WELLNESS

Μάθε πότε πρέπει να πετάς τα τρόφιμα από το ψυγείο

Έχεις βρεθεί σ' αυτό το δίλημμα χιλιάδες φορές, ''να το φάω ή να μην το φάω;'', ''να το πετάξω ή είναι κρίμα;''. Πήρες την μητέρα σου άπειρα τηλέφωνα για να την ρωτήσεις αν το κοτόπουλο που μαγείρεψες προχθές έχει χαλάσει ή αν το κρέας που έβγαλες από τον καταψύκτη μπορεί να μαγειρευτεί. Η τελοσπάντων τα λαχανικά που πήρες από την λαϊκή. Πόσο να αντέξει αυτό το σπανάκι; 

Ποτέ δεν πήρες μια σίγουρη απάντηση αλλά κάτι στο περίπου. Η μητέρα σου, σου έλεγε ”μύρισε το καλέ, πώς θες να ξέρω εγώ από δω που είμαι;”.

Πόσες φορές πέταξες το κοτόπουλο, την μαγιονέζα, το κρασάκι, τα αλλαντικά, τα λαχανικά απλά και μόνο γιατί φοβόσουν μην πάθεις καμιά δηλητηρίαση.

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μα πόσο σε νιώθω. Την έχω πατήσει πολλές φορές και σίγουρα έχω φάει χαλασμένα φαγητά(εκτός από τα καμμένα φυσικά). Μην μου ανησυχείς. Σου φτιάξαμε ένα μίνι οδηγό για να ξέρεις πότε και τι να πετάς απ’ το ψυγείο.

Ωμό κρέας: 1 με 2 ημέρες

Σπιτική σάλτσα Guacamole: 1 με 2 ημέρες

Κομμένα Λεμόνια: 2 έως 3 ημέρες

Κέικ: 2 έως 4 ημέρες

Σούπες και μαγειρευτά φαγητά: 2 έως 4 ημέρες

Μαγειρεμένο κοτόπουλο: 3 έως 4 ημέρες

Ψημένο ψάρι: 3 έως 4 ημέρες

Μαγειρεμένο κρέας, χάμπουργκερ ή μπριζόλα: 3 έως 4 ημέρες

Κομμάτια Πίτσας: 3 έως 4 ημέρες

Αλλαντικά: 3 έως 5 ημέρες (αν είναι αγορασμένα από κατάστημα και είναι κλειστά μέχρι και 2 εβδομάδες)

Τονοσαλάτα: 3 έως 5 ημέρες

Έτοιμες Σαλάτες: 3 έως 5 ημέρες.

Σπανάκι: 5-7 ημέρες (αν δεν έχει ανοιχτεί), 3 έως 5 ημέρες (αν το έχεις ανοίξει)

Μαγειρεμένο ρύζι: 5 έως 7 ημέρες

Φράουλες: 5 έως 7 ημέρες

Μπανάνες: 2 έως 9 ημέρες

Βατόμουρα: 5 έως 10 ημέρες

Hot Dogs: 7 ημέρες

Κόκκινη Πιπεριά: 1 έως 2 εβδομάδες

Κίτρινες πιπεριές: 1 έως 2 εβδομάδες

Πράσινες πιπεριές: 2 έως 3 εβδομάδες

Αγκινάρες σε κονσέρβα: 2 έως 4 εβδομάδες αν τις έχουμε ανοίξει

Αγγούρι: 1 εβδομάδα

Βραστά αυγά: 1 εβδομάδα

Μαγειρεμένο μπέικον: 1 εβδομάδα

Σταφύλια: 5 έως 10 ημέρες

Tortillas: 7 έως 10 ημέρες (εφ ‘όσον είναι καλά κλειστές)

Αβοκάντο: 7 έως 10 ημέρες (ανάλογα με την ωριμότητα, όταν το αγόρασες)

Μαρούλι: 7 έως 10 ημέρες

Ντομάτες: 2 εβδομάδες

Φέτες ψωμιού: 2 εβδομάδες (απλά φρόντισε να είναι κλειστές)

Γιαούρτι: 2 έως 3 εβδομάδες

Μαλακό τυρί: 3-4 εβδομάδες (κλειστό), 1 έως 2 εβδομάδες (αν το έχεις ανοίξει)

Φρέσκα Αυγά: 3 έως 5 εβδομάδες

Μαγιονέζα: Αν την έχεις ανοίξει, 2 μήνες

Πορτοκάλια: 1 έως 2 μήνες

Μήλα: 1 έως 2 μήνες

Λεμόνια: 1 έως 2 μήνες για όσο διάστημα είναι άκοπα

Βούτυρο: 1 έως 3 μήνες

Σκόρδο σε κονσέρβα: 2 έως 3 μήνες

Πατάτες: 3 έως 4 μήνες

Χυμό λεμονιού: 4-6 μήνες (εφ ‘όσον η φιάλη είναι επανασφραγιζόμενη)

Σκληρό Τυρί: Έξι μήνες

Ketchup: Αν το έχεις ανοίξει μπορεί να βρίσκεται στο ψυγείο για έναν ολόκληρο χρόνο απλώς θα ξεκινήσει χάνει την γεύση του στους τέσσερις μήνες

Ζελέ ή μαρμελάδα: Ένα χρόνο μετά το άνοιγμα

Σάλτσα σόγιας: 2 έως 3 χρόνια