Μα γιατί δεν σε παίρνει ο ύπνος;
- 1 ΟΚΤ 2016
Όπως όλα τα πράγματα-συνήθως- έχουν δύο όψεις και ανάλογα την οπτική γωνία που θα τα δεις, βλέπεις καλό ή κακό, έτσι και ο εγκέφαλος δεν διαθέτει μόνο ευνοϊκές λειτουργίες. Γιατί ως το κατεξοχήν κέντρο της αίσθησης και της πνευματικής και νευρικής δραστηριότητας, δίπλα σε όλα εκείνα τα ωραία και μεγάλα πράγματα που σκέφτεσαι να αισθάνεσαι επειδή υπάρχει μέσα στο κεφάλι σου, φορτώνεσαι και ένα κάρο άγχη, τα οποία σου εξασφαλίζουν μια ξεγυρισμένη αϋπνία, κι άντε να τα βγάλεις εσύ πέρα το επόμενο πρωί.
Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα σχετικά με την ποιότητα του ύπνου, για την οποία ευθύνεται το αμερικανικό Johns Hopkins Center for Sleep εξετάστηκαν εγκέφαλοι ανθρώπων οι οποίοι υποφέρουν συστηματικά από έλλειψη ύπνου και οι αντίστοιχοι εκείνων που συνηθίζουν να κοιμούνται σαν πουλάκια (ή σα μοσχαράκια). Το συμπέρασμα που βγήκε λοιπόν ήταν πως οι insomniacs πάνω απ’ όλα έχουν αυξημένα ποσοστά κορτιζόλης, της ορμόνης η οποία απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια, δρα σε περιόδους στρες και αφορά τον εφοδιασμό του σώματος με ενέργεια, ενώ παράλληλα ο εγκέφαλός τους διαθέτει υψηλότερη ταχύτητα μεταβολισμού στα κύτταρα του εγκεφάλου, είτε κοιμούνται είτε όχι. «Σαν ένα φως που είναι μονίμως αναμμένο και δε σβήνει ή όπως ένα αυτοκίνητο που τρέχει συνεχώς», κάπως έτσι περιγράφεται ο εγκέφαλος ενός άυπνου ανθρώπου, όχι μόνο τη νύχτα, αλλά και τη μέρα. Το μυαλό βρίσκεται συνέχεια σε υπερδιέγερση.
Όποιος πιστεύει πως ένας ασταμάτητα σπινταριστός, ανήσυχος εγκέφαλος σκέφτεται και παραπάνω, ας κουνήσει λιγάκι το κεφάλι του, λένε οι επιστήμονες, αφού μάλλον το αντίθετο συμβαίνει τελικά. Γιατί όπως το αυτοκίνητο που τρέχει συνεχώς θα μείνει από βενζίνη κάποια στιγμή αν δε σταματήσει να γεμίσει, έτσι και το μυαλό, χωρίς καύσιμο, δηλαδή ξεκούραση, δηλαδή σωστό ύπνο, θα κλατάρει σταδιακά. Γι’ αυτό σταμάτα να σκέφτεσαι και ρίχ’ το στον ύπνο.