ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Με αυτές τις τροφές θα θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου (τώρα που το έχεις ανάγκη)

Όσο κι αν θέλουμε να παραμείνουμε ψύχραιμες αυτό το διάστημα, με την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας και την έξαρση της H1N1 γρίπης, ο βομβαρδισμός ειδήσεων και νέων κρουσμάτων δεν μας αφήνει να το πετύχουμε στο επίπεδο που ενδεχομένως θα θέλαμε. Η ψυχραιμία, όμως, είναι βασικό κλειδί για να μην αποτρελαθούμε, επομένως αυτό που θα πρέπει να κάνει η καθεμιά από τη δική της πλευρά είναι να προστατέψει όσο περισσότερο μπορεί τον ίδιο της τον εαυτό και μιλώντας για εαυτό ας κρατήσουμε τη λέξη-κλειδί που ακούει στο όνομα ανοσοποιητικό.

Ειδικά κατά την περίοδο αυτή που παρουσιάζει έξαρση ο κορονοϊός καλό είναι να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, να προτιμάμε να βγαίνουμε για καφέ, φαγητό και ποτό σε ανοιχτούς χώρους και φυσικά να ακολουθούμε κατά γράμμα τα εξής:

  • Βήχουμε και φταρνιζόμαστε πάντα στον αγκώνα μας ή σε ένα χαρτομάντηλο το οποίο πετάμε αμέσως μετά.
  • Πλένουμε τα χέρια μας όσο πιο συχνά μπορούμε με τον τρόπο που σου δείξαμε.
  • Απολυμαίνουμε τακτικά τα χέρια μας με ειδικά αντισηπτικά.
  • Αν νιώσουμε την παραμικρή αδιαθεσία προτιμάμε να παραμείνουμε στο σπίτι μας, παρά να θέσουμε σε κίνδυνο και τον περίγυρό μας.

Στα της διατροφής μας τώρα, είναι γεγονός πως μία και μόνο τροφή δεν πρόκειται να μας σώσει. Αν, όμως, ακολουθούμε ένα σωστό διατροφολόγιο θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να θωρακίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την υγεία μας. Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο στόχος;

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις τα συστατικά και τις τροφές που σύμφωνα με μελέτες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας. Έχουμε και λέμε:

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α

ανοσοποιητικό τροφές κορονοιός

Η βιταμίνη Α συμμετέχει στην παραγωγή και τη σωστή λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων. Ως γνωστόν, τα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν στην εξουδετέρωση των βακτηρίων και των παθογόνων μικροοργανισμών και στην απομάκρυνσή τους από το αίμα. Η Α προσλαμβάνεται αμιγώς από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά και ως προβιταμίνη Α (β-καροτένιο ή άλλα καροτενοειδή) από φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

Το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια: όπως το σκουμπρί, ο κρόκος του αυγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (υψηλή περιεκτικότητα έχουν τα εξής: cheddar, ροκφορ, μπλε τυρί, φέτα), το μουρουνέλαιο και το βούτυρο είναι άριστες πηγές βιταμίνης Α.

Πλούσιες σε β-καροτένιο είναι οι εξής τροφές: γλυκοπατάτα, κολοκύθι, kale, λαχανίδα, καρότα, γλυκιά κόκκινη πιπεριά (ωμή), βολβοί, μάνγκο, γκρέιπφρουτ, παπάγια.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Εντάξει, όλες γνωρίζουμε πως η βιταμίνη C θωρακίζει τον οργανισμό μας. Το γιατί όμως το ξέρουμε; Η βιταμίνη C, λοιπόν, αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης, η οποία ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού κατά των ιών. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας τα αντισώματα και ενισχύοντας τα φαγοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια που περιβάλλουν παθογόνους μικροοργανισμούς και τους εξουδετερώνουν).

Πρόσθεσε στο καθημερινό σου διατροφολόγιο τις παρακάτω τροφές που είναι πλούσιες σε C: κόκκινη και κίτρινη πιπεριά, γκουάβα, μάνγκο, ακτινίδιο, μπρόκολο, φράουλες, πορτοκάλι, λεμόνι, ωμό λάχανο, κουνουπίδι, σπανάκι.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Η βιταμίνη του ήλιου και των οστών έχει αποδειχθεί από πολλαπλές μελέτες πως βοηθά στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μηχανισμού. Η βιταμίνη D ενισχύει την παραγωγή αντιμικροβιακών παραγόντων του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει την έκκριση ουσιών που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα μας, ενεργοποιεί τα Τ-βοηθητικά λεμφοκύτταρα, τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας και τέλος βελτιώνει το πλέγμα του δέρματος και των ούλων (βασικά σημεία εισόδου ιών και μικροβίων στον οργανισμό μας).

Πού μπορείς να βρεις τη βιταμίνη D; Σε λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η ρέγγα, η σαρδέλα και η πέστροφα, στα μανιτάρια σιτάκε, στον κρόκο αυγού, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο συκώτι και στο ενισχυμένο τόφου.

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά, τα ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα διακρίνονται και για τη συμβολή τους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως μειώνουν τις φλεγμονές και ρυθμίζουν τη γονιδιακή έκφραση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Πλούσιες τροφές σε ω-3 λιπαρά είναι οι ακόλουθες: λιπαρά ψάρια, κραμβέλαιο ή λάδι Canola, λιναρόσπορος, λινέλαιο, σουσάμι, φιστίκια, φασόλια edamame, καρύδια, σπόροι chia, αντράκλα (λαχανικό), θαλασσινά και άγριο ρύζι.

* Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως οι τροφές δεν μπορούν μεμονωμένα να κάνουν θαύματα. Ωστόσο μία ισορροπημένη διατροφή, εστιασμένη στις παραπάνω, ευεργετικές για τον οργανισμό, ουσίες, βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού μας.

Extra tips:

  • Μην ξεχνάς να καταναλώνεις άφθονες ποσότητες νερού και φρέσκων χυμών.
  • Βάλε το περπάτημα στο πρόγραμμα. Βγες έξω και περπάτησε σε γρήγορο ρυθμό για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Κοιμήσου επαρκώς. 8 ώρες ποιοτικού ύπνου βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος.
Exit mobile version