ΣΧΕΣΕΙΣ

Love Bombing: Η παγίδα σε μια νέα σχέση και πώς να τη διακρίνεις

Unsplash

Οι μεγάλες, ρομαντικές χειρονομίες στις πρώτες μέρες μιας σχέσης μπορεί να είναι γλυκές. Μπορεί, ωστόσο, να είναι και σημάδια ότι βγαίνεις με έναν νάρκισσο. Πώς μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά και τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς το love bombing;

Τι ακριβώς είναι το love bombing;

Love Bombing

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε ένα εστιατόριο και μετά το δείπνο αποφασίζετε να παραγγείλετε όχι ένα, αλλά δύο κομμάτια cheesecake για επιδόρπιο. Πολλοί θα έλεγαν ότι είναι ανθυγιεινό, αλλά όλοι αξίζουν μια λιχουδιά μια στο τόσο. Σωστά; Ωστόσο, αν συνεχίσεις να τρως το ίδιο επιδόρπιο κάθε βράδυ για μήνες, βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

Αυτή είναι μια αναλογία που η Chitra Raghavan, καθηγήτρια ψυχολογίας στο John Jay College of Criminal Justice, χρησιμοποίησε για να εξηγήσει πώς οι ρομαντικές συμπεριφορές μπορούν να μετατραπούν σε μια πρακτική συναισθηματικής χειραγώγησης, γνωστή ως love bombing (βομβαρδισμός αγάπης): Να βομβαρδίζεσαι από έναν νέο, ρομαντικό σύντροφο με μεγαλειώδεις χειρονομίες, για να κερδίσει το πάνω χέρι στη σχέση.

Ένας σύντροφος, συνήθως άντρας, αλλά όχι αποκλειστικά, βομβαρδίζει ένα άτομο με προσοχή, στοργή, φιλοφρονήσεις και κολακεία. Ουσιαστικά δημιουργεί το πλαίσιο όπου ο άλλος αισθάνεται ότι γνώρισε την αδελφή ψυχή του. Η πραγματικότητα είναι ότι το άτομο που κάνει love bombing δημιουργεί ή χειραγωγεί το περιβάλλον για να φανεί ως ο τέλειος ή η τέλεια σύντροφος.

Ακούγεται οικείο; Ακολουθούν ορισμένα σημάδια και μοτίβα που πρέπει να έχεις κατά νου για να αποφύγεις το love bombing, αλλά και συμβουλές για το τι να κάνεις εάν πιστεύεις ότι μπορεί να σου συμβαίνει.

Υπερβολική προσοχή και κολακεία

Ένα από τα περίπλοκα πράγματα σχετικά με το να βγαίνει κανείς ραντεβού, είναι ότι ό,τι μπορεί να συμβαίνει στις υγιείς σχέσεις, συμβαίνει και στις τοξικές. Το να δείχνει κανείς υπερβολική προσοχή στον άλλο, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Αν κάποιος σε προσέχει και είναι παρών στο πρώτο ραντεβού, αυτό γενικά σηματοδοτεί ενδιαφέρον. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που μπορεί να το κάνει με «τόκο». Με τέτοιο τρόπο μάλιστα, που σε καταναλώνει.

Πρόσθεσε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις την αναντιστοιχία της οικειότητας και της στοργής σε αυτό το στάδιο. Ειδικά όταν ένα άτομο λέει πράγματα που λαχταρούσες να ακούσεις: «Είσαι η δική μου αδελφή ψυχή», «Ποτέ δεν γνώρισα κάποια με τον οποία νιώθω τόσο κοντά» ή «Είσαι αυτό που ήθελα».

Love bombing: Απομόνωση από φίλους και οικογένεια

Μπορεί να φαίνεται γλυκό το ότι ο νέος σου σύντροφος θέλει να περάσει όλο τον χρόνο του μαζί σου. Αλλά πιο συχνά είναι καμπανάκι κινδύνου: Μπορεί να είναι ένας νάρκισσος που προσπαθεί να σε απομονώσει από τις άλλες σχέσεις της ζωή σου, για να σου ασκήσει έλεγχο.

Η Amy Brunell, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, της οποίας η έρευνα επικεντρώνεται στον ναρκισσισμό, στις κοινωνικές και ρομαντικές σχέσεις, δηλώνει μιλώντας στους New York Times πως αν και δεν υπάρχει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την κακοποίηση και τον ναρκισσισμό, υπάρχει μια σύνδεση. Ο έλεγχος της κοινωνικής ζωής ενός ατόμου από την αρχή, μπορεί να αφήσει το άτομο να μην έχει πού να στραφεί όταν μια σχέση χαλάει.

«Φυτεύει τους σπόρους για τη βία σε μια σχέση. Όταν τελικά μια γυναίκα θελήσει να ξεφύγει από αυτό, είναι πολύ δύσκολο», δηλώνει χαρακτηριστικά η Δρ. Brunell.

Love bombing με εξωφρενικά δώρα

Τα υπερβολικά δώρα είναι επίσης μια τακτική του love bombing. Aκόμη κι αν κάποιος δεν έχει χρήματα, μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να έχει.

Είναι μέρος της ιδέας της υπερβολής και της καταπίεσης του ατόμου, έτσι ώστε να παρασυρθεί. Η συνεχής προσοχή, η κολακεία, η αποπλάνηση, τα δώρα καθιστούν δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς ότι είναι καταβεβλημένος. Και τότε είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις οποιοδήποτε κίνδυνο. Οι ναρκισσιστές τείνουν να είναι και οι ίδιοι υλιστές, επομένως μπορούν επίσης να κάνουν δώρα για να τονώσουν την αξία και την αυτοεκτίμησή τους. Θυμίζει λίγο την περίπτωση του Christian Grey στο «Fifty Shades of Grey». Επειδή τέτοιοι χαρακτήρες βρίθουν στην pop κουλτούρα, η συμπεριφορά τους γίνεται η αντίστοιχη ιδέα μας για τον ρομαντισμό.

Μετά το love bombing

Στις υγιείς ενήλικες ρομαντικές σχέσεις, η υποστήριξη, η επιθυμία και η στοργή τείνουν να είναι αμοιβαίες. Αλλά σε περιπτώσεις love bombing, η προσοχή ρέει προς μια μόνο κατεύθυνση: Το ένα άτομο προσπαθεί να γίνει ολόκληρος ο κόσμος του άλλου.

Σύμφωνα με την Chitra Raghavan οι άνθρωποι που έχουν βιώσει love bombing, συχνά νιώθουν σαν να έχουν χάσει την αίσθηση του εαυτού τους, κάτι που μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να ξαναχτιστεί. «Χάνεις την αίσθηση του ποιος είσαι επειδή διαχειρίζονται για σένα μικρά πράγματα. Αυτά τα μικρά πράγματα μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από το πώς ντύνεσαι μέχρι το πώς μιλάς. Τα αστεία που σου επιτρέπει να λες δημόσια ή το είδος της γυναίκας που θέλει να είσαι».

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι τα θύματα love bombing, θα πρέπει να δώσουν στον εαυτό τους ευκαιρία για συγχώρεση. Θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία. Θα πρέπει να προσπαθήσουν να επανασυνδεθούν με τις δραστηριότητες και τους ανθρώπους που είχαν σημασία στη ζωή τους, πριν το love bombing. «Πρέπει να υπάρξει αποδοχή των τραγικών γεγονότων και η αποδοχή της θετικότητας του μέλλοντος» υπογραμμίζουν.

Exit mobile version