέρνει στο φως το BBC, τα μανιτάρια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της φθοράς του εγκεφάλου, όπως αυτή εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 60 ετών, σαν απώλεια μνήμης ή και γλωσσικών διαταραχών.

Τα μανιτάρια αποτρέπουν την εγκεφαλική παρακμή χάρη σε μία συγκεκριμένη αντιοξειδωτική ουσία τους, την εργοθειονίνη, ενώ το πόρισμα βγήκε μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κρατικό πανεπιστήμιο της χώρας. Οι ερευνήτες παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 663 Κινέζων άνω των 60 ετών σε διάστημα 6ετίας και διαπίστωσαν πως η κατανάλωση μανιταριών σε συχνότητα από 2 μερίδων την εβδομάδα και πάνω (300 γραμ.), μειώνει τις πιθανότητες ήπιων μορφών γνωστικής εξασθένησης, οι οποίες εκδηλώνονται με ήπια απώλεια μνήμης, προβλήματα άρθρωσης, έλλειψη προσοχής ή προσανατολισμού.

Φάε μανιτάρια, κάνει καλό στην υγεία

Τα άτομα που έτρωγαν μανιτάρια σ’ αυτές τις συχνότητες, απέδωσαν καλύτερα σε τεστ που αξιολογούσαν τον τρόπο σκέψης και την ταχύτητα επεξεργασίας της πληροφορίας. Ωστόσο, επισημάνθηκε πως το πόρισμα αφορά σε μη κλινικές περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα η άνοια.

Επισημάνθηκε δε πως οι συμμετέχοντες έτρωγαν 6 διαφορετικά είδη μανιταριών, μεταξύ των οποίων ήταν και τα κονσερβοποιημένα- σε περίπτωση που το είχες απορία, κι αυτά κάνουν δουλειά-. Ωστόσο, όπως, έχει ήδη διαπιστωθεί από σχετικές μελέτες, τα πορτσίνι και τα βασιλομανίταρα διαθέτουν την πιο υψηλή περιεκτικότητα σε εργοθειονίνη.

«Είναι ένας συσχετισμός εκπληκτικός και ενθαρρυντικός» ήταν το σχόλιο της επικεφαλής της μελέτης, η οποία όμως τόνισε ότι η υγεία του εγκεφάλου δεν είναι μονοδιάστατη. Πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως, είπε, και υπέδειξε πως, πέρα από τα μανιτάρια, καλό θα ήταν να καταναλώνουμε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τσάι, ξηρούς καρπούς και ψάρια, να μην καπνίζουμε, να πίνουμε με μέτρο και να περιορίσουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Από την άλλη, τα μανιτάρια δεν είναι πολύτιμα μόνο χάρη στη συγκεκριμένη αντιοξειδωτική τους, αλλά και λόγω των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών και μετάλλων που περιέχουν, όπως η βιταμίνη D, το σελήνιο και η σπερμιδίνη, τα οποία προστατεύουν τους νευρώνες από τη ζημιά.