Μάθε να διαχειρίζεσαι τη θλίψη σου
- 27 ΙΟΥΝ 2015
Το Savoirville μας συμβουλεύει με ποιους τρόπους θα διαχειριστούμε τη θλίψη και τη μελαγχολία.
Η μελαγχολία ή η θλίψη είναι φυσιολογικά συναισθήματα που έχουμε το «δικαίωμα» να βιώνουμε σε καταστάσεις όπως π.χ απώλειας, χωρισμού, προβλήματα στη δουλειά, στην οικογένεια, κάποιας ασθένειας κ.ά. Είναι αναμενόμενο να νιώθουμε λύπη σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν νιώθουμε όμως ότι η στεναχώρια μας διαρκεί πολύ, είναι αξεπέραστη, ή μας εμποδίζει από το να ζήσουμε τη ζωή μας, τότε κινδυνεύουμε να περάσουμε στην κατάθλιψη και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για μην νιώθουμε μελαγχολικοί στην καθημερινότητα μας;
#Να καταγράφουμε ό,τι νιώθουμε. Όταν η θλίψη μας κάνει να τα βλέπουμε όλα μαύρα, ας προσπαθήσουμε να γράψουμε κάποιες από τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα μας. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τη σύνδεση μεταξύ τους και ας συνειδητοποιήσουμε πως οι σκέψεις είναι αυτές που επηρεάζουν το συναίσθημα. Αν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλάζουμε το πώς νιώθουμε.
#Να κάνουμε λίστα με όσα μας ευχαριστούν. Μπορούμε να γράψουμε όλες τις δραστηριότητες που μας αποφορτίζουν και μας κάνουν να νιώθουμε καλά και να προγραμματίσουμε να κάνουμε τουλάχιστον μία κάθε μέρα. Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε μια λίστα με τα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες κάθε εβδομάδα ή μπορούμε να καταγράψουμε θετικά στοιχεία του εαυτού μας έτσι, τόσο για να τον ενισχύσουμε, όσο και για να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας τα στοιχεία για τα οποία είμαστε υπερήφανοι.
#Να κοιμόμαστε καλά. Αυτό σημαίνει ένας ποιοτικά και ποσοτικά καλά ύπνος, δηλαδή 7,5 με 8 ώρες την ημέρα και χωρίς να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να αυξήσουμε τα επίπεδα της ενεργητικότητάς μας που θα μας επιτρέψουν να καταπολεμήσουμε την κακή διάθεση. Χωρίς αρκετό ύπνο είμαστε επιρρεπείς σε αρνητικές σκέψεις που κάποια στιγμή μπορεί να κατακλύσουν το μυαλό μας.
#Να ακούμε μουσική. Η μουσική μας βοηθάει και μας χαλαρώνει, μειώνει τον πόνο, βελτιώνει την απόδοση, απαλύνει από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.
#Να γυμναζόμαστε. Η σωματική άσκηση είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο. Μεταξύ άλλων έχει αποτελεσματική αντικαταθλιπτική δράση. Θα ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας.
#Να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας αγαπούν. Μην σπαταλάμε το χρόνο μας με ανθρώπους που δεν μας φέρονται καλά, αλλά με ανθρώπους που μας στηρίζουν και μας αγαπούν. Με ανθρώπους που αφιερώνουν χρόνο για εμάς, που μας ακούν και μας συναισθάνονται.
#Να μην είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας. Όλοι μας έχουμε μια εσωτερική φωνή αυτοκριτικής. Για κάποιους ανθρώπους όμως, η φωνή αυτή είναι πιο δυνατή, αυστηρή, θυμωμένη και ακατάπαυστη. Πολλές φορές, άνθρωποι με κατάθλιψη κάνουν ιδιαίτερα έντονη αυτοκριτική και εμπλέκονται σε αρνητικούς εσωτερικούς διαλόγους με το αυστηρό αυτό κομμάτι του εαυτού τους. Η συμπόνια προς τον εαυτό μας αποτελεί θεμέλιο για την ίαση του πληγωμένου εσωτερικού μας κόσμου.
#Να βάλουμε δραστηριότητες στη ζωή μας. Ζωγραφική, χορός ή όποια άλλη δραστηριότητα μας ανεβάζει τη διάθεση ή ακόμα και ομαδικές δραστηριότητες, καθότι έρευνες δείχνουν πως η συνεύρεση και μόνο με άλλα άτομα μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς, τονώνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη διάθεση.
#Να αφήσουμε το παρελθόν πίσω και να ασχοληθούμε με το παρόν. Ας κρατήσουμε στην καρδιά μας όλες τις όμορφες στιγμές, γιατί είναι κομμάτι της ζωής μας και σίγουρα μας έχουν καθορίσει ως άτομο, αλλά εστιάζουμε στο παρόν και ας ζούμε την κάθε στιγμή έντονα.
Οι περίοδοι θλίψης μπορεί να είναι αρκετά εποικοδομητικές για να κάνουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε στη ζωή μας. Αν περνάμε μια τέτοια φάση, μην την αφήνουμε να μας παρασύρει στη μαύρη τρύπα της κατάθλιψης. Ας την αξιοποιήσουμε για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.