ΓΕΥΣΗ

Μαστίχα: Το ελληνικό superfood έχει ξεχωριστή θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

iStock

Ένα ελληνικό superfood, με χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που όμοιά της δεν υπάρχει. Η γνωστή σε όλους μας μαστίχα Χίου, είναι μια υψηλής διατροφικής αξίας τροφή που αξίζει να την εντάξουμε περισσότερο στην καθημερινή μας διατροφή.

Μαστίχα η θαυματουργή 

Η φυσική μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της, κατά παθήσεων του πεπτικού συστήματος, όπως το έλκος στομάχου. Ιδιαίτερη είναι η συμβολή της στη στοματική υγιεινή, έχει σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της, ενώ αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. Παράλληλα, η μαστίχα Χίου, συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

Η μαστίχα στη μαγειρική

Το ελληνικό αυτό superefood, με το μοναδικό άρωμα και τη χαρακτηριστική γεύση, είναι ένα πολύτιμο συστατικό και στην κουζίνα. Η μαστίχα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και προσδίδει ευχάριστο, διακριτικό άρωμα και extra γεύση σε πολλές αλμυρές συνταγές. Επιπλέον αποτελεί σημαντικό διαιτητικό συμπλήρωμα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έλλειψης ιχνοστοιχείων, ενώ μειώνει και τη χοληστερόλη του αίματος.

Η μαστίχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική κυρίως ως σκόνη την οποία μπορούμε να αγοράσουμε ή να την φτιάξουμε μόνη μας κοπανώντας κόκκους μαστίχας στο γουδί. Η χρήση της πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική όσον αφορά την ποσότητα, γιατί το φαγητό μπορεί να πικρίσει. Μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαστίχας, 2-3 σταγόνες απόσταγμα ή 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας, είναι η ιδανική ποσότητα για 4-5 μερίδες φαγητού.

Επίσης, το ελαιόλαδο με μαστίχα με το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό άρωμα του είναι τέλειο για την παρασκευή dip και για dressing σε σαλάτες.

Αλμυρή συνταγή με μαστίχα

Μαστίχα: Το ελληνικό superfood είναι παραδοσιακά gourmet

Φέτα Σαγανάκι με Κρούστα Φιστικιών και Μαστίχας

Υλικά για 4 μερίδες
  • 225 γρ. σκληρή φέτα ή τελεμές
  • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 2 φλιτζ. χοντροκομμένα φιστίκια
  • 1 κ.σ. μικρούς ή μέτριους κρυστάλλους Μαστίχας, αλεσμένους με λίγο αλάτι
  • 1 κ.γ. κοπανισμένους κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Η φέτα πρέπει να είναι ένα τετράγωνο κομμάτι, όχι τριγωνικό. Το κόβουμε σε 4 κομμάτια 1,5 εκ.
  2. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό σ’ ένα ρηχό μπολ. Ανακατεύουμε τα φιστίκια, την Μαστίχα και τους κοπανισμένους κόκκους πιπεριού και τα απλώνουμε σε ένα ρηχό πιάτο. Βάζουμε τη φέτα στο αυγό και την αλείφουμε και από τις δύο πλευρές και αμέσως μετά περνάμε την φέτα μέσα από το μείγμα από τα φιστίκια και από τις δύο πλευρές.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα μεγάλο, βαρύ αντικολλητικό τηγάνι. Σοτάρουμε την φέτα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις η φέτα αρχίζει να μαλακώνει την αναποδογυρίζουμε για να ροδίσει και από την άλλη μεριά. Τη βγάζουμε από το τηγάνι και τη σερβίρουμε ζεστή. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια φέτας και το μείγμα φιστικιών.

Η μαστίχα στη ζαχαροπλαστική

Η μαστίχα φυσικά δεν χρησιμοποιείται μόνο σε αλμυρές συνταγές, αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Λουκούμια, μαστιχοκαραμέλες, μαστιχάτο, είναι μόλις μερικά από τα γλυκίσματα με βάση τη μαστίχα, ενώ είναι πασίγνωστη είναι και η πολίτικη συνταγή για τα τσουρέκια / βασιλόπιτες.

Συνταγή για γλυκό με μαστίχα

Τσίζκεικ με Γιαούρτι και Μαστίχα

Υλικά για 8 μερίδες
  • 1 ¾ φλιτζ. τριμμένα μπισκότα πτι μπερ, κανέλας ή με άρωμα Μαστίχας
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 6 ασπράδια αυγών
  • 500γρ. τυρί κρέμα
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. βανίλια (εσάνς)
  • 4-6 σταγόνες Μαστιχέλαιου Χίου ή 1 φουσκωτή κ.γ. αλεσμένη Μαστίχα
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 3 φλιτζ. στραγγιστό γιαούρτι
  • Μια επιλογή από γλυκά του κουταλιού, όπως περγαμόντο, φλοιό πορτοκαλιού, ή φιστίκι

 

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190˚C.
  2. Ανακατεύουμε τα τρίμματα από τα μπισκότα μαζί με το μέλι σε ένα μπολ. Πιέζουμε το μείγμα στον πάτο και τις άκρες μιας φόρμας με αποσπώμενη βάση 22 εκ. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  3. Στο μπολ του ηλεκτρικού μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη Μαστίχα και το αλάτι. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να δέσουν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα και το ψήνουμε για 35 με 45 λεπτά, ή μέχρι να είναι έτοιμο. Η γέμιση θα δείχνει ακόμα απαλή. Βγάζουμε το τσηζκέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα πριν προσθέσουμε από πάνω τα γλυκά του κουταλιού. Αφού προσθέσουμε ένα από τα γλυκά του κουταλιού, το αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να είναι τελείως έτοιμο.

Η μαστίχα στο ποτήρι

Η μαστίχα χρησιμοποιείται ευρύτατα για την παρασκευή λικέρ και ούζου. Το ποτό μαστίχα, καταναλώνεται συνήθως ως απεριτίφ, ενώ πια θα βρεις και συνταγές για εξαιρετικά γευστικά κοκτέιλ. Αρωματικό, δροσερό και πάνω από όλα χωνευτικό. Με την προσθήκη μαστίχας, το ποτό αποκτά το άρωμα της και επιπλέον περιορίζεται η βλαπτική επίδραση της αλκοόλης στο στομάχι.

Συνταγή για κοκτέιλ με μαστίχα

Μαρτίνι με Υποβρύχιο Μαστίχας Χίου

Υλικά για 1 μερίδα
  • 1 κ.γ. υποβρύχιο Μαστίχας Χίου
  • θρυμματισμένο πάγο
  • 1/4 φλιτζ. λικέρ Μαστίχας Χίου
  • 2 κ.σ. ξηρό βερμούτ

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού από τη Μαστίχα Χίου σε ένα ποτήρι για μαρτίνι, που είναι γεμάτο με θρυμματισμένο πάγο.
  2. Ρίχνουμε το Λικέρ Μαστίχας Χίου και το βερμούτ σε ένα σέϊκερ, τα χτυπάμε 4 φορές και κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα στο ποτήρι του μαρτίνι. Σερβίρουμε.

 

Όλα τα παραπάνω προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε στο: www.mastihashop.com

Exit mobile version