ΥΓΕΙΑ

Maskne: Η μάχη ενάντια στην ακμή της μάσκας είναι αληθινή, αλλά μπορείς να κερδίσεις

Pexels

Με την ακμή δεν καθαρίζεις εύκολα. Μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε παιδική ηλικία, ενώ ακόμα κι αν δεν εμφανίστηκε στην εφηβεία, μπορεί να μπει αργότερα στη ζωή μας. Σε οποιοδήποτε στάδιο, είναι ενοχλητική, αλλά ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να την αντιμετωπίσουμε. Η νέα κανονικότητα, απαιτεί να φοράμε μάσκες τακτικά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Ενώ μένουμε προστατευμένοι από την COVID-19 περιορίζοντας την εξάπλωσή της, μερικές από εμάς, ανακαλύπτουμε ένα νέο πρόβλημα -την maskne δηλαδή την ακμή που σχετίζεται με τη μάσκα.

Η maskne δεν είναι μια φανταστική κατάσταση

Ενώ η ακμή που σχετίζεται με τη χρήση μάσκας, μπορεί να είναι μια νέα κατάσταση για πολλούς από εμάς, στην πραγματικότητα είναι ένα πρόβλημα που για κάποιους προϋπήρχε. «Ήταν πάντα ένα ζήτημα σε επαγγέλματα όπου απαιτείται η χρήση μάσκας, αλλά τώρα που το ευρύ κοινό πρέπει να φορά μάσκες, η συχνότητα εμφάνισης της maskne είναι σίγουρα αυξημένη» λέει χαρακτηριστικά η δερματολόγος, Amy Kassouf. Το άγχος και ψυχολογική πίεση που προκάλεσε η πανδημία, καθώς και οι τοπικοί ερεθισμός από τη μάσκα, μπορούν να κάνουν την εμφάνιση ακμής ακόμα πιο πιθανή.

Η επιστήμη πίσω από την maskne

Όταν αναπνέεις ή μιλάς, η μάσκα τείνει να παγιδεύει στο εσωτερικό της, ζεστό αέρα. Αυτός ο αέρας δημιουργεί ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον – ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί, όπως το demodex (τύποι ακάρεων του δέρματος που ζουν φυσικά στο δέρμα μας). Η Δρ Kassouf λέει ότι αυτές οι βακτηριακές ανισορροπίες και οι τριβές που δημιουργούνται από τη μάσκα, ευνοούν τη maskne, τις εξάρσεις της ροδόχρου ακμής, καθώς και της περιστοματικής δερματίτιδας. Αυτό συμβαίνει όταν εμφανίζονται μικρά σπυράκια και φλύκταινες γύρω από τη μύτη και το στόμα.

Maskne: Η μάχη ενάντια στην ακμή της μάσκας είναι αληθινή αλλά μπορείς να κερδίσεις

Τι γίνεται με το μακιγιάζ και τα προϊόντα ομορφιάς;

Ίσως υποθέτεις ότι η χρήση προϊόντων όπως αντηλιακά, κρέμες προσώπου ή προϊόντων μακιγιάζ, μπορεί να κάνει την ακμή που δημιουργείται από τη μάσκα, να «ξεφύγει». Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Η Δρ.Kassouf λέει ότι οι κρέμες, οι τοπικές θεραπείες και το αντηλιακό μπορούν να βοηθήσουν στην σωστή ενυδάτωση και στην εξισορρόπηση της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος. «Ένα στρώμα ενυδατικής κρέμας (ελαφρύτερο αν έχεις λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα και παχύτερο εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα) ή ακόμη και ένα αντηλιακό που περιέχει ψευδάργυρο ή τιτάνιο, μπορεί να βοηθήσει την επιδερμίδα του προσώπου, λειτουργώντας ως ασπίδα ενάντια σε τριβές ή ερεθισμούς που αναπτύσσονται με τη μάσκα». Όσο για το μακιγιάζ; Δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι έχεις κάνει την τελευταία σου βόλτα από το αγαπημένο σου beauty store. Η δερματολόγος Kassouf, λέει ότι το μακιγιάζ είναι οκ, αρκεί να μην γίνονται υπερβολές στην εφαρμογή του. Κάτω από μάσκες μιας χρήσης, μπορούμε να φοράμε ένα ελαφρύ στρώμα μακιγιάζ. Ωστόσο αν επιλέγουμε μάσκες πολλαπλών χρήσεων, λεκέδες και υπολείμματα μακιγιάζ, μπορεί να περιορίσουν τη δυνατότητα να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε, αν πρώτα δεν τις έχουμε καθαρίσει πλήρως. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγουμε το μακιγιάζ.

