Μέλι κουμαριάς: Λιγότερο δημοφιλές, καθόλου υποδεέστερο. Δοκίμασέ το
- 5 ΜΑΙ 2021
Το μέλι της κουμαριάς ή αλλιώς arbutus unedo ή strawberry tree honey, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, αλλά είναι πολύ λιγότερο γνωστό, δεδομένης και της περιορισμένης παραγωγής του.
Η παραγωγή του πραγματοποιείται κυρίως στην Κορσική και στη Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα παράγεται στην Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου μελιού, της κουμαριάς, είναι η πικρή γεύση και επίγευση που αφήνει στον ουρανίσκο, σε αντίθεση με το μέλι ρείκι του φθινοπώρου, ας πούμε, το οποίο είναι πάρα πολύ γλυκό, βουτυρένιο και πιο λιγωτικό. Στην υπόπικρη γεύση του οφείλει τη διεθνή ονομασία του ως «bitter honey», δηλαδή πικρό μέλι. Το χρώμα του μελιού της κουμαριάς είναι σκούρο κίτρινο έως καφέ. Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου, και μέσω της κρυστάλλωσης, η υφή, το χρώμα και η γεύση του μελιού αλλάζουν. Η πικρότητά του απαλύνεται, ενώ μεταμορφώνεται σε πιο ανοιχτόχρωμο.
Το μέλι αυτό είναι τόσο ωφέλιμο για τον άνθρωπο, όσο και για τις μέλισσες, αφού οι μελισσοκόμοι συνήθως το αφήνουν στις κυψέλες για τροφή του μελισσιού τους χειμερινούς μήνες.
Παρότι το μέλι του arbutus unedo, δεν είναι ιδιαίτερα εμπορικό, λόγω της δυσκολίας που εμφανίζει η παραγωγή του, προσφέρει οφέλη για την υγεία ανώτερα ακόμη και από αυτά που αποδίδονται στο μέλι «manuka». Το τελευταίο, αποτελεί μία ποικιλία που παράγεται στη Νέα Ζηλανδία και το οποίο είναι γνωστό για την επούλωση των πληγών, την ανακούφιση από τον πονόλαιμο και των πεπτικών προβλημάτων.
Το φυτό της κουμαριάς ανθίζει στα μέσα του χειμώνα και αποφέρει καρπούς ένα χρόνο αργότερα, με τη μορφή όμορφων κόκκινων φρούτων, ενώ είναι το μόνο δέντρο που παρουσιάζει τόσο φρούτα όσο και λουλούδια. Ανήκει στην οικογένεια ερείκη, η οποία διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες : την ερείκη που ευδοκιμεί το φθινόπωρο, την ανοιξιάτικη ερείκη, το ροδόδεντρο και την κουμαριά.
Μέλι κουμαριάς: Τα οφέλη του
Το μέλι κουμαριάς, έχει εξαιρετικά αντιιικά και αντιοξειδωτικά οφέλη. Στη Σαρδηνία μάλιστα, το χρησιμοποιούν σαν φάρμακο, και σίγουρα περισσότερο από άλλα είδη μελιού, εφόσον υπάρχει και τοπική παραγωγή. Το μέλι της κουμαριάς έχει μεγάλο αριθμό θεραπευτικών ιδιοτήτων, καθώς είναι πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία της γρίπης και ειδικότερα στην καταστολή του βήχα. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει με το άσθμα και γενικά να ωφελήσει το αναπνευστικό σύστημα. Σχετικά με τις θερμίδες που προσφέρει η κατανάλωσή του, έχει χαμηλότερα ποσοστά σακχάρων σε σύγκριση με άλλα μέλια και έτσι εμπεριέχει και λιγότερες θερμίδες.
Η υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης και το όξινο PH παρέχουν σε αυτό το μέλι ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι ένα μεγάλο «αντισηπτικό» του ουροποιητικού συστήματος και έχει διουρητικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες. Στη Σαρδηνία, μάλιστα, εδώ και πολλά χρόνια, χρησιμοποιείται σε ανθρώπους με δυσκολία στον ύπνο. Αν κι εσύ παιδεύεσαι, λέγεται ότι η κατανάλωση ενός κουταλιού του γλυκού αυτού του μελιού πριν πας για ύπνο θα σε βοηθήσει να ξεκουραστείς καλύτερα.
Μάλιστα, οι ευεργετικές ιδιότητες του φυτού δεν περιορίζονται στον καρπό του, και στο μακρύ παρελθόν οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν σαν «γιατροσόφι» εκμεταλλευόμενοι και τα φύλλα του. Η παραδοσιακή ιατρική πρακτική του 16ου αιώνα περιελάμβανε το βρασμό των φύλλων του δέντρου της κουμαριάς, δημιουργώντας ένα ελιξίριο, το οποίο ήταν αποτελεσματικό για τη μείωση των πυρετών.
Πως μπορείς να απολαύσεις το μέλι κουμαριάς
Το θαυματουργό αυτό μέλι μπορείς να το απολαύσεις, είτε μόνο του, είτε όπως και το θυμαρίσιο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ή στο γιαούρτι. Πα’ ρόλα αυτά, η κλασική ιταλική πρόταση είναι η χρήση σε γλυκά, αναμεμειγμένο με φρέσκα τυριά, όπως μασκαρπόνε, ρομπιόλα και ρικότα.
Fun fact: Ο καρπός της κουμαριάς και σε ποτό
Στη Μαδρίτη, ο καρπός του arbutus unedo ή strawberry tree, χρησιμοποιείται για την παρασκευή διάφορων πολύ χαρακτηριστικών ποτών της πρωτεύουσας, όπως το “Don Hilarión”. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται τα «μούρα» της κουμαριάς, όπως τα ονομάζουν οι Ισπανοί, ενώ το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του καρπού αυτού είναι ότι ζυμώνεται ενώ βρίσκεται ακόμα στο δέντρο.
Όπως το πορτογαλικό «Ginginha», ένα άλλο πικρό ποτό από βύσσινο το οποίο σύμφωνα με τους Πορτογάλους, προσφέρει υγεία, νεότητα και ομορφιά, έτσι και το λικέρ κουμαριάς, επίσης προσφέρει οφέλη για την υγεία. Με μέτρο, φυσικά.
Άλλωστε, το ίδιο του το όνομα, προειδοποιεί για την ποσότητα κατανάλωσης που επιτρέπεται, καθώς το unedo, προέρχεται από τη λατινική φράση “unum edo”, που σημαίνει «τρώω μόνο ένα». Η υπερκατανάλωση του καρπού, μπορεί να προκαλέσει έντονη μέθη, ακριβώς λόγω της γρήγορης ζύμωσης του καρπού και του σχηματισμού αλκοόλης στο στομάχι.