ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Lucky Girl Syndrome: Τοξική θετικότητα ή μέθοδος manifestation;

Pexels

Αν περνάς αρκετό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πιθανότερο είναι να έχεις πέσει σε κάποιο βίντεο όπου νεαρές γυναίκες δηλώνουν με σιγουριά, πόσο τυχερές είναι πάντα. Όλα με κάποιο τρόπο πάνε ακριβώς όπως θέλουν και με κάποιο μαγικό τρόπο, έχουν πάντα την τύχη με το μέρος τους. Είναι όμως μαγεία ή υπάρχει κάποια λογική (;) εξήγηση πίσω από αυτή την εύνοια που τους δείχνει το σύμπαν;

Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού ή lucky girl sydrome, μοιάζει αρκετά σαν μια σύγχρονη προσέγγιση στο all time classic «Όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις» του Αλχημιστή, Paulo Coelho. Η κεντρική ιδέα στην οποία στηρίζεται η νέα τάση που κατακλύζει το TikTok, ουσιαστικά είναι ότι αν λες επανειλημμένα στο σύμπαν πόσο τυχερή είσαι, θα ανταμειφθείς με μια προαγωγή, με μια αύξηση μισθού ή έναν νέο έρωτα, ανάλογα δηλαδή με το τί επιθυμείς.

Αλλά για κάθε βίντεο με κάποιον που μοιράζεται με ενθουσιασμό «αποδείξεις» ότι η μέθοδος αυτή λειτουργεί πραγματικά, θα βρεις ένα άλλο που επικρίνει το trend, λέγοντας ότι δεν είναι τίποτα άλλο από τοξική θετικότητα.

Lucky Girl Syndrome: Τοξική θετικότητα ή μέθοδος manifestation;

Τι ακριβώς είναι λοιπόν το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού;

Ανάλογα με το ποιον ρωτάς, είναι είτε μια ενδυναμωτική πρακτική που μπορεί να σε βοηθήσει να εκπληρώσεις τα όνειρά σου, επαναλαμβάνοντας καθημερινές επιβεβαιώσεις όπως «Όλα μου πάνε καλά»». Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι μία ακόμα τοξική τάση στα social media των πλούσιων, λευκών κοριτσιών, τα οποία δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα προνόμιά τους.

Η δημοτικότητα του lucky girl syndrome, έγκειται κυρίως στην απλότητά του. Το να επαναλαμβάνεις φράσεις όπως «Τα πράγματα πάντα μου πάνε καλά» είναι γρήγορο και απλό. Και όπως και να το κάνεις, είναι αρκετά δελεαστικό να νιώθεις ότι είσαι υπεύθυνος για τη μοίρα σου.

Η διαφορά του manifestation και του lucky girl syndrome

Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού, ουσιαστικά εκδηλώνεται και επικεντρώνεται στην τύχη. Ο εγκέφαλός μας είναι από τη φύση του ρυθμισμένος προς την αρνητικότητα, οπότε οτιδήποτε αμφισβητεί αυτή την αρνητικότητα, μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο.

Η νοοτροπία μας είναι σαν ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, είναι το πώς βλέπουμε τον κόσμο. Και το πώς βλέπουμε τον κόσμο, έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πώς συμπεριφερόμαστε και επομένως στις ενέργειες μας.

Το manifestation υπάρχει πολύ περισσότερο καιρό από το lucky girl syndrome και δεν είναι εγγενώς επιβλαβές. Το να κοιτάμε τους δικούς μας προβληματισμούς και να λέμε στον εαυτό μας θετικά πράγματα, μπορεί να φαινόταν αυθάδες στην αρχή, αλλά είναι μια κυρίαρχη και αποδεκτή ψυχολογική τεχνική. Μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους, πιο σίγουρους και πιο ανθεκτικούς. Δεν υπάρχει μαγεία στο παραδοσιακό manifestation. Eίναι απλή ψυχολογία. Ο νόμος της έλξης, είναι στην πραγματικότητα απλώς η ιδέα ότι αν είμαστε πιο θετικοί, οι άλλοι άνθρωποι θα θέλουν να είναι περισσότερο κοντά μας. Η θεωρία της αφθονίας, υπαγορεύει ότι το να είμαστε ευτυχισμένοι για τους άλλους, μας κάνει τους ίδιους πιο ευτυχισμένους.

Η διαφορά μεταξύ του manifestation και του lucky girl syndrome, είναι ότι, ενώ το ένα μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε εσωτερική δύναμη και να επικεντρωθούμε σε πτυχές της ζωής μας που μπορούμε να ελέγξουμε, το άλλο προσποιείται ότι μπορούμε με κάποιο τρόπο να σκεφτούμε ότι το σύμπαν αλλάζει υπέρ μας και ότι «όλα θα πάνε καλά για εμάς».

Η θετική επιρροή που μπορούν να έχουν στη ζωή μας πρακτικές manifestation, που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση, χάνονται επειδή εμπλέκεται η έννοια της τύχης. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε πραγματικά να κάνουμε καλύτερες επιλογές, να έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ή να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα πάνε καλά για εμάς, αν είμαστε απλώς «τυχεροί».

Η παγίδα

Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού, αγνοεί το γεγονός ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη. Και αγνοεί ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο προνομιούχοι από άλλους. Δεν λαμβάνει υπόψη τις συστημικές και δομικές προκαταλήψεις και ανισότητες που υπάρχουν στον κόσμο.

Επίσης, δεν επιτρέπει αρνητικά συναισθήματα, που είναι μέρος της ζωής. Το να προσπαθείς να αγνοήσεις τα αρνητικά συναισθήματα, μειώνει την ικανότητα ενσυναίσθησης. Επίσης, ενώ μπορεί να λειτουργεί βραχυπρόθεσμα, η καταπίεση αυτών των συναισθημάτων αργά ή γρήγορα, κρύβει τον κίνδυνο να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού, έχει πολλά κοινά με την τοξική θετικότητα.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η θετική σκέψη από μόνη της έχει τα όριά της. Η υιοθέτηση μιας θετικής νοοτροπίας, μπορεί να μας βοηθήσει να κάνετε ενέργειες προκειμένου να βελτιώσουμε τη ζωή μας, αλλά δεν πρόκειται να πληρώσει το στεγαστικό μας δάνειο ή να μας εξασφαλίσει μια προαγωγή από μόνη της. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν και σε καλούς ανθρώπους. Και δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση σε πόρους ή ευκαιρίες.

 

Exit mobile version