ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Με αυτόν τον τρόπο «κόβεις» θερμίδες στα αγαπημένα σου ζυμαρικά

iStock

Γεγονός: Δεν υπάρχει καλύτερο comfort food από τα ζυμαρικά. Από την άλλη, τα λευκά ζυμαρικά και όλες αυτές οι πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες, δεν είναι ακριβώς υγιεινές επιλογές. Ή μήπως μπορούν να γίνουν; Η επιστήμη βρέθηκε για ακόμα μια φορά, στο πλευρό της ανθρωπότητας και συγκεκριμένα των foodies εκεί έξω.

Έρευνα που διεξήχθη για την τηλεοπτική σειρά του BBC Trust Me I’m A Doctor, αποκάλυψε ένα «παραθυράκι» για όσους λατρεύουν τα ζυμαρικά και μισούν τις περιττές θερμίδες. Στη μελέτη, μια ομάδα εθελοντών κατανάλωσε φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, το ίδιο πιάτο κρύωσε και τελικά το γεύμα ξαναζεστάθηκε.

Προς έκπληξη των ερευνητών, η ψύξη των ζυμαρικών άλλαξε τη δομή τους. Τα μακαρόνια bolognese στο ψυγείο γίνονται ανθεκτικό άμυλο, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα, το αντιμετωπίζει περισσότερο σαν φυτικές ίνες. Επίσης, σε αντίθεση με τα φρέσκα, τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά, ενισχύουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα. Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά, όχι μόνο μείωσαν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα των εθελοντών κατά 50%, περιείχαν επίσης λιγότερες θερμίδες. Το απόλυτο win-win.

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης και γιατί έχει σημασία για τα ζυμαρικά;

Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά την επίδραση που έχουν τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Δείχνει πόσο γρήγορα κάθε τροφή επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όταν καταναλώνεται μόνο του.

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως φακές ή φασόλια, προκαλούν μια αργή σταθερή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αλλά τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το άσπρο ψωμί ή τα ζυμαρικά, προκαλούν γρήγορες κορυφώσεις.

Η επιστήμη πίσω από τα ζυμαρικά

Η απότομη άνοδος της ενέργειας, ακολουθούμενη από μια γρήγορη πτώση που, τελικά, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, είναι μια κοινή αντίδραση στην κατανάλωση αμυλούχων υδατανθράκων.

Αυτό συμβαίνει επειδή τροφές όπως τα λευκά ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Το σώμα μας τα επεξεργάζεται και τα αποθηκεύει ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας.

Στην πραγματικότητα, η γλυκόζη από τα μαγειρεμένα αμυλούχα τρόφιμα απορροφάται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο η γλυκόζη από ένα ζαχαρούχο ποτό. Η συγκεκριμένη έρευνα, ουσιαστικά δείχνει πώς μια απλή μαγειρική τεχνική (και λίγη υπομονή) μπορεί να εξομαλύνει το αποτέλεσμα της κατανάλωσης υδατανθράκων.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι αρκετά απλή. Βλέπεις η πολύπλοκη δομή, που έχουν αμυλούχα τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, διασπάται όταν μαγειρεύεται σε νερό. Όταν κρυώσει, ωστόσο, η δομή των τροφίμων αναδιοργανώνεται και μετατρέπεται σε ανθεκτικό άμυλο.

Μετατροπή ενός γεύματος με υδατάνθρακες σε ένα πιάτο πλούσιο σε φυτικές ίνες

Αυτή η ανακάλυψη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα απλό διατροφικό tip, το οποίο βελτιώνει τις διατροφικές μας συνήθειες και την υγεία μας. Μπορούμε να μετατρέψουμε ένα γεύμα γεμάτο υδατάνθρακες σε ένα πιο υγιεινό γεύμα, με φυτικές ίνες χωρίς να αλλάξουμε ούτε ένα συστατικό.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αν ξεναζεσταίνουμε τα ζυμαρικά μας, μπορούμε να επιδοθούμε σε αλόγιστη κατανάλωση αμυλούχων τρόφιμων. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα υπάρξει μια μικρή διαφορά στις θερμίδες, επειδή λαμβάνουμε λιγότερη γλυκόζη.

Αλλά τα ευρήματα δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, να ελέγχουν πιο εύκολα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Για τους υπόλοιπους από εμάς, κάθε απλή προσαρμογή για να διατηρήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών και το στομάχι μας ικανοποιημένο, αξίζει σίγουρα μια προσπάθεια.