Τι ρόλο παίζουν τα υφάσματα;

Ενώ τα ελαφριά υφάσματα μπορεί να είναι πιο φιλικά για την επιδερμίδα μας, δεν προσφέρουν, ωστόσο, το επίπεδο προστασίας που απαιτείται για τον αποκλεισμό tης COVID-19. Η ειδικός εξηγεί πώς το ύφασμα στις μάσκες παίζει σημαντικό ρόλο στην εξίσωση. «Τα πιο ελαφριά υφάσματα που “αναπνέουν”, είναι εκείνα που δεν κάνουν καλή δουλειά στο φιλτράρισμα του ιού προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Τα πιο σκληρά υφάσματα και οι μάσκες με πολλά στρώματα είναι η καλύτερη προστασία απέναντι στην COVID-19. Ορισμένα υφάσματα είναι πιο μαλακά και πιο εύκαμπτα, ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη άνεση. Το συχνό πλύσιμο και σιδέρωμα στις υφασμάτινες μάσκες, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ερεθισμών στο πρόσωπο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η καθαρή μάσκα

Η συχνή αλλαγή της μάσκας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση ερεθισμών στο πρόσωπο, ειδικά μετά από εφίδρωση ή σωματική άσκηση. Μετά από κάθε χρήση, πλύνε τη μάσκα σου με απορρυπαντικό χωρίς άρωμα, ξέπλυνε τη καλά και σιδέρωσέ τη. Το σωστό πλύσιμο της μάσκας σου, είναι επίσης πολύ σημαντικό για την προστασία σου όχι μόνο απέναντι στην maskne, αλλά και από την COVID-19 και άλλους ιούς και μικρόβια.

Πώς να αντιμετωπίσεις την maskne

Σύμφωνα με την Amy Kassouf υπάρχουν πολλές επιλογές. Χρησιμοποίησε ένα καλό αφρό καθαρισμού που θα διατηρήσει το δέρμα σου καθαρό και ήρεμο. Εάν η επιδερμίδα σου έχει τάση προς ακμή, αναζήτησε ένα καθαριστικό που περιέχει σαλικυλικό οξύ. Κατά καιρούς, πλύνε το πρόσωπό σου, χρησιμοποιώντας σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Η κετοκοναζόλη ή το σουλφίδιο σεληνίου που περιέχουν, καταπραΰνει το δέρμα και βοηθά στην απομάκρυνση σμήγματος – ειδικά γύρω από τη μύτη και το στόμα. Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις προϊόντα υπεροξειδίου του βενζοϋλίου για τη θεραπεία του maskne. Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να αφήσουν λεκέδες σε υφάσματα. Η Δρ. Kassouf τέλος επισημαίνει:  «Το άγχος της πανδημίας καθώς και ο τοπικός ερεθισμός από τη μάσκα σας μπορεί να κάνει πιο πιθανό τον επιχείλιο έρπη. Εάν εμφανιστούν, υπάρχουν στοματικές καθώς και τοπικές θεραπείες διαθέσιμες με ή χωρίς ιατρική συνταγή, που μπορούν να συντομεύσουν τη διάρκεια ή ακόμα και να τις αποτρέψουν».

Μάσκα σε κάθε περίπτωση

Φυσικά, η καθημερινή, πολύωρη χρήση μάσκας μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά όταν μπαίνει ανάμεσα σε εσένα και την εξάπλωση της COVID-19, η μάσκα έρχεται στην πρώτη γραμμή άμυνας. Σκέψου το έτσι: Αν ταλαιπωρείσαι από maskne, ένα ραντεβού στον δερματολόγο ή μια βόλτα από το φαρμακείο της γειτονίας, μπορεί να σώσει την υπόθεση. Εάν ωστόσο βρεθείς θετική στην COVID-19, η επιδερμίδα σου, θα είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα ανησυχείς. «Το να φοράμε μάσκα εν μέσω πανδημίας, έχει μεγάλη σημασία. Φορώντας τη μάσκα μας, προστατεύουμε τους άλλους και δείχνουμε σεβασμό προς αυτούς. Και σε αντάλλαγμα, όταν οι άλλοι φοράνε τη δικιά τους, σε προστατεύουν και δείχνουν σεβασμό απέναντί ​​σου» υπογραμμίζει η  Δρ Kassouf. Και έχει απόλυτο δίκιο.

Exit mobile version